Hľadáte inšpiráciu na rýchly, ľahký a pritom nesmierne chutný obed či večeru? Tento TOP recept na krémové špagety s tuniakom a bylinkami je presne to, čo potrebujete! Kombinácia al dente uvarených špagiet s jemnou bešamelovou omáčkou, kúskami kvalitného tuniaka, sviežou citrónovou kôrou a čerstvými bylinkami vytvára neodolateľnú harmóniu chutí. Je to jedlo, ktoré pripravíte za pár minút a zaručene poteší celú rodinu.
Základom omáčky je klasický bešamel z masla, múky a mlieka, ktorý je však obohatený o aromatický cesnak a bylinky, ako je petržlenová vňať či kôpor. Pridanie tuniaka dodá jedlu potrebné bielkoviny a charakteristickú chuť. Tento recept je skvelý aj v tom, že si ho môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií – pridať trochu bieleho vína pre sofistikovanejší nádych alebo na záver posypať strúhaným parmezánom.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 10 minút
- Čas varenia: cca 15-20 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
- 250-300 g špagiet (alebo iných obľúbených dlhých cestovín)
- Soľ (na varenie cestovín a dochutenie omáčky)
- 30 g masla
- 2 polievkové lyžice hladkej múky (cca 25-30 g)
- 400 ml plnotučného mlieka (studeného alebo vlažného)
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Nastrúhaná kôra z 1/2 bio citróna
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej (alebo 1-2 PL sušenej; prípadne čerstvý kôpor)
- (Voliteľné) cca 50-100 ml suchého bieleho vína
- 1-2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji (pevný podiel spolu cca 150-200 g), scedeného
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- (Na servírovanie – voliteľné) Strúhaný parmezán, čerstvé bylinky
Postup prípravy
Príprava omáčky a cestovín:
- Dajte variť vodu na špagety vo väčšom hrnci. Keď voda zovrie, poriadne ju osoľte a pridajte špagety. Varte ich podľa návodu na obale, kým nie sú “al dente” (pevné na skus).
- Kým sa varia cestoviny, pripravte si omáčku. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Čerstvú petržlenovú vňať (alebo kôpor) nasekajte najemno. Citrón dôkladne umyte a nastrúhajte kôru z jeho polovice.
- V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozpustite na strednom ohni maslo. Pridajte hladkú múku a metličkou rýchlo miešajte, kým nevznikne hladká svetlá zápražka (trvá to asi 1-2 minúty). Dávajte pozor, aby sa zápražka nespálila.
- Postupne, za stáleho a intenzívneho šľahania metličkou, začnite k zápražke prilievať studené alebo vlažné mlieko. Je dôležité prilievať mlieko pomaly a neustále miešať, aby nevznikli hrudky.
- Priveďte omáčku (bešamel) k miernemu varu a za občasného miešania ju varte na slabom ohni približne 5-7 minút, kým nezhustne a nestratí surovú múčnu chuť.
- Do hotovej bešamelovej omáčky vmiešajte pripravený cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate (alebo kôpru – časť si nechajte na finálne posypanie).
- Voliteľný krok: Ak používate biele víno, teraz ho prilejte do omáčky a nechajte krátko (cca 1-2 minúty) prevariť, aby sa odparil alkohol.
- Pridajte scedeného tuniaka (šťavu alebo olej z konzervy dôkladne odstráňte). Tuniaka vidličkou jemne rozdeľte na menšie kúsky priamo v omáčke.
- Všetko spolu zľahka premiešajte a nechajte na miernom ohni krátko prehriať (cca 1-2 minúty). Omáčku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti.
Dokončenie a servírovanie:
- Keď sú špagety uvarené “al dente”, sceďte ich, ale odložte si približne jednu naberačku (cca 100-150 ml) vody, v ktorej sa varili. Túto škrobovú vodu môžete použiť na prípadné zriedenie omáčky.
- Scedené horúce špagety ihneď vmiešajte do panvice s pripravenou tuniakovou omáčkou.
- Pridajte trochu (cca 50-100 ml) odloženej vody z varenia cestovín. Množstvo prispôsobte požadovanej konzistencii omáčky – mala by pekne obaliť všetky cestoviny, ale nemala by byť príliš hustá ani príliš riedka.
- Všetko spolu na miernom ohni dôkladne, ale zľahka premiešajte (ideálne kliešťami na cestoviny), aby sa chute prepojili a cestoviny sa rovnomerne obalili omáčkou. Krátko (cca 1 minútu) prehrejte.
- Hotové krémové špagety s tuniakom a bylinkami ihneď podávajte.
- Na tanieri ich môžete posypať zvyšnou čerstvou petržlenovou vňaťou (alebo kôprom) a ak máte radi, aj strúhaným parmezánom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto špagiet môžete použiť aj iné obľúbené druhy dlhých cestovín, napríklad linguine alebo tagliatelle. Výborne sa hodia aj kratšie tvary ako penne či fusilli.
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete na začiatku na masle krátko orestovať aj nadrobno nakrájanú malú šalotku alebo jarnú cibuľku pred pridaním múky.
- Ak máte radi pikantné, pridajte do omáčky spolu s cesnakom aj štipku mletých chilli vločiek.
- Namiesto petržlenovej vňate alebo kôpru môžete experimentovať aj s inými čerstvými bylinkami, napríklad bazalkou alebo pažítkou.

Tento TOP recept na krémové špagety s tuniakom a bylinkami je skvelou voľbou pre rýchly, ľahký a zároveň nesmierne chutný obed alebo večeru. Určite si ho zamilujete!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Tak chutné!, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.