Kto by nemiloval poctivé domáce holúbky? Toto jedlo je pre mnohých z nás synonymom domova, nedeľného obeda a tej pravej, nefalšovanej chuti, akú poznáme z detstva. Tento recept vás prevedie prípravou fantasticky šťavnatých holúbkov, ktorých tajomstvo sa ukrýva nielen v dokonale ochutenej mäsovej plnke, ale aj v pomalom pečení na lôžku zo sladkastej mrkvy. Každé sústo je malým sviatkom a oslavou tradičnej kuchyne, ktorá nikdy neomrzí. Pripravte sa na vlnu komplimentov, pretože tieto holúbky si zamiluje celá rodina!
Príprava tohto jedla je možno o niečo prácnejšia ako rýchla večera, no výsledok stojí za každú minútu. Postup je veľmi jednoduchý a logický. Najprv si pripravíme lahodnú mäsovú plnku, ktorú následne zabalíme do pripravených kapustových listov. Vytvoríme zeleninový základ, na ktorý holúbky navrstvíme, zalejeme jednoduchou omáčkou a o všetko ostatné sa už postará rúra. Poďte si s nami uvariť túto dobrotu, ktorá zahreje na tele aj na duši.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 60 minút
- Počet porcií/kusov: 11 kusov (cca 3-4 porcie, ideálne pre pekáč 25×35 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mäsovú plnku:
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 200 g uvarenej ryže
- ½ ks cibule
- ½ ČL soli
- ¼ ČL mletého čierneho korenia
- 3 PL oleja (napr. slnečnicového)
- 20 ml vody
Zeleninová vrstva:
- 3 ks väčšej mrkvy
- ½ ks cibule
- 2 PL oleja
Na zálievku:
- 5 PL jemného kečupu
- 200 ml studenej vody
Na kompletizáciu:
- 11 ks veľkých varených kapustových listov
- 2 ks bobkového listu
- tvrdé časti (hlúby) z kapustových listov
Postup prípravy
Príprava plnky a balenie holúbkov:
- Vo väčšej mise dôkladne zmiešame mleté mäso, vopred uvarenú ryžu a polovicu cibule nasekanej nadrobno.
- Zmes ochutíme soľou a čiernym korením. Prilejeme 3 polievkové lyžice oleja a trochu vody, aby bola plnka šťavnatejšia. Všetko spolu ešte raz poriadne premiešame rukami.
- Z pripravených kapustových listov opatrne zrežeme vrchnú časť tvrdého hlúbu, aby sa dali ľahšie rolovať. Hlúby ale nevyhadzujeme!
- Do stredu každého listu vložíme primerané množstvo mäsovej plnky (približne jednu kopcovitú lyžicu). Preložíme bočné strany listu dovnútra a následne pevne zrolujeme, aby vznikol úhľadný balíček a plnka počas pečenia nevytiekla.
Príprava zeleniny a vrstvenie:
- Zvyšnú polovicu cibule si nakrájame nadrobno a mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. V panvici na 2 lyžiciach oleja orestujeme cibuľu dosklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a za občasného miešania restujeme približne 5-7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
- Pripravíme si pekáč. Na jeho dno rovnomerne rozložíme odrezané tvrdé hlúby z kapusty. Vytvoria ochrannú vrstvu a jedlo sa nepripáli.
- Na hlúby poukladáme polovicu pripravených holúbkov. Na ne navrstvíme polovicu orestovanej mrkvovej zmesi. Na mrkvu poukladáme zvyšné holúbky a všetko zakryjeme druhou polovicou mrkvovej zmesi.
- V miske si zmiešame kečup so studenou vodou. Touto zálievkou rovnomerne polejeme holúbky v pekáči. Na vrch položíme bobkové listy.
Pomalé pečenie a servírovanie:
- Pekáč pevne zakryjeme pokrievkou alebo alobalom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme po dobu 60 minút.
- Dôležité: Ak viete, že vaša rúra pečie veľmi prudko, znížte teplotu na 190 °C. Holúbky potrebujú čas, aby sa chute prepojili a mäso bolo dokonale mäkké.
- Hotové holúbky servírujeme horúce, preliate chutnou šťavou a s kopčekom mrkvovej zmesi. Dobrú chuť!
Videorecept
Tipy
- Ak nemám poruke už uvarené kapustové listy, pripravujem si ich jednoducho. Z hlávky kapusty opatrne oddelím listy a vložím ich na pár minút do vriacej osolenej vody, kým nezmäknú a nebudú ohybné.
- Pre ešte bohatšiu chuť plnky rada pridávam aj štipku mletej červenej papriky a jeden prelisovaný strúčik cesnaku.
- Tieto holúbky sú fantastické samy o sebe, ale najradšej ich podávam s čerstvým chlebom, ktorý si namáčam do lahodnej šťavy, alebo s varenými zemiakmi.
- Ak nejaké holúbky zostanú, na druhý deň sú ešte lepšie! Skladujem ich v zakrytom pekáči v chladničke a ohrievam ich pomaly, aby si zachovali šťavnatosť.
Veríme, že tento recept na tradičné holúbky sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni. Je to jedlo plné lásky, ktoré vždy poteší a dokonale zasýti. Prajeme vám veľa radosti pri varení!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.