Zachyťte esenciu horúceho leta do fľaše a užívajte si ju po celé mesiace! S týmto jednoduchým receptom si pripravíte fantastickú domácu melónovú šťavu, ktorá je nielen neuveriteľne osviežujúca, ale aj úplne bez pridaného cukru a konzervantov. Je to ten najlepší spôsob, ako spracovať obrovský melón alebo si jednoducho uchovať jeho čistú, sladkú chuť na neskôr. Predstavte si ten pocit, keď si aj v sychravý jesenný deň nalejete pohár plný slnka. Táto šťava je dokonalým základom pre domáce limonády, kokteily alebo ako zdravá alternatíva k presladeným džúsom z obchodu.
Možno sa vám zdá zaváranie melóna ako veda, no opak je pravdou. Celý proces je prekvapivo jednoduchý a nevyžaduje si žiadne špeciálne zručnosti. V podstate stačí melón odšťaviť, šťavu krátko prevariť, aby sa pasterizovala, a naliať do sterilizovaných fliaš. O všetko ostatné sa postará pomalé chladnutie pod perinou, ktoré zabezpečí, že vaša domáca šťava vydrží v komore aj niekoľko mesiacov. Pripravte si fľaše a poďte s nami na to!
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 15-20 minút
- Čas chladnutia: 20-24 hodín (proces pasterizácie pod perinou)
- Počet porcií: cca 4-5 litrov šťavy (podľa vodnatosti melóna)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 veľký vodový melón (cca 7 kg)
- čerstvo vytlačená šťava z 2 citrónov (alebo podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava a odšťavenie melóna
- Najdôležitejším krokom pre úspešné uchovanie šťavy je hygiena. Dôkladne si umyjeme a vysterilizujeme dostatočné množstvo sklenených fliaš a viečok (napr. vriacou vodou alebo v rúre).
- Melón zvonku poriadne umyjeme. Ostrým nožom ho rozkrojíme a odkrojíme celú zelenú šupku.
- Červenú dužinu nakrájame na menšie kocky. Ak vám prekážajú, môžete sa pokúsiť odstrániť čo najviac čiernych jadierok, no nie je to nutné – sitko ich neskôr zachytí.
- Kocky melóna vložíme do vysokého hrnca a pomocou tyčového mixéra ich rozmixujeme na úplne hladkú tekutinu. Ak nemáte tyčový mixér, môžete použiť aj klasický stolný mixér (pracujte po častiach).
- Cez veľký hrniec si položíme jemné sitko a celú rozmixovanú zmes doň postupne lejeme a pasírujeme. Lyžicou alebo stierkou pomáhame tekutine pretiecť a jemne tlačíme na dužinu, aby sme z nej dostali maximum šťavy.
- Do čistej, precedenej šťavy v hrnci pridáme čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu a premiešame. Citrón šťavu dochutí a zároveň slúži ako prírodný konzervant.
Pasterizácia a plnenie do fliaš
- Hrniec so šťavou položíme na sporák a na strednom plameni ju priveďte do varu. Dôležité: Počas zohrievania sa na povrchu začne tvoriť pena. Túto penu priebežne zbierame naberačkou alebo lyžicou, aby bola výsledná šťava číra a chutná.
- Keď šťava začne vrieť, znížime teplotu a necháme ju jemne vrieť (bublať) po dobu 5 minút.
- Hrniec okamžite odstavíme z tepla. Horúcu šťavu opatrne nalievame do pripravených sterilizovaných fliaš. Plníme ich takmer úplne doplna, aby vo fľaši zostalo čo najmenej vzduchu.
- Fľaše ihneď pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami. POZOR: Fľaše aj ich obsah sú extrémne horúce, pracujte preto veľmi opatrne!
- Takto uzavreté horúce fľaše poukladáme naležato na pripravenú deku alebo osušku a dôkladne ich prikryjeme druhou dekou či perinou. V tomto “suchom kúpeli” ich necháme úplne vychladnúť, čo trvá približne 20-24 hodín.
- Po úplnom vychladnutí fľaše uskladníme na tmavom a chladnom mieste (napr. v komore alebo pivnici), kde počkajú na svoju chvíľu.
Videorecept
Tipy
- Pre zaujímavejšiu arómu niekedy do šťavy pred varením pridám aj pár lístkov čerstvej mäty alebo vetvičku medovky. Bylinky samozrejme pred plnením do fliaš vyberiem.
- Hoci je recept koncipovaný ako bezcukrový, ak mám radšej sladšie sirupy, môžem do šťavy pridať trochu kryštálového cukru alebo medu. Odporúčam však pridávať postupne a ochutnávať, samotný melón je často sladký až-až.
- Túto šťavu v lete milujem riediť perlivou vodou v pomere 1:1. Vznikne tak dokonalá domáca melónová limonáda. Stačí pridať ľad a plátok citróna.
- Zvyšnú dužinu, ktorá zostane v sitku, nemusím vyhadzovať. Zvyknem ju zamraziť vo formičkách na ľad a potom ju používam na osvieženie nápojov alebo ako základ do ovocných smoothies.
Vychutnajte si kúsok leta kedykoľvek počas roka vďaka tomuto jednoduchému receptu. Je to skvelý spôsob, ako si dopriať zdravé osvieženie bez zbytočnej chémie. Na zdravie!
Recept je inšpirovaný verziou od Melissa Mir, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.