Toto je jedlo, ktoré ma okamžite vráti do detstva. Vždy, keď ho varím, spomeniem si na nedeľné obedy u babičky. Jej holúbky boli presne takéto – mäkké kapustové listy plnené bohatou zmesou mäsa a ryže, zaliate jemnou paradajkovo-smotanovou omáčkou. Je to absolútna klasika, ktorá nikdy nesklame.
Mnohí sa obávajú, že sa im pri varení zrazí omáčka. S týmto receptom vám však ukážem jednoduchý a zaručený postup, vďaka ktorému bude vždy dokonale hladká a krémová. Poďte si so mnou uvariť túto poctivú dobrotu.
Ako pripraviť najlepšie holúbky?
Pripravte si plnku z mletého mäsa a ryže. Zmäknuté kapustové listy naplňte, zrolujte a opečte. Závitky vložte do hrnca, zalejte paradajkovou omáčkou s vývarom a pomaly duste domäkka. Na záver omáčku zjemnite kyslou smotanou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas varenia: 60 min
- Počet porcií: cca 16 kusov (5-6 porcií)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
Na závitky:
- 1 ks väčšej hlávkovej kapusty (cca 1,5 kg)
- 700 g mletého mäsa (mix bravčového a hovädzieho)
- 240 g varenej ryže
- 1 ks veľkej cibule
- 1 ks mrkvy
- 100 ml mlieka alebo vody
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej na opekanie
Omáčka:
- 500 ml vývaru z kapusty
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL kyslej smotany (na zjemnenie)
- 1 ks bobkového listu
- soľ a kryštálový cukor (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava kapusty a plnky:
- Z hlávky kapusty opatrne vyrežte hlúb. Vložte ju do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varte 5–10 minút. Postupne oddeľujte zmäknuté vrchné listy a odkladajte ich bokom. Vodu z varenia (vývar) si odložte.
- Kým kapusta chladne, pripravte si plnku. Na panvici na oleji orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridajte nahrubo nastrúhanú mrkvu a restujte ďalšie 3-4 minúty.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, uvarenú ryžu a orestovanú cibuľu s mrkvou. Pridajte mlieko (alebo vodu), dochuťte soľou a korením a dobre premiešajte.
- Z vychladnutých kapustných listov zrežte hrubú stredovú žilu, aby sa dali ľahko rolovať. Pár najmenších alebo poškodených listov odložte na vystlanie hrnca.
Tvarovanie a varenie:
- Do stredu každého listu dajte 1–2 lyžice plnky. Preložte bočné strany dovnútra a pevne zrolujte do závitku.
- Dno širokého hrnca vysteľte odloženými kapustnými listami.
- Na panvici na troche oleja krátko opečte každý závitok z oboch strán dozlatista. Tento krok nie je nutný, ale dodá jedlu lepšiu chuť.
- Opečené závitky ukladajte tesne vedľa seba do pripraveného hrnca.
- V miske zmiešajte 500 ml odloženého kapustového vývaru s paradajkovým pretlakom, soľou, štipkou cukru a pridajte bobkový list. Zmesou zalejte závitky v hrnci. Tekutina by mala siahať približne do dvoch tretín ich výšky.
- Priveďte do varu, potom stíšte plameň, prikryte a na miernom ohni pomaly duste 45–60 minút, kým nie je kapusta úplne mäkká.
Dokončenie omáčky:
- Teraz kľúčový krok: Hotové holúbky odstavte z ohňa. Do omáčky opatrne a rýchlo vmiešajte 1–2 lyžice kyslej smotany na zjemnenie. Už nevarte, aby sa smotana nezrazila.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Omáčka zaručene bez zrazenia: Kyslú smotanu nikdy nepridávajte do vriacej omáčky a už ju ďalej nevarte. Pre istotu si ju môžete najprv v miske rozmiešať s naberačkou horúcej omáčky a až potom túto zmes vliať naspäť do hrnca.
- Aby boli listy pružné: Pri varení kapusty môžete do vody pridať lyžičku octu. Listy budú poddajnejšie a budú sa vám lepšie rolovať.
Jednoduché variácie
- Z kyslej kapusty: Pre výraznejšiu, kyslejšiu chuť môžete namiesto čerstvej kapusty použiť celé listy kvasenej kapusty. V takom prípade už do varenia nepridávajte soľ.
- Bezmäsitá verzia: Mleté mäso nahraďte zmesou húb a pohánky alebo krúp. Orestujte cibuľku s hubami, zmiešajte s uvarenou pohánkou a ďalej postupujte rovnako.
Holúbky podávajte preliate omáčkou, s kopčekom kyslej smotany a s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Alina FooDee, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
