Toto nie sú len obyčajné zapekané zemiaky s mäsom, ako ich poznáte. Toto je krémové nebo na tanieri, pripravené v jednom jedinom pekáči! Sú to bezkonkurenčne tie najlepšie a najchutnejšie zapekané kuracie prsia so zemiakmi, aké som kedy pripravila. Vďaka jednému geniálnemu triku sú zemiaky vždy dokonale mäkké, kuracie mäso zostane úžasne šťavnaté a všetko je to schované pod bohatou, zlatistou perinou z domáceho bešamelu a lahodného ťahavého syra.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 1 hodina
- Počet porcií: 1 pekáč (4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného pekáča / Nedeľný obed
Potrebujeme
Na zemiakový základ
- 1 kg zemiakov (varný typ B)
- 2 PL olivového oleja
- soľ, čierne korenie
Mäsová zmes
- 700 g kuracích pŕs
- 1 ks cibuľa
- 2 ks zelená paprika
- 2 ks paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ČL paradajkového pretlaku
- Koreniny: 1 ČL soli, 1 ČL čili vločiek, ½ ČL mletého čierneho korenia, ½ ČL mletej rasce
Na bešamel a dokončenie
- 30 g masla
- 50 g hladkej múky
- 600 ml mlieka
- soľ, čierne korenie
- 100 g syra čedar (alebo iného)
- čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Predpečenie zemiakov (tajomstvo dokonalosti)
- Rúru si predhrejte na 200 °C. Pripravte si veľký plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na tenké, rovnomerné plátky (s hrúbkou cca 2-3 mm).
- Vo veľkej mise premiešajte plátky zemiakov s olivovým olejom, soľou a čiernym korením.
- Ochutené zemiaky rovnomerne rozložte v jednej vrstve na plech a pečte 30 minút, kým nie sú takmer mäkké a na okrajoch nechytajú zlatistú farbu.
Mäsová zmes (kým sa zemiaky pečú)
- Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Kuracie prsia nakrájajte na menšie kocky. Papriku a ošúpané paradajky tiež nakrájajte na malé kocky.
- Na veľkej panvici rozohrejte olej a orestujte na ňom cibuľu dosklovita.
- Pridajte kuracie mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán, aby sa zatiahlo (cca 6 minút).
- K mäsu pridajte papriku, cesnak, paradajky, paradajkový pretlak a všetky koreniny (soľ, čili, korenie, rasca). Všetko spolu restujte ďalšie 2-3 minúty a odstavte.
Príprava bešamelu a finálne zapekanie
- V hrnci rozpustite maslo. Pridajte múku a metličkou miešajte asi minútu, aby ste vytvorili svetlú zápražku.
- Za stáleho a rýchleho miešania metličkou začnite postupne prilievať mlieko. Vymiešajte na hladkú omáčku bez hrudiek. Dochuťte soľou a korením a krátko prevarte do zhustnutia.
- Znížte teplotu v rúre na 180 °C. Pripravte si zapekaciu misu (cca 20×30 cm).
- Na dno misy navrstvite predpečené zemiaky. Na ne rovnomerne rozotrite celú mäsovú zmes.
- Všetko zalejte pripraveným bešamelom a vrch bohato posypte nastrúhaným syrom a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Pečte 15–20 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a syr bublajúci.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo predpiecť zemiaky? Je to ten geniálny trik! Keď zemiakové plátky najprv samostatne predpečiete na plechu, máte 100% istotu, že budú po finálnom zapečení v omáčke dokonale mäkké a rovnomerne prepečené. Vďaka tomu sa vám už nikdy nestane, že by ste z pekáča vytiahli nedopečené a tvrdé zemiaky.
- Hladký bešamel bez jedinej hrudky. Aby bola vaša bešamelová omáčka dokonale hladká a zamatová, mlieko prilievajte do horúcej zápražky naozaj postupne a za stáleho a energického miešania metličkou. Najlepšie je začať s malým množstvom mlieka, vymiešať hustú kašičku a až potom postupne prilievať zvyšok.
Jednoduché variácie
- S iným syrom: Namiesto čedaru môžete použiť akýkoľvek syr, ktorý sa dobre topí. Skvelá je aj kombinácia klasického eidamu a údeného syra pre ešte výraznejšiu chuť.
- S mletým mäsom: Ak preferujete mleté mäso, kuracie prsia jednoducho nahraďte 500 g kvalitného mletého kuracieho alebo morčacieho mäsa, ktoré orestujete na cibuľke spolu so zeleninou.
Výsledkom je neuveriteľne chutné, sýte a krémové jedlo z jedného pekáča, ktoré si zamiluje celá rodina a je ideálnym nedeľným obedom. Podávajte ho horúce, s kyslou uhorkou alebo šalátom z červenej repy.
Recept je inšpirovaný verziou od PRATİK YEMEKLER, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
