Search

Prečo som tento recept nepoznala skôr? Fantastické slivkové osie hniezda (kysnuté)

Slivkové osie hniezda
Slivkové osie hniezda

Obsah receptu

Publikované: 28. októbra 2025, 12:24

Ak ste doteraz poznali len klasický slivkový koláč na plechu, tieto slivkové osie hniezda vás úplne očaria. Sú neskutočne mäkké, vláčne a plné šťavnatej slivkovej plnky s vôňou škorice. Tento recept na kysnuté slivkové osie hniezda je prekvapivo jednoduchý a výsledok je fantastický.

Sú ideálne na nedeľné raňajky, ku káve alebo ako sladký obed. Vďaka strúhanke v plnke zostanú krásne kompaktné a nerozmočia sa. Upečiete si túto dobrotu?

Ako správne pripraviť slivkové osie hniezda?

Z mlieka, droždia, cukru, múky, masla a vajca vypracujte kysnuté cesto a nechajte ho vykysnúť. Slivky zmiešajte s cukrom, škoricou a strúhankou. Cesto rozvaľkajte, potrite plnkou, zrolujte a nakrájajte na plátky. Upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min
  • Čas kysnutia: 60–90 min
  • Čas pečenia: 25–30 min
  • Počet porcií: cca 12-15 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus

Potrebujeme

Kysnuté cesto

  • 500 g hladkej múky (T650)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 80 g zmäknutého masla
  • 21 g čerstvého droždia (½ kocky)
  • 1 ks vajce
  • 1 štipka soli

Slivková plnka

  • 500 g sliviek (čerstvých alebo mrazených)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 2 polievkové lyžice strúhanky

Citrónová poleva (voliteľné)

  • 80 g práškového cukru (preosiateho)
  • 2–3 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Postup prípravy

  1. Najprv pripravte cesto. Do misky nalejte vlažné mlieko (nesmie byť horúce). Rozdrobte doň čerstvé droždie a pridajte lyžičku z odváženého cukru. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 minút).
  2. Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a celé vajce.
  3. Prilejte aktivovaný kvások. Rukami alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a nelepivé cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút.
  4. Misu s cestom prikryte čistou utierkou. Nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
  5. Medzitým pripravte plnku. Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak používate mrazené, nechajte ich čiastočne rozmraziť a zlejte prebytočnú šťavu.
  6. V mise zmiešajte nakrájané slivky, cukor, škoricu a strúhanku. Strúhanka je dôležitá, nasaje šťavu zo sliviek.
  7. Rúru predhrejte na 180 °C (klasický ohrev) alebo 160 °C (teplovzdušný). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  8. Vykysnuté cesto preložte na jemne pomúčenú dosku. Krátko ho premies_te a rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
  9. Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite pripravenú slivkovú plnku. Nechajte voľný okraj (asi 2 cm) na dlhšej strane.
  10. Cesto opatrne zrolujte (ako závin) smerom k voľnému okraju.
  11. Ostrým nožom alebo niťou krájajte roládu na plátky hrubé asi 2-3 cm (osie hniezda).
  12. Nakrájané slimáky ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte medzi nimi malé medzery.
  13. Pečte vo vyhriatej rúre 25–30 minút, kým nie sú krásne zlatohnedé.
  14. Kým sa koláčiky pečú, môžete pripraviť polevu (ak chcete). Preosiaty práškový cukor vymiešajte s citrónovou šťavou dohladka.
  15. Ešte teplé upečené osie hniezda pokvapkajte citrónovou polevou. Nechajte vychladnúť na mriežke.

Videorecept

Tipy na záver

  1. Strúhanka je kľúčová: Nevynechávajte strúhanku v plnke. Slivky pustia pri pečení veľa šťavy a strúhanka ju nasaje, takže cesto nebude rozmočené.
  2. Krájanie niťou: Pre dokonale čistý rez bez stlačenia cesta môžete roládu krájať tenkou niťou. Niť podsuňte pod roládu, prekrížte konce a potiahnite.

Jednoduché variácie

  • Orechová verzia: Do slivkovej plnky pridajte hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov.
  • Maková plnka: Namiesto sliviek použite hotovú makovú plnku zmiešanú s trochou strúhanky.

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť sušené droždie? Áno. Použite približne 7 g sušeného droždia. Zmiešajte ho s múkou alebo ho aktivujte v troche vlažného mlieka s cukrom podľa návodu na obale.

Prečo sú moje osie hniezda tvrdé? Príčinou môže byť príliš dlhé pečenie, vysoká teplota, málo tuku v ceste alebo nedostatočné vykysnutie cesta.

Ako dlho vydržia slivkové osie hniezda? Najlepšie sú čerstvé, v deň pečenia. Vďaka kysnutému cestu však vydržia mäkké 1-2 dni, ak ich skladujete v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.


Osie hniezda podávajte mierne teplé alebo vychladnuté. Sú vynikajúce samotné alebo s pohárom mlieka či šálkou kávy.

Podľa receptu od Einfache Rezepte, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty