Keď sa vonku ochladí, nie je nič lepšie ako poctivá, horúca polievka. A táto zemiaková so smotanou je pre mňa presne to pravé. Je hustá, krémová a vďaka maslovej zápražke a smotane má neuveriteľne jemnú a plnú chuť.
Kombinácia sladkej koreňovej zeleniny, kôpru a cesnaku je jednoducho klasika, ktorá nikdy nesklame. Táto polievka je taká sýta, že často poslúži aj ako rýchla hlavná večera. Dáte si tiež?
Ako správne pripraviť zemiakovú polievku so smotanou? (Featured Snippet)
Na masle orestujte cibuľu, zaprášte múkou a zalejte vývarom. Pridajte nakrájané zemiaky, koreňovú zeleninu, koreniny a smotanu. Varte 20 minút domäkka. Na záver dochuťte cesnakom a kôprom.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia/pečenia: 25 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Tradičný
Potrebujeme
- 400 g zemiakov
- 200 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 1/3 ks póru (biela časť)
- 1 ks cibule
- 100 g masla
- 2 PL hladkej múky
- 800 ml vývaru (alebo vody)
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL nasekaného kôpru
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 2 ks bobkového listu
- 5 guličiek nového korenia
- soľ (podľa chuti)
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
Postup prípravy
- Ošúpanú koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler), pór a zemiaky nakrájajte na menšie kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- Vo väčšom hrnci rozpustite maslo. Pridajte cibuľu a restujte ju 2–3 minúty dosklovita.
- Cibuľu zaprášte hladkou múkou. Rýchlo miešajte a restujte asi 30 sekúnd, aby vznikla svetlá zápražka.
- Zápražku zalejte vývarom (alebo vodou) a metličkou dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Pridajte všetku nakrájanú zeleninu a zemiaky. Polievku ochuťte drvenou rascou, soľou, čiernym korením, bobkovým listom a novým korením.
- Ingrediencie zamiešajte a hneď prilejte aj smotanu na šľahanie.
- Polievku priveďte do varu. Potom stíšte oheň, prikryte a varte 20 minút, kým zelenina a zemiaky úplne nezmäknú.
- Nakoniec do polievky vmiešajte prelisovaný cesnak a nasekaný čerstvý kôpor.
- Všetko spolu povarte ešte 3 minúty, aby sa chute prepojili, a odstavte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Extra vôňa: Polievku môžete pri podávaní dozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Sýtejšia verzia: Ak chcete polievku ešte výdatnejšiu, môžete v nej na záver vyvariť malé halušky alebo pridať krutóny.
Jednoduché variácie
- Hubová verzia: Spolu so zeleninou pridajte do polievky hrsť sušených húb, ktoré ste predtým namočili vo vode.
- Bez zápražky: Ak sa vyhýbate múke, polievku nezahusťujte. Namiesto toho na konci varenia odoberte 2 naberačky zemiakov, rozmixujte ich a vráťte do hrnca.
Polievka je najlepšia s čerstvým chlebom. Pred podávaním nezabudnite vybrať bobkový list a guličky korenia.
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
