Search

TOP Recept: Krémové špagety s tuniakom a bylinkami – ľahký obed alebo večera!

špagety s tuniakom a bylinkami
Špagety s tuniakom a bylinkami

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na rýchly, ľahký a pritom nesmierne chutný obed či večeru? Tento TOP recept na krémové špagety s tuniakom a bylinkami je presne to, čo potrebujete! Kombinácia al dente uvarených špagiet s jemnou bešamelovou omáčkou, kúskami kvalitného tuniaka, sviežou citrónovou kôrou a čerstvými bylinkami vytvára neodolateľnú harmóniu chutí. Je to jedlo, ktoré pripravíte za pár minút a zaručene poteší celú rodinu.

Základom omáčky je klasický bešamel z masla, múky a mlieka, ktorý je však obohatený o aromatický cesnak a bylinky, ako je petržlenová vňať či kôpor. Pridanie tuniaka dodá jedlu potrebné bielkoviny a charakteristickú chuť. Tento recept je skvelý aj v tom, že si ho môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií – pridať trochu bieleho vína pre sofistikovanejší nádych alebo na záver posypať strúhaným parmezánom.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas varenia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 250-300 g špagiet (alebo iných obľúbených dlhých cestovín)
  • Soľ (na varenie cestovín a dochutenie omáčky)
  • 30 g masla
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky (cca 25-30 g)
  • 400 ml plnotučného mlieka (studeného alebo vlažného)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • Nastrúhaná kôra z 1/2 bio citróna
  • Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej (alebo 1-2 PL sušenej; prípadne čerstvý kôpor)
  • (Voliteľné) cca 50-100 ml suchého bieleho vína
  • 1-2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji (pevný podiel spolu cca 150-200 g), scedeného
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • (Na servírovanie – voliteľné) Strúhaný parmezán, čerstvé bylinky

Postup prípravy

Príprava omáčky a cestovín:

  1. Dajte variť vodu na špagety vo väčšom hrnci. Keď voda zovrie, poriadne ju osoľte a pridajte špagety. Varte ich podľa návodu na obale, kým nie sú “al dente” (pevné na skus).
  2. Kým sa varia cestoviny, pripravte si omáčku. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Čerstvú petržlenovú vňať (alebo kôpor) nasekajte najemno. Citrón dôkladne umyte a nastrúhajte kôru z jeho polovice.
  3. V hlbšej panvici alebo širšom hrnci rozpustite na strednom ohni maslo. Pridajte hladkú múku a metličkou rýchlo miešajte, kým nevznikne hladká svetlá zápražka (trvá to asi 1-2 minúty). Dávajte pozor, aby sa zápražka nespálila.
  4. Postupne, za stáleho a intenzívneho šľahania metličkou, začnite k zápražke prilievať studené alebo vlažné mlieko. Je dôležité prilievať mlieko pomaly a neustále miešať, aby nevznikli hrudky.
  5. Priveďte omáčku (bešamel) k miernemu varu a za občasného miešania ju varte na slabom ohni približne 5-7 minút, kým nezhustne a nestratí surovú múčnu chuť.
  6. Do hotovej bešamelovej omáčky vmiešajte pripravený cesnak, nastrúhanú citrónovú kôru a väčšinu nasekanej petržlenovej vňate (alebo kôpru – časť si nechajte na finálne posypanie).
  7. Voliteľný krok: Ak používate biele víno, teraz ho prilejte do omáčky a nechajte krátko (cca 1-2 minúty) prevariť, aby sa odparil alkohol.
  8. Pridajte scedeného tuniaka (šťavu alebo olej z konzervy dôkladne odstráňte). Tuniaka vidličkou jemne rozdeľte na menšie kúsky priamo v omáčke.
  9. Všetko spolu zľahka premiešajte a nechajte na miernom ohni krátko prehriať (cca 1-2 minúty). Omáčku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Keď sú špagety uvarené “al dente”, sceďte ich, ale odložte si približne jednu naberačku (cca 100-150 ml) vody, v ktorej sa varili. Túto škrobovú vodu môžete použiť na prípadné zriedenie omáčky.
  2. Scedené horúce špagety ihneď vmiešajte do panvice s pripravenou tuniakovou omáčkou.
  3. Pridajte trochu (cca 50-100 ml) odloženej vody z varenia cestovín. Množstvo prispôsobte požadovanej konzistencii omáčky – mala by pekne obaliť všetky cestoviny, ale nemala by byť príliš hustá ani príliš riedka.
  4. Všetko spolu na miernom ohni dôkladne, ale zľahka premiešajte (ideálne kliešťami na cestoviny), aby sa chute prepojili a cestoviny sa rovnomerne obalili omáčkou. Krátko (cca 1 minútu) prehrejte.
  5. Hotové krémové špagety s tuniakom a bylinkami ihneď podávajte.
  6. Na tanieri ich môžete posypať zvyšnou čerstvou petržlenovou vňaťou (alebo kôprom) a ak máte radi, aj strúhaným parmezánom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto špagiet môžete použiť aj iné obľúbené druhy dlhých cestovín, napríklad linguine alebo tagliatelle. Výborne sa hodia aj kratšie tvary ako penne či fusilli.
  2. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete na začiatku na masle krátko orestovať aj nadrobno nakrájanú malú šalotku alebo jarnú cibuľku pred pridaním múky.
  3. Ak máte radi pikantné, pridajte do omáčky spolu s cesnakom aj štipku mletých chilli vločiek.
  4. Namiesto petržlenovej vňate alebo kôpru môžete experimentovať aj s inými čerstvými bylinkami, napríklad bazalkou alebo pažítkou.

Domáce langoše
TIP na dnes
Domáce langoše za 15 minút: Jednoduchý recept bez droždia

Tento TOP recept na krémové špagety s tuniakom a bylinkami je skvelou voľbou pre rýchly, ľahký a zároveň nesmierne chutný obed alebo večeru. Určite si ho zamilujete!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Tak chutné!, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty