Zatvorte oči a predstavte si tú chuť – šťavnaté, korenené mäso, chrumkavé hranolky a osviežujúce tzatziki. Presne takýto gyros si pamätám z dovolenky v Grécku. Dlho som hľadal recept, ktorý by bol rovnako dobrý a hlavne rýchly. A toto je on!
Celé kúzlo spočíva v správnom načasovaní a jednom jednoduchom triku na prípravu tzatziki, vďaka ktorému bude dokonale krémové a nikdy nie vodnaté. Poďte si so mnou pripraviť túto hostinu, ktorú zvládnete do pol hodiny.
Ako pripraviť domáci gyros s tzatziki?
Mäso nakrájajte, marinujte v gyros korení a oleji. Zemiaky nakrájajte a dajte piecť do rúry. Medzitým pripravte tzatziki z nastrúhanej a vyžmýkanej uhorky. Kým sa hranolky dopekajú, sprudka opečte mäso na panvici.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min (+ marinovanie)
- Čas pečenia: 25 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 750 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera
Potrebujeme
Mäso:
- 600 g bravčovej krkovičky (alebo stehna)
- 2-3 PL korenia na gyros
- 2 PL slnečnicového oleja
Chrumkavé hranolky:
- 800 g zemiakov (varný typ B/C)
- 2 PL oleja
- soľ
Krémové tzatziki:
- 200 g hustého gréckeho jogurtu
- 1/2 šalátovej uhorky (cca 80-100 g)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL nasekaného čerstvého kôpru
- 1/2 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte mäso. Krkovičku nakrájajte na tenké a krátke rezance. V mise zmiešajte s gyros korením a olejom. Ideálne nechajte marinovať aspoň 2 hodiny v chladničke, no ak vás tlačí čas, stačí aj 15 minút pri izbovej teplote.
- Rúru predhrejte na 200 °C. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké hranolky. V mise ich zmiešajte s 2 PL oleja a soľou.
- Hranolky rozprestrite v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte približne 25 minút dozlatista a dochrumkava. V polovici pečenia ich môžete premiešať.
- Kým sa hranolky pečú, pripravte tzatziki. Uhorku nahrubo nastrúhajte, zmiešajte s pol lyžičkou soli a nechajte 5 minút postáť.
- Teraz kľúčový krok: Z uhorky rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. V miske potom zmiešajte vyžmýkanú uhorku, grécky jogurt, prelisovaný cesnak, nasekaný kôpor a čierne korenie. Dajte vychladiť do chladničky.
- Približne 10 minút pred dopečením hranoliek si na veľkej panvici rozohrejte trochu oleja. Vložte namarinované mäso a sprudka ho opekajte 6–8 minút zo všetkých strán, kým nie je krásne zlatisté a prepečené.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dokonalé tzatziki: Naozaj nevynechajte krok s vyžmýkaním uhorky. Je to jediný spôsob, ako dosiahnuť hustý a krémový dresing, ktorý nebude vodnatý a udrží si svoju chuť.
- Chrumkavé hranolky z rúry: Tajomstvo chrumkavých hranoliek je nepreplniť plech. Ukladajte ich len v jednej vrstve s malými medzerami, aby sa okolo nich mohol šíriť horúci vzduch a piekli sa, namiesto dusenia.
Jednoduché variácie
- Kurací gyros: Namiesto bravčovej krkovičky použite kuracie prsia alebo stehenný rezeň. Postup zostáva rovnaký, len mäso opekajte o niečo kratšie, aby sa nevysušilo.
- Gyros v pita chlebe: Upečené mäso spolu s hranolkami, tzatziki a čerstvou zeleninou (paradajka, cibuľa) môžete zabaliť do zohriateho pita chleba. Získate tak autentický street food zážitok.
Hotové jedlo podávajte ihneď: na tanier naložte porciu chrumkavých hranoliek, na ne šťavnaté mäso a všetko prelejte vychladeným tzatziki.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
