Search

Najlepšia krémová karfiolová polievka so slaninou: Jemná ako zamat a hotová za chvíľku

Krémová karfiolová polievka so slaninou
Krémová karfiolová polievka so slaninou

Obsah receptu

Publikované: 18. októbra 2025, 06:00

Existujú polievky, ktoré sú len predjedlom, a potom sú také, ktoré sú hotovým pohladením na duši. Táto krémová karfiolová polievka patrí jednoznačne do tej druhej kategórie. Je to môj obľúbený recept na rýchly obed, pretože je neskutočne jemná, zamatová a pritom plná chuti vďaka chrumkavej slaninke.

Zabudnite na vodnaté karfiolové polievky bez chuti. S týmto jednoduchým receptom a jedným trikom, ako správne pridať smotanu, pripravíte polievku tak krémovú, že jej nikto neodolá. Je to láska na prvú lyžičku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia: 25 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Krémová polievka

Potrebujeme

Polievka:

  • 1 ks stredne veľkého karfiolu (cca 600 g)
  • 1 ks väčšieho zemiaku
  • 1 ks cibule
  • 1 PL masla
  • 800 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru (alebo vody)
  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • štipka muškátového orieška

Chrumkavá posýpka:

  • 1 PL masla
  • 4 plátky anglickej slaniny
  • 2 krajce toastového chleba

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte zeleninu. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Ošúpaný zemiak a očistený karfiol nakrájajte na menšie kocky a ružičky.
  2. Vo väčšom hrnci rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 2-3 minúty.
  3. K cibuli pridajte zemiak a karfiol a všetko spolu krátko orestujte, približne 3-4 minúty. Zelenina sa tak krásne rozvonia.
  4. Zeleninový základ zalejte horúcim vývarom. Pridajte soľ, korenie a štipku muškátového orieška. Priveďte do varu a pod pokrievkou varte na miernom ohni 20–25 minút, kým nie je všetka zelenina úplne mäkká.
  5. Uvarenú polievku odstavte z ohňa a ponorným mixérom ju rozmixujte na hladký, zamatový krém.
  6. Teraz kľúčový krok: Do horúcej, ale už nevarenej polievky pomaly vmiešajte smotanu na šľahanie. Polievku už ďalej nevarte, aby sa smotana nezrazila. Podľa potreby finálne dochuťte soľou.
  7. Na záver si pripravte posýpku. Na suchej panvici opečte na kocky nakrájanú slaninu dochrumkava. Vyberte ju bokom a na výpeku opečte na kocky nakrájaný toastový chlieb dozlatista.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aby sa smotana nezrazila: Nikdy nepridávajte studenú smotanu do vriacej polievky a už ju ďalej nevarte. Pre istotu si môžete v miske zmiešať smotanu s jednou naberačkou horúcej polievky a až potom túto zmes vliať do hrnca.
  2. Pre extra krémovú chuť: Časť karfiolu môžete nahradiť petržlenom alebo menším kalerábom. Dodajú polievke zaujímavú, jemne sladkastú chuť.

Jednoduché variácie

  • Syrová verzia: Na záver, spolu so smotanou, vmiešajte do horúcej polievky 100 g nastrúhaného syra čedar alebo parmezánu. Krásne sa rozpustí a polievku dochutí.
  • Vegetariánska verzia: Slaninu jednoducho vynechajte. Namiesto nej môžete krutóny opiecť na masle s bylinkami alebo polievku posypať opraženými tekvicovými semienkami.

Krémovú polievku podávajte horúcu, ozdobenú chrumkavou slaninkou a krutónmi.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty