Search

Tradičné holúbky ako od babičky: Fantasticky šťavnaté a plné lahodnej chuti

holúbky
Holúbky, zdroj: AI

Obsah receptu

Kto by nemiloval poctivé domáce holúbky? Toto jedlo je pre mnohých z nás synonymom domova, nedeľného obeda a tej pravej, nefalšovanej chuti, akú poznáme z detstva. Tento recept vás prevedie prípravou fantasticky šťavnatých holúbkov, ktorých tajomstvo sa ukrýva nielen v dokonale ochutenej mäsovej plnke, ale aj v pomalom pečení na lôžku zo sladkastej mrkvy. Každé sústo je malým sviatkom a oslavou tradičnej kuchyne, ktorá nikdy neomrzí. Pripravte sa na vlnu komplimentov, pretože tieto holúbky si zamiluje celá rodina!

Príprava tohto jedla je možno o niečo prácnejšia ako rýchla večera, no výsledok stojí za každú minútu. Postup je veľmi jednoduchý a logický. Najprv si pripravíme lahodnú mäsovú plnku, ktorú následne zabalíme do pripravených kapustových listov. Vytvoríme zeleninový základ, na ktorý holúbky navrstvíme, zalejeme jednoduchou omáčkou a o všetko ostatné sa už postará rúra. Poďte si s nami uvariť túto dobrotu, ktorá zahreje na tele aj na duši.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 25 minút
  • Čas pečenia: 60 minút
  • Počet porcií/kusov: 11 kusov (cca 3-4 porcie, ideálne pre pekáč 25×35 cm)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na mäsovú plnku:

  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 200 g uvarenej ryže
  • ½ ks cibule
  • ½ ČL soli
  • ¼ ČL mletého čierneho korenia
  • 3 PL oleja (napr. slnečnicového)
  • 20 ml vody

Zeleninová vrstva:

  • 3 ks väčšej mrkvy
  • ½ ks cibule
  • 2 PL oleja

Na zálievku:

  • 5 PL jemného kečupu
  • 200 ml studenej vody

Na kompletizáciu:

  • 11 ks veľkých varených kapustových listov
  • 2 ks bobkového listu
  • tvrdé časti (hlúby) z kapustových listov

Postup prípravy

Príprava plnky a balenie holúbkov:

  1. Vo väčšej mise dôkladne zmiešame mleté mäso, vopred uvarenú ryžu a polovicu cibule nasekanej nadrobno.
  2. Zmes ochutíme soľou a čiernym korením. Prilejeme 3 polievkové lyžice oleja a trochu vody, aby bola plnka šťavnatejšia. Všetko spolu ešte raz poriadne premiešame rukami.
  3. Z pripravených kapustových listov opatrne zrežeme vrchnú časť tvrdého hlúbu, aby sa dali ľahšie rolovať. Hlúby ale nevyhadzujeme!
  4. Do stredu každého listu vložíme primerané množstvo mäsovej plnky (približne jednu kopcovitú lyžicu). Preložíme bočné strany listu dovnútra a následne pevne zrolujeme, aby vznikol úhľadný balíček a plnka počas pečenia nevytiekla.

Príprava zeleniny a vrstvenie:

  1. Zvyšnú polovicu cibule si nakrájame nadrobno a mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo. V panvici na 2 lyžiciach oleja orestujeme cibuľu dosklovita. Pridáme nastrúhanú mrkvu a za občasného miešania restujeme približne 5-7 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.
  2. Pripravíme si pekáč. Na jeho dno rovnomerne rozložíme odrezané tvrdé hlúby z kapusty. Vytvoria ochrannú vrstvu a jedlo sa nepripáli.
  3. Na hlúby poukladáme polovicu pripravených holúbkov. Na ne navrstvíme polovicu orestovanej mrkvovej zmesi. Na mrkvu poukladáme zvyšné holúbky a všetko zakryjeme druhou polovicou mrkvovej zmesi.
  4. V miske si zmiešame kečup so studenou vodou. Touto zálievkou rovnomerne polejeme holúbky v pekáči. Na vrch položíme bobkové listy.

Pomalé pečenie a servírovanie:

  1. Pekáč pevne zakryjeme pokrievkou alebo alobalom. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme po dobu 60 minút.
  2. Dôležité: Ak viete, že vaša rúra pečie veľmi prudko, znížte teplotu na 190 °C. Holúbky potrebujú čas, aby sa chute prepojili a mäso bolo dokonale mäkké.
  3. Hotové holúbky servírujeme horúce, preliate chutnou šťavou a s kopčekom mrkvovej zmesi. Dobrú chuť!

Videorecept

Tipy

  1. Ak nemám poruke už uvarené kapustové listy, pripravujem si ich jednoducho. Z hlávky kapusty opatrne oddelím listy a vložím ich na pár minút do vriacej osolenej vody, kým nezmäknú a nebudú ohybné.
  2. Pre ešte bohatšiu chuť plnky rada pridávam aj štipku mletej červenej papriky a jeden prelisovaný strúčik cesnaku.
  3. Tieto holúbky sú fantastické samy o sebe, ale najradšej ich podávam s čerstvým chlebom, ktorý si namáčam do lahodnej šťavy, alebo s varenými zemiakmi.
  4. Ak nejaké holúbky zostanú, na druhý deň sú ešte lepšie! Skladujem ich v zakrytom pekáči v chladničke a ohrievam ich pomaly, aby si zachovali šťavnatosť.

Veríme, že tento recept na tradičné holúbky sa stane stálicou aj vo vašej kuchyni. Je to jedlo plné lásky, ktoré vždy poteší a dokonale zasýti. Prajeme vám veľa radosti pri varení!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty