Zabudnite na dlhé čakanie, kým vykysne cesto. Tento recept je moja záchrana, keď chcem bleskovú večeru alebo nečakanú návštevu pohostiť niečím teplým a chutným. Zbožňujem ho, pretože cesto je hotové do 5 minút a nepotrebujete žiadne droždie. Výsledkom sú fantastické mini pizze, ktoré sú okamžite na stole.
Celé kúzlo je v použití kypriaceho prášku namiesto droždia. Sú ideálne ako rýchla večera, desiata pre deti alebo pohostenie pre priateľov. Vyskúšate túto skvelú skratku aj vy?
Ako pripraviť mini pizze bez kysnutia?
Z múky, kypriaceho prášku, vody a oleja vypracujte cesto. Ihneď ho rozdeľte, vytvarujte placky, potrite omáčkou, posypte syrom a pečte pri vysokej teplote približne 10 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas pečenia: 10 min
- Počet porcií: 10 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus
- Trend: Rýchla večera / Bez kysnutia
Potrebujeme
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1 ČL sušeného oregana
- 7 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- 2 PL olivového oleja
- 200 ml teplej vody
Na oblohu:
- 200 g paradajkovej omáčky (pasírované paradajky)
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam alebo mozzarella)
- sušené oregano alebo bazalka na posypanie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na vysokú teplotu, 230 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, soľ, oregano a kypriaci prášok do pečiva.
- Pridajte olivový olej a teplú vodu. Vareškou a následne rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 10 rovnakých častí.
- Z každej časti rukami vytvarujte malú placku s hrúbkou približne 1 cm a poukladajte ich na pripravený plech.
- Každú placku potrite lyžicou paradajkovej omáčky a štedro posypte nastrúhaným syrom.
- Pečte v dobre predhriatej rúre približne 10 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté a syr roztopený.
- Po upečení posypte horúce pizze ešte štipkou oregana alebo bazalky pre intenzívnejšiu vôňu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Pre ešte lepšiu chuť: Vmiešajte do paradajkovej omáčky jeden prelisovaný strúčik cesnaku a štipku cukru. Chuť bude oveľa autentickejšia a plnšia.
- Chrumkavé okraje: Ak chcete mať okraje pizze extra chrumkavé, pred pridaním paradajkovej omáčky ich potrite trochou olivového oleja.
Jednoduché variácie
- Šunková klasika: Na paradajkovú omáčku pred pridaním syra poukladajte na malé kúsky nakrájanú kvalitnú šunku.
- S olivami a kukuricou: Spolu so syrom pridajte na pizzu aj pár čiernych olív alebo hrsť sterilizovanej kukurice. Deti túto verziu milujú.
Výsledkom sú bleskové pizze, ktoré sú vnútri mäkké a na okrajoch chrumkavé. Podávajte ich horúce so zeleninovým šalátom.
Recept vychádza z verzie od ricette di ilham, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
