Pečený karfiol je skvelou voľbou pre rýchly a jednoduchý obed alebo večeru. Tento recept od susedy ma naučil, ako ho pripraviť tak, aby si ho zamilovala celá rodina.
Hľadáte inšpiráciu na chutné a zdravé jedlo? Vyskúšajte pečený karfiol podľa receptu od mojej susedy! Je to rýchly a jednoduchý spôsob, ako si pripraviť karfiol, ktorý si zamilujete. S lahodnou omáčkou a chrumkavou kôrkou bude tento pečený karfiol určite hitom u celej vašej rodiny.
Ingrediencie:
- 800 g karfiolu
- Soľ
- Čierne korenie
- 1 lyžička sladkej papriky
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- Kôra z ½ citróna
- Šťava z ½ citróna
- Petržlenová vňať
- Pikantné vločky červenej papriky
- 1 polievková lyžica medu
Postup prípravy:
- Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky a dáme do misky.
- Pridáme soľ, sladkú papriku, sušený cesnak a 2 lyžice olivového oleja, dobre premiešame.
- Karfiol rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 200 °C približne 30 minút.
- Medzitým v hrnci zahrejeme 3 lyžice olivového oleja, pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu, nasekanú petržlenovú vňať, pikantné paprikové vločky a med. Krátko povaríme.
- Upečený karfiol podávame s pripravenou omáčkou.
Tipy:
- Pre intenzívnejšiu chuť karfiolu pred pečením pridajte do marinády aj trochu mletej rasce alebo koriandra.
- Ak nemáte radi pikantné jedlá, vynechajte z omáčky pikantné vločky červenej papriky.
- Pečený karfiol môžete podávať ako samostatné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či rybe.
- Skúste experimentovať s bylinkami v omáčke – petržlenovú vňať môžete nahradiť napríklad kôprom alebo pažítkou.
- Pre vegetariánsku verziu môžete do omáčky pridať aj trochu rastlinnej smotany.
Video recept:
Vyskúšajte aj:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od KAZAN