Hovorí sa, že ráno robí deň, a s týmito kráľovskými raňajkami začnete ten svoj zaručene tou správnou nohou! Tento famózny RECEPT na rýchlu omeletu s paradajkami a fetou je presne to, čo potrebujete pre energický štart alebo ako ľahkú a chutnú večeru. Kombinácia sladkastých opečených paradajok, slaného feta syra a nadýchaných vajec, dochutená tymianom a paprikou, vytvára neodolateľnú stredomorskú harmóniu chutí. Aj keď ju nazývame omeleta, svojím charakterom pripomína skôr rýchlu frittatu pripravenú na panvici. Je to jednoduché, efektné a nesmierne chutné jedlo, ktoré si určite zamilujete a budete ho pripravovať znova a znova.
Príprava tejto dobroty vám nezaberie viac ako pár minút, čo z nej robí ideálnu voľbu pre uponáhľané rána alebo dni, keď nemáte čas na zložité varenie. Omeleta s paradajkami a fetou je výživná, sýta tak akurát a vizuálne veľmi lákavá. Stačí pár základných surovín a obyčajná panvica, a môžete si vykúzliť jedlo hodné kráľov. Podávajte ju s čerstvou zeleninou a chrumkavým pečivom pre dokonalý zážitok.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 5 minút
- Čas pečenia/smaženia: cca 8-10 minút
- Počet porcií: 1 (výdatná)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme
Ingrediencie
- 2 ks zrelých paradajok
- 15 g masla
- 1-2 lyžice rastlinného oleja
- Štipka soli (alebo podľa chuti, feta je slaná)
- 1/4 – 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- 1/4 – 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymianu (alebo štipka)
- Feta syr podľa chuti (cca 30-50 g, na rozdrobenie)
- 3 ks vajec
- Mleté čierne korenie podľa chuti (voliteľné)
Na podávanie (voliteľné)
- Čerstvá zelenina (šalát, uhorka…)
- Chrumkavé pečivo (hrianka, bageta…)
- Čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka)
Postup prípravy
Príprava základu
- Paradajky umyte, odstráňte tvrdú časť pri stopke (“bubáka”) a nakrájajte ich na hrubšie kolieska (cca 0,5 – 1 cm).
- Na panvici (ideálne nepriľnavej, s priemerom cca 20-24 cm) rozpustite na strednom ohni maslo a pridajte olej.
- Keď je tuk rozpálený, opatrne poukladajte na panvicu plátky paradajok v jednej vrstve.
- Paradajky osoľte (len veľmi zľahka, feta je slaná), posypte mletou sladkou paprikou a sušeným tymianom. Opekajte asi 2-3 minúty, kým nezačnú zospodu mäknúť.
[odporucame site=”fajront.sk”]
Dokončenie omelety
- Opatrne otočte plátky paradajok na druhú stranu a opekajte ďalšie 1-2 minúty, kým úplne nezmäknú.
- Na opečené paradajky rovnomerne rozdrobte pripravený feta syr.
- V miske vidličkou zľahka rozšľahajte vajcia (môžete pridať štipku soli a korenia, ak chcete).
- Rozšľahané vajcia rovnomerne nalejte na paradajky a fetu v panvici. Panvicou môžete zľahka zakrúžiť, aby sa vajcia dostali všade.
- Znížte teplotu na mierny až nízky plameň. Panvicu môžete prikryť pokrievkou a nechajte vajcia pomaly stuhnúť a “upiecť”. Trvá to približne 3-5 minút, v závislosti od požadovanej konzistencie vajec (niekto má rád mierne tekuté, iný úplne prepečené).
- Hotovú omeletu s paradajkami a fetou opatrne zosuniete z panvice na tanier.
Podávanie
- Servírujte ihneď, teplú. Podávajte s čerstvou zeleninou a obľúbeným chrumkavým pečivom. Môžete ozdobiť čerstvými bylinkami.
Videorecept
Tipy
- Paradajky: Najlepšie sú zrelé, sladké paradajky. Ja mám rád aj použitie cherry paradajok prekrojených napoly, ktoré opečiem reznou stranou nadol. Pred opekaním ich môžete aj krátko spariť a ošúpať pre jemnejšiu konzistenciu.
- Feta syr: Namiesto fety môžete použiť aj iný slaný syr balkánskeho typu alebo napríklad kozí syr. Ja ho nedrobím úplne najemno, mám rád, keď v omelete zostanú aj menšie kúsky.
- Dochutenie vajec: Do rozšľahaných vajec môžete pridať aj trochu mlieka alebo smotany pre krémovejšiu konzistenciu, prípadne nasekané čerstvé bylinky (pažítka, petržlenová vňať). Ja niekedy pridávam aj štipku čierneho korenia.
- Variácie: Pre pikantnejšiu verziu pridajte k paradajkám aj pár koliesok chilli papričky alebo použite údenú papriku. Skvelé sú aj pridané olivy alebo tenké plátky cibule orestované pred paradajkami.
[odporucame site=”fajront.sk”]
Táto rýchla omeleta s paradajkami a fetou je skvelým dôkazom, že kráľovské raňajky nemusia byť zložité. Je to jednoduchý, chutný a vizuálne lákavý RECEPT, ktorý vás príjemne naladí na celý deň alebo poslúži ako skvelá ľahká večera. Určite si ho zamilujete!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Hacer’in Lezzetleri