Search

Najlepšie holúbky (kapustové závitky s mletým mäsom) ako od babičky: Dokonale mäkké a šťavnaté

Holúbky
Holúbky

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 12:00

Toto je jedlo, ktoré ma okamžite vráti do detstva. Vždy, keď ho varím, spomeniem si na nedeľné obedy u babičky. Jej holúbky boli presne takéto – mäkké kapustové listy plnené bohatou zmesou mäsa a ryže, zaliate jemnou paradajkovo-smotanovou omáčkou. Je to absolútna klasika, ktorá nikdy nesklame.

Mnohí sa obávajú, že sa im pri varení zrazí omáčka. S týmto receptom vám však ukážem jednoduchý a zaručený postup, vďaka ktorému bude vždy dokonale hladká a krémová. Poďte si so mnou uvariť túto poctivú dobrotu.

Ako pripraviť najlepšie holúbky?

Pripravte si plnku z mletého mäsa a ryže. Zmäknuté kapustové listy naplňte, zrolujte a opečte. Závitky vložte do hrnca, zalejte paradajkovou omáčkou s vývarom a pomaly duste domäkka. Na záver omáčku zjemnite kyslou smotanou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 min
  • Čas varenia: 60 min
  • Počet porcií: cca 16 kusov (5-6 porcií)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

Na závitky:

  • 1 ks väčšej hlávkovej kapusty (cca 1,5 kg)
  • 700 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
  • 240 g varenej ryže
  • 1 ks veľkej cibule
  • 1 ks mrkvy
  • 100 ml mlieka alebo vody
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • rastlinný olej na opekanie

Omáčka:

  • 500 ml vývaru z kapusty
  • 3 PL paradajkového pretlaku
  • 2 PL kyslej smotany (na zjemnenie)
  • 1 ks bobkového listu
  • soľ a kryštálový cukor (podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava kapusty a plnky:

  1. Z hlávky kapusty opatrne vyrežte hlúb. Vložte ju do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 5–10 minút. Postupne oddeľujte zmäknuté vrchné listy a odkladajte ich bokom. Vodu z varenia (vývar) si odložte.
  2. Kým kapusta chladne, pripravte si plnku. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 3-4 minúty.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu a orestovanú cibuľu s mrkvou. Pridajte mlieko (alebo vodu), dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte.
  4. Z vychladnutých kapustných listov zrežte hrubú stredovú žilu, aby sa dali ľahko rolovať. Pár najmenších alebo poškodených listov odložte na vystlanie hrnca.

Tvarovanie a varenie:

  1. Do stredu každého listu dajte 1–2 lyžice plnky. Preložte bočné strany dovnútra a pevne zrolujte do závitku.
  2. Dno širokého hrnca vysteľte odloženými kapustnými listami.
  3. Na panvici na troche oleja krátko opečte každý závitok z oboch strán dozlatista. Tento krok nie je nutný, ale dodá jedlu lepšiu chuť.
  4. Opečené závitky ukladajte tesne vedľa seba do pripraveného hrnca.
  5. V miske zmiešajte 500 ml odloženého kapustového vývaru s paradajkovým pretlakom, soľou, štipkou cukru a pridajte bobkový list. Zmesou zalejte závitky v hrnci. Tekutina by mala siahať približne do dvoch tretín ich výšky.
  6. Priveďte do varu, potom stíšte plameň, prikryte a na miernom ohni pomaly duste 45–60 minút, kým nie je kapusta úplne mäkká.

Dokončenie omáčky:

  1. Teraz kľúčový krok: Hotové holúbky odstavte z ohňa. Do omáčky opatrne a rýchlo vmiešajte 1–2 lyžice kyslej smotany na zjemnenie. Už nevarte, aby sa smotana nezrazila.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Omáčka zaručene bez zrazenia: Kyslú smotanu nikdy nepridávajte do vriacej omáčky a už ju ďalej nevarte. Pre istotu si ju môžete najprv v miske rozmiešať s naberačkou horúcej omáčky a až potom túto zmes vliať naspäť do hrnca.
  2. Aby boli listy pružné: Pri varení kapusty môžete do vody pridať lyžičku octu. Listy budú poddajnejšie a budú sa vám lepšie rolovať.

Jednoduché variácie

  • Z kyslej kapusty: Pre výraznejšiu, kyslejšiu chuť môžete namiesto čerstvej kapusty použiť celé listy kvasenej kapusty. V takom prípade už do varenia nepridávajte soľ.
  • Bezmäsitá verzia: Mleté mäso nahraďte zmesou húb a pohánky alebo krúp. Orestujte cibuľku s hubami, zmiešajte s uvarenou pohánkou a ďalej postupujte rovnako.

Holúbky podávajte preliate omáčkou, s kopčekom kyslej smotany a s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Alina FooDee, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty