Máte radi klasické fašírky, ale chceli by ste vyskúšať niečo nové, šťavnatejšie a možno aj o kúsok slávnostnejšie? Potom je tento RECEPT presne pre vás! Pripravíme si fašírky trochu inak – nebudeme ich len vyprážať, ale zapečieme ich v jemnom bešameli pod perinou z roztopeného syra. Sú neskutočne šťavnaté, plné chuti a oveľa menej mastné ako tie klasické. Je to fantastický obed alebo večera, ktorou zaručene prekvapíte a potešíte celú rodinu. Poďme na to, je to jednoduchšie, ako sa zdá!
Kúzlo tohto jedla spočíva v kombinácii opečených fašírok a krémovej bešamelovej omáčky. Ukážeme si jednoduchý trik, ako pripraviť mäsovú zmes, aby sa nerozpadávala, a tiež spoľahlivý postup na hladký bešamel bez hrudiek. Všetko sa potom už len zapečie v jednom pekáči, takže s tým naozaj nie je veľa práce.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 30 minút
- Počet porcií: cca 4 porcie (8-10 fašírok)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na fašírky:
- 500 g mletého mäsa (bravčové alebo mix)
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g zemiakov
- 1 vajce
- 3 PL hladkej múky alebo strúhanky
- ½ ČL soli
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- ½ ČL kurkumy
- ½ ČL sušeného cesnaku
- olej na opekanie
Na bešamelovú omáčku:
- 50 g masla
- 2 PL hladkej múky
- 600 ml teplého mlieka
- 100 ml smotany na varenie (10-12%)
- ⅓ ČL soli
- štipka mletého muškátového orieška
- sušená bazalka a rozmarín podľa chuti
Na zapečenie:
- 100 g syra Gouda
- 100 g syra Mozzarella (vcelku, na strúhanie)
Postup prípravy
Príprava fašírok:
- Cibuľu nasekáme nadrobno. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Dôležitý krok: Z nastrúhaných zemiakov rukami poriadne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu.
- Vo väčšej mise zmiešame mleté mäso, vyžmýkané zemiaky, nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, múku (alebo strúhanku) a všetky koreniny (soľ, korenie, kurkumu, sušený cesnak). Rukami dôkladne premiešame na kompaktnú hmotu.
- Z mäsovej zmesi tvarujeme vlhkými rukami menšie guľaté fašírky (asi 8-10 kusov).
- Na panvici rozohrejeme trochu oleja a fašírky na stredne silnom ohni opečieme z oboch strán dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany). Nemusia byť úplne prepečené, len pekne zatiahnuté.
- Opečené fašírky ukladáme tesne vedľa seba do maslom vymasteného pekáča (s rozmermi cca 20×30 cm).
Príprava bešamelu (bez hrudiek):
- V hrnci si rozpustíme maslo. Pridáme múku a metličkou miešame asi 1-2 minúty, čím vytvoríme svetlú zápražku.
- Do horúcej zápražky začneme postupne, po malých dávkach, prilievať teplé mlieko. Každú dávku mlieka metličkou dôkladne rozmiešame, až kým sa úplne nespojí so zápražkou. Týmto postupom zaručíme, že nám nevzniknú hrudky.
- Keď zapracujeme všetko mlieko, omáčku privedieme k varu a za občasného miešania varíme asi 5-6 minút, kým nezhustne.
- Nakoniec do omáčky vmiešame smotanu na varenie, dochutíme soľou, muškátovým orieškom a bylinkami. Krátko prehrejeme a odstavíme.
Kompletizácia a zapekanie:
- Pripravenou bešamelovou omáčkou rovnomerne zalejeme fašírky v pekáči.
- Rúru si predhrejeme na 200 °C.
- Oba druhy syra nastrúhame nahrubo a rovnomerne nimi posypeme vrch pekáča.
- Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a omáčka nebuble.
- Upečené fašírky necháme pred podávaním chvíľu postáť. Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.
Videorecept
Tipy
- Do mäsovej zmesi niekedy pridám aj hrsť ovsených vločiek. Fašírky sú potom ešte o kúsok vláčnejšie.
- Ak chcem mať bešamel extra chutný, na začiatku spolu s maslom orestujem aj jeden nadrobno nasekaný strúčik cesnaku. Krásne prevonia celú omáčku.
- Toto jedlo je skvelé aj so schovanou zeleninou. K fašírkam v pekáči niekedy pridám aj pár ružičiek brokolice alebo karfiolu, ktoré sa v bešameli krásne upečú.
- Fašírky si môžem opiecť aj deň vopred. Na druhý deň už len urobím bešamel, všetko zalejem, posypem syrom a zapečiem. Je to skvelá úspora času.
Verím, že vám tento recept na fašírky v novom šate bude chutiť. Je to naozaj sýte a poctivé jedlo, ktoré je ako stvorené na rodinný obed. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Slano i Slatko, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.