Search

14 najlepších receptov z húb: ľahké polievky, rýchle panvičky, rizoto

hubové recepty
hubové recepty

Obsah receptu

Publikované: 12. októbra 2025, 13:09
Hubové recepty – polievky, panvičky, rizoto a nakladané

Hubové recepty – polievky, panvičky, rizoto a nakladané

Jemné krémové polievky na chladné dni, rýchle restované huby s poriadnou vôňou cesnaku, krémové rizoto hotové do pár minút aj poctivo nakladané huby do zásoby. Vyberte si podľa chuti – každý recept je popísaný tak, aby ste hneď vedeli, prečo sa oplatí uvariť ho dnes.

1. Hubová polievka so smotanou

~35 min • krémová • 4 porcie
Hubová polievka so smotanou
Hladká, voňavá a pritom stále ľahká.

Maslový základ s cibuľou, krátko opečené huby a vývar. Časť húb sa rozmixuje, zvyšok ostane na kúsky – polievka má plnú chuť aj príjemnú textúru. Smotana ju zjemní bez ťažkej múkovej chuti.

Celý recept

2. Hubová polievka so zeleninou a zemiakmi

~40 min • výdatná • jeden hrniec
Hubová polievka so zeleninou a zemiakmi
Huby, koreňová zelenina a zemiaky – sýtá kombinácia.

Na masle rozvoňáte cibuľu a pór, pridáte huby v dvoch vlnách pre arómu aj „sústá“ do lyžice. Zemiaky polievku prirodzene zahustia a smotana všetko zjednotí do krémového finále.

Celý recept

3. Krémová hubová polievka

~30 min • hladký krém • bylinky
Krémová hubová polievka
Hladká, ale nie ťažká – ideálna predjedlo aj ľahká večera.

Mix jemne opečených húb a zeleniny vytvorí krém s jasnou hubovou chuťou. Záver s majoránom či kôprom drží sviežosť a vôňu, porcia zasýti bez pocitu ťažoby.

Celý recept

4. Šampiňóny s cesnakom na panvici (15 min)

15 min • panvica • rýchla príloha
Šampiňóny s cesnakom na panvici
Maslo, cesnak a štipka kyslosti pre iskru chuti.

Opečiete zprudka, aby ostali šťavnaté, pridáte cesnak a na záver kvapku sójovky a octu. Skvelé ku grilovanému mäsu, ryži aj s čerstvým pečivom.

Celý recept

5. Najlepšie restované šampiňóny

~15–20 min • maslo + olej • bylinky
Najlepšie restované šampiňóny
Lesklé, voňavé a pevné na zahryznutie.

Kombinácia masla a oleja drží ideálnu teplotu, huby sa rýchlo zatiahnu a nepustia vodu. Petržlen a kvapka jablčného octu na koniec zvýraznia chuť bez presolenia.

Celý recept

6. Šampiňóny na masle s cesnakom a petržlenom

~15 min • minimalistické • príloha
Šampiňóny na masle s cesnakom a petržlenom
Jednoduchý recept, ktorý funguje vždy.

Krátke restovanie na masle, cesnak a bylinka až po odstavení. Vznikne čistá, výrazná chuť, ktorá sa hodí takmer ku všetkému od steakov po cestoviny.

Celý recept

7. Huby so zeleninou na panvici

~20 min • paprika + cibuľa • univerzálne
Huby so zeleninou na panvici
Rýchla panvička, ktorá zachráni večeru.

Huby, cibuľa a paprika sa krátko opečú, potom dochutia jednoduchou omáčkou. Jedlo je šťavnaté, farebné a hotové skôr, než stihnete prestierať.

Celý recept

8. Vyprážané šampiňóny so zemiakmi

~30 min • jedna panvica • sýte
Vyprážané šampiňóny so zemiakmi
Chrumkavé kúsky, mäkké zemiaky a vôňa cesnaku.

Najprv zemiaky do polomäkka, potom huby a korenie. Jedna panvica, minimum riadu a poriadna porcia chuti. Výborné s jogurtovým dipom či kyslou smotanou.

Celý recept

9. Najlepšie hubové rizoto (20 min)

~20 min • teplý vývar • parmezán
Najlepšie hubové rizoto
Krémové bez smotany – tajomstvo je v technike.

Ryža sa opečie na masle, potom sa po naberačkách prilieva horúci vývar. Huby idú časťou na začiatok, časťou do konca. Krátky oddych, parmezán a rizoto je pripravené.

Celý recept

10. Polievka z hlivy ustricovej

~30–35 min • ľahšia • zeleninový základ
Polievka z hlivy ustricovej
Čistá chuť hlivy, ktorá dobre zahreje.

Hlivu krátko orestujete, pridáte pór, mrkvu a vývar. Dochutíte koreninami a podľa chuti zjemníte smotanou. Ľahká, ale sýta miska na každý deň.

Celý recept

11. Hlivová polievka à la držková

~40 min • korenistá • zasýti
Hlivová polievka à la držková
Držkový charakter bez držiek – hliva to krásne podrží.

Paprika, rasca, cesnak a majorán rozvoňajú základ, hliva prinesie hutnú textúru. Skvelé s krajcom čerstvého chleba, ktorý nasaje šťavu.

Celý recept

12. Restované huby s cestovinami na rýchlo

~25 min • panvica + hrniec • večera bez stresu
Restované huby s cestovinami
Cestoviny sa varia, huby sa opekajú – všetko sa spojí v panvici.

Huby restujete na masle s cesnakom a bylinkami, potom ich spojíte s horúcimi cestovinami a naberačkou škrobovej vody. Krémová konzistencia aj bez smotany, hotové za chvíľku.

Inšpirácia k postupu

13. Nakladané šampiňóny v sladkokyslom náleve

zaváranie • presné pomery • chrumkavé kúsky
Nakladané šampiňóny v sladkokyslom náleve
Aromatický nálev a čistá práca – základ úspechu.

Krátka predvárka ujednotí štruktúru, horúci nálev s koreninami doplní chuť. Dôsledná sterilita pohárov udrží chrumkavosť aj dlhšiu trvanlivosť. Ideálne k syrom, mäsám aj do šalátov.

Celý recept

14. Nakladané huby – korenený sladkokyslý nálev

zaváranie • bobkáč, nové a čierne korenie • horčičné semienka
Nakladané huby v sladkokyslom náleve
Vyvážený nálev, ktorý nechá vyniknúť huby.

Očistené huby krátko povaríte, zalejete horúcim nálevom a sterilujete podľa návodu. Výsledok je stabilný, voňavý a skvele sa hodí do šalátov, k mäsu aj k syrom na dosku.

Celý recept

Záver

Ak chcete rýchlu večeru, siahnite po panvičkových receptoch so šampiňónmi. Keď potrebujete zahriať, vyberte si krémové polievky alebo korenistú hlivovú „držkovú“. Na víkend sa hodí krémové rizoto a na zimu zas nakladané huby. Stačí si kliknúť na recept, ktorý vám padol do oka, a pustiť sa do varenia.

© 2025 Varíme s Láskou
 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty