Search

Rýchla polievka s mletým mäsom a kapustou: Ideálna na chladné jesenné dni

Polievka s mletým mäsom a kapustou
Polievka s mletým mäsom a kapustou

Obsah receptu

Publikované: 15. októbra 2025, 09:00

Keď sa vonku ochladí, nie je nič lepšie ako horúca a poctivá polievka, ktorá zahreje a zasýti. Tento recept je môj obľúbený, pretože je plný chutí, pripravíte ho celý v jednom hrnci a je to skvelé plnohodnotné jedlo. Kombinácia mletého mäsa, sladkastej kapusty a zemiakov je jednoducho dokonalá.

Je to presne ten typ polievky, ktorý chutí na druhý deň ešte lepšie, keď sa všetky chute dokonale prepoja. Uvarte si s nami túto dobrotu, ktorá sa stane hviezdou vašich jesenných večerov.

Ako pripraviť polievku s mletým mäsom a kapustou?

V hrnci orestujte cibuľu s mrkvou, pridajte mleté mäso a opečte ho. Pridajte nakrájanú kapustu, zemiaky, zalejte vývarom a všetko spolu uvarte domäkka. Na záver dochuťte a podávajte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 35 min
  • Počet porcií: 4-5
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného hrnca

Potrebujeme

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa (alebo mix)
  • 1 ks veľkej cibule
  • 1 ks väčšej mrkvy
  • 300 g bielej kapusty (cca 1/4 menšej hlávky)
  • 2 ks stredne veľkých zemiakov
  • 1 l kuracieho alebo hovädzieho vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1/2 ČL cukru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvý kôpor na posypanie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetky suroviny. Cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu a ošúpané zemiaky na menšie kocky. Kapustu nakrájajte na tenké rezance.
  2. Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 2-3 minúty.
  3. K cibuli pridajte mleté mäso. Osoľte ho, pridajte cukor a za stáleho miešania ho opekajte, kým sa nezatiahne a nezhnedne (cca 4-5 minút).
  4. Do hrnca k mäsu pridajte nakrájanú mrkvu a krátko ju orestujte.
  5. Následne pridajte kapustu a zemiaky. Všetko zalejte horúcim vývarom, priveďte do varu a prikryté varte na miernom ohni 20–25 minút, kým nie sú zemiaky aj kapusta úplne mäkké.
  6. Na záver polievku dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pre ešte bohatšiu chuť: Spolu s cibuľou môžete orestovať aj kúsok na kocky nakrájanej slaninky. Polievka získa fantastickú, jemne údenú arómu.
  2. Ako ju vylepšiť? Pre jemne kyselkavú chuť, ktorá sa skvele hodí ku kapuste, pridajte na záver do hotovej polievky lyžicu kyslej smotany alebo pár kvapiek octu.

Jednoduché variácie

  • S paradajkami: Spolu s vývarom pridajte do polievky aj malú konzervu krájaných paradajok. Získate tak chuťovo bohatšiu a hustejšiu verziu pripomínajúcu kapustnicu.
  • Fazuľová verzia: Pre ešte sýtejšiu a výživnejšiu polievku pridajte spolu so zemiakmi aj konzervu červenej alebo bielej fazule (prepláchnutej).

Hotovú polievku podávajte horúcu, štedro posypanú čerstvo nasekaným kôprom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na HotFood, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty