Search

Najlepšie zapekané kuracie prsia so zemiakmi, aké som kedy jedla. Všetko pod jednou perinou z bešamelu a syra.

Zapekané kuracie prsia so zemiakmi
Zapekané kuracie prsia so zemiakmi

Obsah receptu

Publikované: 8. októbra 2025, 06:00

Toto nie sú len obyčajné zapekané zemiaky s mäsom, ako ich poznáte. Toto je krémové nebo na tanieri, pripravené v jednom jedinom pekáči! Sú to bezkonkurenčne tie najlepšie a najchutnejšie zapekané kuracie prsia so zemiakmi, aké som kedy pripravila. Vďaka jednému geniálnemu triku sú zemiaky vždy dokonale mäkké, kuracie mäso zostane úžasne šťavnaté a všetko je to schované pod bohatou, zlatistou perinou z domáceho bešamelu a lahodného ťahavého syra.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 1 hodina
  • Počet porcií: 1 pekáč (4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného pekáča / Nedeľný obed

Potrebujeme

Na zemiakový základ

  • 1 kg zemiakov (varný typ B)
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, čierne korenie

Mäsová zmes

  • 700 g kuracích pŕs
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks zelená paprika
  • 2 ks paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL paradajkového pretlaku
  • Koreniny: 1 ČL soli, 1 ČL čili vločiek, ½ ČL mletého čierneho korenia, ½ ČL mletej rasce

Na bešamel a dokončenie

  • 30 g masla
  • 50 g hladkej múky
  • 600 ml mlieka
  • soľ, čierne korenie
  • 100 g syra čedar (alebo iného)
  • čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

Predpečenie zemiakov (tajomstvo dokonalosti)

  1. Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké, rovnomerné plátky (s hrúbkou cca 2-3 mm).
  3. Vo veľkej mise premiešajte plátky zemiakov s olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
  4. Ochutené zemiaky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na plech a pečte 30 minút, kým nie sú takmer mäkké a na okrajoch nechytajú zlatistú farbu.

Mäsová zmes (kým sa zemiaky pečú)

  1. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Kuracie prsia nakrájajte na menšie kocky. Papriku a ošúpané paradajky tiež nakrájajte na malé kocky.
  2. Na veľkej panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu dosklovita.
  3. Pridajte kuracie mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo (cca 6 minút).
  4. K mäsu pridajte papriku, cesnak, paradajky, paradajkový pretlak a všetky koreniny (soľ, čili, korenie, rasca). Všetko spolu restujte ďalšie 2-3 minúty a odstavte.

Príprava bešamelu a finálne zapekanie

  1. V hrnci rozpustite maslo. Pridajte múku a metličkou miešajte asi minútu, aby ste vytvorili svetlú zápražku.
  2. Za stáleho a rýchleho miešania metličkou začnite postupne prilievať mlieko. Vymiešajte na hladkú omáčku bez hrudiek. Dochuťte soľou a korením a krátko prevarte do zhustnutia.
  3. Znížte teplotu v rúre na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu (cca 20×30 cm).
  4. Na dno misy navrstvite predpečené zemiaky. Na ne rovnomerne rozotrite celú mäsovú zmes.
  5. Všetko zalejte pripraveným bešamelom a vrch bohato posypte nastrúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
  6. Pečte 15–20 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a syr bublajúci.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Prečo predpiecť zemiaky? Je to ten geniálny trik! Keď zemiakové plátky najprv samostatne predpečiete na plechu, máte 100% istotu, že budú po finálnom zapečení v omáčke dokonale mäkké a rovnomerne prepečené. Vďaka tomu sa vám už nikdy nestane, že by ste z pekáča vytiahli nedopečené a tvrdé zemiaky.
  2. Hladký bešamel bez jedinej hrudky. Aby bola vaša bešamelová omáčka dokonale hladká a zamatová, mlieko prilievajte do horúcej zápražky naozaj postupne a za stáleho a energického miešania metličkou. Najlepšie je začať s malým množstvom mlieka, vymiešať hustú kašičku a až potom postupne prilievať zvyšok.

Jednoduché variácie

  • S iným syrom: Namiesto čedaru môžete použiť akýkoľvek syr, ktorý sa dobre topí. Skvelá je aj kombinácia klasického eidamu a údeného syra pre ešte výraznejšiu chuť.
  • S mletým mäsom: Ak preferujete mleté mäso, kuracie prsia jednoducho nahraďte 500 g kvalitného mletého kuracieho alebo morčacieho mäsa, ktoré orestujete na cibuľke spolu so zeleninou.

Výsledkom je neuveriteľne chutné, sýte a krémové jedlo z jedného pekáča, ktoré si zamiluje celá rodina a je ideálnym nedeľným obedom. Podávajte ho horúce, s kyslou uhorkou alebo šalátom z červenej repy.

Recept je inšpirovaný verziou od PRATİK YEMEKLER, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty