Ak ste doteraz poznali len klasický slivkový koláč na plechu, tieto slivkové osie hniezda vás úplne očaria. Sú neskutočne mäkké, vláčne a plné šťavnatej slivkovej plnky s vôňou škorice. Tento recept na kysnuté slivkové osie hniezda je prekvapivo jednoduchý a výsledok je fantastický.
Sú ideálne na nedeľné raňajky, ku káve alebo ako sladký obed. Vďaka strúhanke v plnke zostanú krásne kompaktné a nerozmočia sa. Upečiete si túto dobrotu?
Ako správne pripraviť slivkové osie hniezda?
Z mlieka, droždia, cukru, múky, masla a vajca vypracujte kysnuté cesto a nechajte ho vykysnúť. Slivky zmiešajte s cukrom, škoricou a strúhankou. Cesto rozvaľkajte, potrite plnkou, zrolujte a nakrájajte na plátky. Upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas kysnutia: 60–90 min
- Čas pečenia: 25–30 min
- Počet porcií: cca 12-15 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/kus
Potrebujeme
Kysnuté cesto
- 500 g hladkej múky (T650)
- 250 ml vlažného mlieka
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g zmäknutého masla
- 21 g čerstvého droždia (½ kocky)
- 1 ks vajce
- 1 štipka soli
Slivková plnka
- 500 g sliviek (čerstvých alebo mrazených)
- 50 g kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 2 polievkové lyžice strúhanky
Citrónová poleva (voliteľné)
- 80 g práškového cukru (preosiateho)
- 2–3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Postup prípravy
- Najprv pripravte cesto. Do misky nalejte vlažné mlieko (nesmie byť horúce). Rozdrobte doň čerstvé droždie a pridajte lyžičku z odváženého cukru. Jemne premiešajte a nechajte na teplom mieste vzísť kvások (cca 10-15 minút).
- Do veľkej misy preosejte múku. Pridajte zvyšný cukor, štipku soli, zmäknuté maslo a celé vajce.
- Prilejte aktivovaný kvások. Rukami alebo v kuchynskom robote vypracujte hladké, pružné a nelepivé cesto. Miesenie by malo trvať aspoň 10 minút.
- Misu s cestom prikryte čistou utierkou. Nechajte na teplom mieste kysnúť 60–90 minút, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým pripravte plnku. Slivky umyte, odkôstkujte a nakrájajte na menšie kúsky. Ak používate mrazené, nechajte ich čiastočne rozmraziť a zlejte prebytočnú šťavu.
- V mise zmiešajte nakrájané slivky, cukor, škoricu a strúhanku. Strúhanka je dôležitá, nasaje šťavu zo sliviek.
- Rúru predhrejte na 180 °C (klasický ohrev) alebo 160 °C (teplovzdušný). Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vykysnuté cesto preložte na jemne pomúčenú dosku. Krátko ho premies_te a rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm.
- Na rozvaľkané cesto rovnomerne rozotrite pripravenú slivkovú plnku. Nechajte voľný okraj (asi 2 cm) na dlhšej strane.
- Cesto opatrne zrolujte (ako závin) smerom k voľnému okraju.
- Ostrým nožom alebo niťou krájajte roládu na plátky hrubé asi 2-3 cm (osie hniezda).
- Nakrájané slimáky ukladajte reznou stranou nahor na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte medzi nimi malé medzery.
- Pečte vo vyhriatej rúre 25–30 minút, kým nie sú krásne zlatohnedé.
- Kým sa koláčiky pečú, môžete pripraviť polevu (ak chcete). Preosiaty práškový cukor vymiešajte s citrónovou šťavou dohladka.
- Ešte teplé upečené osie hniezda pokvapkajte citrónovou polevou. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Videorecept
Tipy na záver
- Strúhanka je kľúčová: Nevynechávajte strúhanku v plnke. Slivky pustia pri pečení veľa šťavy a strúhanka ju nasaje, takže cesto nebude rozmočené.
- Krájanie niťou: Pre dokonale čistý rez bez stlačenia cesta môžete roládu krájať tenkou niťou. Niť podsuňte pod roládu, prekrížte konce a potiahnite.
Jednoduché variácie
- Orechová verzia: Do slivkovej plnky pridajte hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov.
- Maková plnka: Namiesto sliviek použite hotovú makovú plnku zmiešanú s trochou strúhanky.
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť sušené droždie? Áno. Použite približne 7 g sušeného droždia. Zmiešajte ho s múkou alebo ho aktivujte v troche vlažného mlieka s cukrom podľa návodu na obale.
Prečo sú moje osie hniezda tvrdé? Príčinou môže byť príliš dlhé pečenie, vysoká teplota, málo tuku v ceste alebo nedostatočné vykysnutie cesta.
Ako dlho vydržia slivkové osie hniezda? Najlepšie sú čerstvé, v deň pečenia. Vďaka kysnutému cestu však vydržia mäkké 1-2 dni, ak ich skladujete v uzavretej nádobe pri izbovej teplote.
Osie hniezda podávajte mierne teplé alebo vychladnuté. Sú vynikajúce samotné alebo s pohárom mlieka či šálkou kávy.
Podľa receptu od Einfache Rezepte, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
- Najchutnejšie voňavé osie hniezda: Keď raz skúsite toto cesto, iné už robiť nebudete!
- Voňavé osie hniezda, aké robievala naša babička: Chutné, rýchle a nadýchané!
- Chrumkavé slané osie hniezda plnené syrom: Jednoduchý a rýchly recept
- Moja babička ich piekla najlepšie: Recept na orechové osie hniezda mäkké ako perinka
- Lepšie ako z pekárne! Upečte si tieto fantastické škoricové slimáky s polevou
