Čo je lepšie ako lahodná krémová cesnaková polievka v chladnom počasí? Polievka podávaná priamo v chlebe! Prinášame vám starý recept na cesnakovú polievku, akú pripravovala moja babička.
Táto jedinečná kombinácia čerstvého chleba a krémového cesnaku vytvára dokonalý pár, ktorý vás určite zahreje a zasýti. Pripravte si tento kulinársky zážitok ešte dnes!
Ako si pripraviť krémovú cesnakovú polievku v chlebe
Zoznam ingrediencií:
Chlieb:
- 20 gramov kvasníc
- 350 ml vlažnej vody
- 1 čajová lyžička cukru
- 600 g múky
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička rasce
Polievka:
- 15 strúčikov cesnaku
- Maslo
- 1 liter zeleninového vývaru
- 4 zemiaky
- 200 ml šľahačky
- Soľ
- Čierne korenie
- Troška petržlenovej vňate
Postup prípravy:
Chlieb:
- V malej miske rozpustite kvasnice v teplej vode s cukrom a nechajte stáť približne 5 minút, kým zmes nezačne bublať.
- Do väčšej misy pridajte múku, soľ a rasce. Pridajte kvasnicovú zmes a premiešajte, kým nevznikne cesto.
- Cesto preložte na pomúčnený pracovný povrch a vypracujte, kým nebude hladké a pružné.
- Vložte cesto do misy, zakryte uterákom a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
- Po nakysnutí cesto preložte na pomúčnený pracovný povrch a rozdelte na dva bochníky. Nechajte ešte chvíľu podkysnúť.
- Bochníky vložte do predhriatej rúry na 250°C a pečte približne 25 minút, alebo kým chlieb nezačne krásne zlatnúť.
Polievka:
- Očistite cesnak a nakrájajte ho na drobno.
- Na panvici roztopíte maslo a opražte na ňom nakrájaný cesnak, kým nebude mierne zlatý.
- Pridajte zeleninový vývar.
- Zemiaky očistíte, umyjete a nakrájate na drobno. Pridáte ich do polievky.
- Varíte, až kým zemiaky nebudú mäkké.
- Polievku potom rozmixujte tyčovým mixerom do hladka.
- Pridajte šľahačku a dochuťte soľou a korením podľa chuti. Prikryte a nechajte polievku ešte chvíľu prevariť.
Podávanie:
- Po upečení chleba ho opatrne vydlabte, aby vznikol „miskovitý“ tvar.
- Do vydlabaného chleba vlejte pripravenú cesnakovú polievku.
- Pred podávaním posypte polievku nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Poznámky a odporúčania
K tejto polievke sa výborne hodí chrumkavý chlieb zo zbývajúceho vydlabaného cesta. Odporúčame si vychutnať polievku horúcu, kedy je chlieb ešte mäkký a voňavý.
Krémová cesnaková polievka – Video recept
Odkaz na tradíciu
Recept na túto polievku mi predala moja babička, a odvtedy sa stal stálicou v našej rodine. Každá generácia pridáva svoj osobný dotyk, ale základ ostáva nezmenený.
Krémová cesnaková polievka v chlebe je ideálnym jedlom pre chladné jesenné dni. Je bohatá, chutná a pripomína domov s každým sústom.
Súvisiace články:
Chutná jesenná pórová polievka, ktorá zahreje – ideálna pre lepší pocit!
Hustá zeleninová polievka s kuracím mäsom: Domáca polievka, ktorá lieči každého!
Babičkina lahodná zeleninová polievka s mrkvou, zelerom, petržlenom a cibuľou
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zdravé recepty