Hubové recepty – polievky, panvičky, rizoto a nakladané
Jemné krémové polievky na chladné dni, rýchle restované huby s poriadnou vôňou cesnaku, krémové rizoto hotové do pár minút aj poctivo nakladané huby do zásoby. Vyberte si podľa chuti – každý recept je popísaný tak, aby ste hneď vedeli, prečo sa oplatí uvariť ho dnes.
1. Hubová polievka so smotanou

Maslový základ s cibuľou, krátko opečené huby a vývar. Časť húb sa rozmixuje, zvyšok ostane na kúsky – polievka má plnú chuť aj príjemnú textúru. Smotana ju zjemní bez ťažkej múkovej chuti.
2. Hubová polievka so zeleninou a zemiakmi

Na masle rozvoňáte cibuľu a pór, pridáte huby v dvoch vlnách pre arómu aj „sústá“ do lyžice. Zemiaky polievku prirodzene zahustia a smotana všetko zjednotí do krémového finále.
3. Krémová hubová polievka

Mix jemne opečených húb a zeleniny vytvorí krém s jasnou hubovou chuťou. Záver s majoránom či kôprom drží sviežosť a vôňu, porcia zasýti bez pocitu ťažoby.
4. Šampiňóny s cesnakom na panvici (15 min)

Opečiete zprudka, aby ostali šťavnaté, pridáte cesnak a na záver kvapku sójovky a octu. Skvelé ku grilovanému mäsu, ryži aj s čerstvým pečivom.
5. Najlepšie restované šampiňóny

Kombinácia masla a oleja drží ideálnu teplotu, huby sa rýchlo zatiahnu a nepustia vodu. Petržlen a kvapka jablčného octu na koniec zvýraznia chuť bez presolenia.
6. Šampiňóny na masle s cesnakom a petržlenom

Krátke restovanie na masle, cesnak a bylinka až po odstavení. Vznikne čistá, výrazná chuť, ktorá sa hodí takmer ku všetkému od steakov po cestoviny.
7. Huby so zeleninou na panvici

Huby, cibuľa a paprika sa krátko opečú, potom dochutia jednoduchou omáčkou. Jedlo je šťavnaté, farebné a hotové skôr, než stihnete prestierať.
8. Vyprážané šampiňóny so zemiakmi

Najprv zemiaky do polomäkka, potom huby a korenie. Jedna panvica, minimum riadu a poriadna porcia chuti. Výborné s jogurtovým dipom či kyslou smotanou.
9. Najlepšie hubové rizoto (20 min)

Ryža sa opečie na masle, potom sa po naberačkách prilieva horúci vývar. Huby idú časťou na začiatok, časťou do konca. Krátky oddych, parmezán a rizoto je pripravené.
10. Polievka z hlivy ustricovej

Hlivu krátko orestujete, pridáte pór, mrkvu a vývar. Dochutíte koreninami a podľa chuti zjemníte smotanou. Ľahká, ale sýta miska na každý deň.
11. Hlivová polievka à la držková

Paprika, rasca, cesnak a majorán rozvoňajú základ, hliva prinesie hutnú textúru. Skvelé s krajcom čerstvého chleba, ktorý nasaje šťavu.
12. Restované huby s cestovinami na rýchlo

Huby restujete na masle s cesnakom a bylinkami, potom ich spojíte s horúcimi cestovinami a naberačkou škrobovej vody. Krémová konzistencia aj bez smotany, hotové za chvíľku.
13. Nakladané šampiňóny v sladkokyslom náleve

Krátka predvárka ujednotí štruktúru, horúci nálev s koreninami doplní chuť. Dôsledná sterilita pohárov udrží chrumkavosť aj dlhšiu trvanlivosť. Ideálne k syrom, mäsám aj do šalátov.
14. Nakladané huby – korenený sladkokyslý nálev

Očistené huby krátko povaríte, zalejete horúcim nálevom a sterilujete podľa návodu. Výsledok je stabilný, voňavý a skvele sa hodí do šalátov, k mäsu aj k syrom na dosku.
Záver
Ak chcete rýchlu večeru, siahnite po panvičkových receptoch so šampiňónmi. Keď potrebujete zahriať, vyberte si krémové polievky alebo korenistú hlivovú „držkovú“. Na víkend sa hodí krémové rizoto a na zimu zas nakladané huby. Stačí si kliknúť na recept, ktorý vám padol do oka, a pustiť sa do varenia.
