Zabudnite na chvíľu na klasické sladkokyslé uhorky a objavte novú dimenziu zavárania! Tento recept na fantastické gyros uhorky je absolútnym hitom každej sezóny a zaručene sa stane hviezdou vašej špajze. Predstavte si dokonalú harmóniu chutí a textúr: chrumkavé kolieska uhoriek, sladká mrkva a šťavnatá paprika, všetko ponorené v dokonale vyváženom, sladkokyslom a jemne pikantnom náleve s aromatickým korením gyros. Nie je to len príloha, je to všestranná delikatesa, ktorú využijete ako osviežujúci šalát, chrumkavú zložku do sendvičov a hamburgerov alebo ako netradičnú prílohu ku grilovanému mäsu.
Nenechajte sa odradiť zaváraním, príprava tohto uhorkového šalátu do pohárov je prekvapivo jednoduchá. Funguje na princípe “studenej cesty”, kde sa všetka zelenina najprv nechá niekoľko hodín marinovať v náleve, aby pustila šťavu a prepojili sa chute. Až potom nasleduje krátka sterilizácia, ktorá zaručí trvanlivosť a zároveň zachová úžasnú chrumkavosť zeleniny. Je to skvelý spôsob, ako spracovať bohatú úrodu a uchovať si chuť leta na celý rok.
- Čas prípravy: cca 45 minút
- Čas odležania: 6 hodín
- Čas sterilizácie: 15 minút
- Počet porcií: cca 9 pohárov (s objemom 500 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 2 kg šalátových uhoriek (hadoviek)
- 600 g červenej papriky
- 450 g mrkvy
- 400 g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL soli
- 30 g korenia Gyros (alebo Kebab)
- 450 g kryštálového cukru
- 250 ml octu (10%)
- 125 ml rastlinného oleja
Postup prípravy
Príprava zeleniny a nálevu
- Najprv si dôkladne umyjeme uhorky. Nešúpeme ich, ale nakrájame na tenké, rovnomerné kolieska. Vložíme ich do veľmi veľkej misy alebo čistého hrnca, zasypeme 2 lyžicami soli, dobre premiešame a necháme bokom postáť. Soľ z nich vytiahne prebytočnú vodu a pomôže im zostať krásne chrumkavé.
- Kým uhorky odpočívajú, pripravíme si ostatnú zeleninu. Červené papriky umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame na menšie kúsky alebo pásiky. Mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska alebo polkolieska. Cesnak očistíme a nakrájame na tenké plátky.
- V druhej väčšej mise si pripravíme nálev. Metličkou spolu zmiešame cukor, ocot, olej a gyros korenie. Miešame, kým sa cukor aspoň čiastočne nerozpustí.
- K osoleným uhorkám (ktoré pustili šťavu – tú nezlievame!) pridáme všetku ostatnú nakrájanú zeleninu – papriku, mrkvu, cibuľu aj cesnak.
- Zeleninovú zmes zalejeme pripraveným nálevom a všetko veľmi dôkladne premiešame, aby sa každý kúsok zeleniny obalil v náleve.
- Misu prikryjeme pokrievkou alebo potravinovou fóliou a necháme pri izbovej teplote odpočívať 6 hodín. Dôležité: Počas tejto doby je dobré zmes aspoň 2-3 krát premiešať, aby sa chute lepšie prepojili.
Plnenie a sterilizácia
- Kým zmes odpočíva, pripravíme si čisté a vysterilizované zaváracie poháre s viečkami (cca 9 kusov s objemom 500 ml).
- Po 6 hodinách marinovania zmes ešte raz premiešame. Pomocou dierkovanej naberačky alebo rukami plníme zeleninu natesno do pripravených pohárov.
- Keď sú poháre naplnené zeleninou, zalejeme ich až takmer po okraj sladkokyslým nálevom, ktorý zostal v mise. Dôkladne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- Na dno veľkého hrnca položíme čistú utierku (zabráni prasknutiu pohárov pri vare). Na utierku poukladáme naplnené poháre.
- Do hrnca nalejeme teplú vodu tak, aby siahala približne do 3/4 výšky pohárov.
- Vodu privedieme do varu. Od momentu, kedy začne voda jemne vrieť, sterilizujeme 15 minút.
- Horúce poháre opatrne vyberieme z hrnca a poukladáme ich hore dnom (na viečko) na utierku alebo drevenú dosku. Necháme ich takto úplne vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
Videorecept
Tipy
- Pre extra pikantnosť niekedy do každej fľaše pred naplnením pridám aj jednu malú sušenú čili papričku alebo pár zrniek horčicového semienka.
- Ak nemám poruke 10% ocot, môžem použiť aj bežný 8% ocot, ale v tom prípade jeho množstvo mierne navýšim na približne 300 ml, aby bol nálev dostatočne kyslý a dobre konzervoval.
- Tieto gyros uhorky sú fantastické ako súčasť studených mís alebo obložených chlebíčkov. Vynikajúco sa hodia aj do domácich hamburgerov, wrapov alebo ako svieža príloha ku grilovanému mäsu.
- Po otvorení pohár vždy skladujem v chladničke a snažím sa ho spotrebovať čo najrýchlejšie, ideálne do jedného týždňa, aby si uhorky a zelenina zachovali tú najlepšiu chuť a chrumkavosť.
Užite si chuť leta po celý rok vďaka tomuto jednoduchému a originálnemu receptu. S pohárom takýchto uhoriek v špajzi budete vždy pripravení na nečakanú návštevu!
Recept je inšpirovaný verziou od Obżarciuch, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.