Search

Najlepšie nakladané šampiňóny v sladkokyslom náleve. TOP RECEPT na chuťovku!

nakladané šampiňóny
Nakladané šampiňóny, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte dokonalú chuťovku na oslavu, skvelú prílohu ku grilovanému mäsu alebo len tak niečo dobré pod zub k večernému filmu? Tieto domáce nakladané šampiňóny sú absolútne fantastickou voľbou! Sú dokonale pevné, chrumkavé a ponorené v sladkokyslom náleve, ktorý je vyvážený presne tak, aby nechal vyniknúť jemnú chuť húb, no zároveň im dodal ten správny šmrnc vďaka aromatickým koreninám. Zabudnite na kupované verzie, akonáhle ochutnáte tieto domáce, už nikdy nebudete chcieť iné. Sú návykovo dobré!

Príprava je prekvapivo jednoduchá, aj keď pracujeme s väčším množstvom surovín. Recept je určený na prípravu húb, ktoré sa následne skladujú v chladničke, kde sa ich chuť krásne rozvinie. Je však mimoriadne dôležité pamätať, že nejde o klasickú sterilizovanú zaváraninu “na zimu” do komory. Práve vďaka tomuto jednoduchšiemu postupu si huby zachovajú skvelú textúru. Poďme si spolu pripraviť túto delikatesu, ktorá sa stane hviezdou vašich studených mís.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia: cca 35 minút
  • Čas odležania: minimálne 2 týždne v chladničke
  • Počet porcií: cca 6-7 pohárov (s objemom 700 ml)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na predvarenie húb:

  • 6 kg čerstvých šampiňónov
  • 3 litre vody
  • 2 PL soli

Na sladkokyslý nálev:

  • 2.5 litra vody
  • 250 ml octu (8-9%)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 100 g soli
  • 100 ml rastlinného oleja (napr. slnečnicového)

Koreniny (na 1 pohár s objemom 700 ml):

  • 1/2 bobkového listu
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 klinček
  • 1/2 ČL celého čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava a varenie húb:

  1. Šampiňóny dôkladne očistíme od všetkých nečistôt. Menšie šampiňóny ponecháme vcelku, väčšie prekrojíme na polovice alebo štvrtiny, aby mali všetky kúsky približne rovnakú veľkosť.
  2. Pripravené huby vložíme do veľmi veľkého hrnca (aspoň 15-litrového), zalejeme ich 3 litrami studenej vody, pridáme 2 polievkové lyžice soli a premiešame.
  3. Hrniec privedieme do varu. Počas zahrievania sa na povrchu bude tvoriť pena, ktorú priebežne zbierame dierovanou lyžicou alebo sitkom.
  4. Akonáhle sa obsah hrnca začne variť, stíšime plameň na mierny, prikryjeme hrniec pokrievkou a šampiňóny varíme 15 minút.

Príprava nálevu a plnenie pohárov:

  1. Kým sa huby varia, v druhom veľkom hrnci (aspoň 8-litrovom) si pripravíme nálev. Zmiešame 2.5 litra vody, ocot, 150 g cukru, 100 g soli a olej. Hrniec prikryjeme a nálev privedieme k varu.
  2. Po 15 minútach varenia huby scedíme a ihneď ich vsypeme do vriaceho sladkokyslého nálevu. Všetko spolu na miernom ohni povaríme ďalších 15 minút.
  3. Medzitým si pripravíme dokonale čisté, sterilizované poháre. Do každého jedného pohára vložíme pripravené koreniny: polovicu bobkového listu, nové korenie, klinček, čierne korenie a prípadne na plátky nakrájaný strúčik cesnaku.
  4. Horúce, finálne uvarené huby pomocou dierovanej lyžice rozdelíme do pripravených pohárov. Následne ich zalejeme horúcim nálevom, v ktorom sa varili, tak, aby boli úplne ponorené.
  5. Okraje pohárov dôkladne očistíme papierovou utierkou, pevne uzavrieme čistými viečkami a necháme voľne vychladnúť pri izbovej teplote.

Uskladnenie a dôležité upozornenie:

  1. KRITICKY DÔLEŽITÉ: Hneď po úplnom vychladnutí poháre presunieme do chladničky! Tento krok je nevyhnutný pre bezpečnosť, keďže huby neboli pasterizované v zaváracom hrnci. Nikdy ich neskladujte pri izbovej teplote v komore!
  2. Nakladané šampiňóny budú pripravené na konzumáciu za 2–3 týždne. V chlade im doprajte čas, aby nasiakli všetky chute z nálevu.

Videorecept

Tipy

  1. Tento recept je naozaj na veľké množstvo. Ak nechcem spracovať toľko húb naraz, bez problémov si všetky suroviny vydelím dvomi alebo štyrmi a pripravím si menšiu, zvládnuteľnejšiu dávku.
  2. Namiesto šampiňónov niekedy používam aj iné pevné huby, napríklad hlívu ustricovú. Tú je ale potrebné variť o niečo dlhšie, v prvom kroku aspoň 25-30 minút, aby zmäkla.
  3. Mám rád pikantné veci, preto do každého pohára občas pridám aj jednu malú sušenú chilli papričku. Huby tak získajú parádny ohnivý nádych.
  4. Hoci sú huby technicky jedlé aj skôr, naozaj odporúčam nechať ich v náleve odležať aspoň tie 2-3 týždne v chladničke. Až vtedy sa všetky chute dokonale prepoja a výsledok je najlepší.

Podávajte ich ako skvelú chuťovku k pivu či vínu, ako súčasť šalátov alebo ako originálnu prílohu k pečenému či grilovanému mäsu. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Коллекция Рецептов, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty