Search

Recept na rýchle domáce mini pizze s oreganom: Cesto máte hotové za 5 minút bez kysnutia

Domáce mini pizze s oreganom
Domáce mini pizze s oreganom

Obsah receptu

Publikované: 13. októbra 2025, 09:00

Zabudnite na dlhé čakanie, kým vykysne cesto. Tento recept je moja záchrana, keď chcem bleskovú večeru alebo nečakanú návštevu pohostiť niečím teplým a chutným. Zbožňujem ho, pretože cesto je hotové do 5 minút a nepotrebujete žiadne droždie. Výsledkom sú fantastické mini pizze, ktoré sú okamžite na stole.

Celé kúzlo je v použití kypriaceho prášku namiesto droždia. Sú ideálne ako rýchla večera, desiata pre deti alebo pohostenie pre priateľov. Vyskúšate túto skvelú skratku aj vy?

Ako pripraviť mini pizze bez kysnutia?

Z múky, kypriaceho prášku, vody a oleja vypracujte cesto. Ihneď ho rozdeľte, vytvarujte placky, potrite omáčkou, posypte syrom a pečte pri vysokej teplote približne 10 minút.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas pečenia: 10 min
  • Počet porcií: 10 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 180 kcal/kus
  • Trend: Rýchla večera / Bez kysnutia

Potrebujeme

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 7 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
  • 2 PL olivového oleja
  • 200 ml teplej vody

Na oblohu:

  • 200 g paradajkovej omáčky (pasírované paradajky)
  • 200 g tvrdého syra (napr. eidam alebo mozzarella)
  • sušené oregano alebo bazalka na posypanie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na vysokú teplotu, 230 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, soľ, oregano a kypriaci prášok do pečiva.
  3. Pridajte olivový olej a teplú vodu. Vareškou a následne rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
  4. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 10 rovnakých častí.
  5. Z každej časti rukami vytvarujte malú placku s hrúbkou približne 1 cm a poukladajte ich na pripravený plech.
  6. Každú placku potrite lyžicou paradajkovej omáčky a štedro posypte nastrúhaným syrom.
  7. Pečte v dobre predhriatej rúre približne 10 minút, alebo kým nie sú okraje krásne zlatisté a syr roztopený.
  8. Po upečení posypte horúce pizze ešte štipkou oregana alebo bazalky pre intenzívnejšiu vôňu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre ešte lepšiu chuť: Vmiešajte do paradajkovej omáčky jeden prelisovaný strúčik cesnaku a štipku cukru. Chuť bude oveľa autentickejšia a plnšia.
  2. Chrumkavé okraje: Ak chcete mať okraje pizze extra chrumkavé, pred pridaním paradajkovej omáčky ich potrite trochou olivového oleja.

Jednoduché variácie

  • Šunková klasika: Na paradajkovú omáčku pred pridaním syra poukladajte na malé kúsky nakrájanú kvalitnú šunku.
  • S olivami a kukuricou: Spolu so syrom pridajte na pizzu aj pár čiernych olív alebo hrsť sterilizovanej kukurice. Deti túto verziu milujú.

Výsledkom sú bleskové pizze, ktoré sú vnútri mäkké a na okrajoch chrumkavé. Podávajte ich horúce so zeleninovým šalátom.

Recept vychádza z verzie od ricette di ilham, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty