Search

Fašírky trochu inak: RECEPT na najlepšie zapekané fašírky s bešamelom

zapekané fašírky
zapekané fašírky

Obsah receptu

Máte radi klasické fašírky, ale chceli by ste vyskúšať niečo nové, šťavnatejšie a možno aj o kúsok slávnostnejšie? Potom je tento RECEPT presne pre vás! Pripravíme si fašírky trochu inak – nebudeme ich len vyprážať, ale zapečieme ich v jemnom bešameli pod perinou z roztopeného syra. Sú neskutočne šťavnaté, plné chuti a oveľa menej mastné ako tie klasické. Je to fantastický obed alebo večera, ktorou zaručene prekvapíte a potešíte celú rodinu. Poďme na to, je to jednoduchšie, ako sa zdá!

Kúzlo tohto jedla spočíva v kombinácii opečených fašírok a krémovej bešamelovej omáčky. Ukážeme si jednoduchý trik, ako pripraviť mäsovú zmes, aby sa nerozpadávala, a tiež spoľahlivý postup na hladký bešamel bez hrudiek. Všetko sa potom už len zapečie v jednom pekáči, takže s tým naozaj nie je veľa práce.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: 30 minút
  • Počet porcií: cca 4 porcie (8-10 fašírok)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na fašírky:

  • 500 g mletého mäsa (bravčové alebo mix)
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 3 PL hladkej múky alebo strúhanky
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • ½ ČL kurkumy
  • ½ ČL sušeného cesnaku
  • olej na opekanie

Na bešamelovú omáčku:

  • 50 g masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 600 ml teplého mlieka
  • 100 ml smotany na varenie (10-12%)
  • ⅓ ČL soli
  • štipka mletého muškátového orieška
  • sušená bazalka a rozmarín podľa chuti

Na zapečenie:

  • 100 g syra Gouda
  • 100 g syra Mozzarella (vcelku, na strúhanie)

Postup prípravy

Príprava fašírok:

  1. Cibuľu nasekáme nadrobno. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle.
  2. Dôležitý krok: Z nastrúhaných zemiakov rukami poriadne vyžmýkame všetku prebytočnú vodu.
  3. Vo väčšej mise zmiešame mleté mäso, vyžmýkané zemiaky, nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajce, múku (alebo strúhanku) a všetky koreniny (soľ, korenie, kurkumu, sušený cesnak). Rukami dôkladne premiešame na kompaktnú hmotu.
  4. Z mäsovej zmesi tvarujeme vlhkými rukami menšie guľaté fašírky (asi 8-10 kusov).
  5. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a fašírky na stredne silnom ohni opečieme z oboch strán dozlatista (cca 3-4 minúty z každej strany). Nemusia byť úplne prepečené, len pekne zatiahnuté.
  6. Opečené fašírky ukladáme tesne vedľa seba do maslom vymasteného pekáča (s rozmermi cca 20×30 cm).

Príprava bešamelu (bez hrudiek):

  1. V hrnci si rozpustíme maslo. Pridáme múku a metličkou miešame asi 1-2 minúty, čím vytvoríme svetlú zápražku.
  2. Do horúcej zápražky začneme postupne, po malých dávkach, prilievať teplé mlieko. Každú dávku mlieka metličkou dôkladne rozmiešame, až kým sa úplne nespojí so zápražkou. Týmto postupom zaručíme, že nám nevzniknú hrudky.
  3. Keď zapracujeme všetko mlieko, omáčku privedieme k varu a za občasného miešania varíme asi 5-6 minút, kým nezhustne.
  4. Nakoniec do omáčky vmiešame smotanu na varenie, dochutíme soľou, muškátovým orieškom a bylinkami. Krátko prehrejeme a odstavíme.

Kompletizácia a zapekanie:

  1. Pripravenou bešamelovou omáčkou rovnomerne zalejeme fašírky v pekáči.
  2. Rúru si predhrejeme na 200 °C.
  3. Oba druhy syra nastrúhame nahrubo a rovnomerne nimi posypeme vrch pekáča.
  4. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a omáčka nebuble.
  5. Upečené fašírky necháme pred podávaním chvíľu postáť. Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi alebo len so zeleninovým šalátom.

Videorecept

Tipy

  1. Do mäsovej zmesi niekedy pridám aj hrsť ovsených vločiek. Fašírky sú potom ešte o kúsok vláčnejšie.
  2. Ak chcem mať bešamel extra chutný, na začiatku spolu s maslom orestujem aj jeden nadrobno nasekaný strúčik cesnaku. Krásne prevonia celú omáčku.
  3. Toto jedlo je skvelé aj so schovanou zeleninou. K fašírkam v pekáči niekedy pridám aj pár ružičiek brokolice alebo karfiolu, ktoré sa v bešameli krásne upečú.
  4. Fašírky si môžem opiecť aj deň vopred. Na druhý deň už len urobím bešamel, všetko zalejem, posypem syrom a zapečiem. Je to skvelá úspora času.

Verím, že vám tento recept na fašírky v novom šate bude chutiť. Je to naozaj sýte a poctivé jedlo, ktoré je ako stvorené na rodinný obed. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Slano i Slatko, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty