Neviete, čo rýchlo navariť na obed alebo večeru? Tieto bravčové rezančeky na šampiňónoch sú skvelou voľbou! Ide o jednoduché a chutné jedlo, ktoré máte pripravené relatívne rýchlo a zvládne ho aj menej skúsený kuchár. Mäkučké kúsky bravčového mäsa sa dusia v lahodnej šťave s cibuľkou, cesnakom, šampiňónmi a jemným nádychom horčice a korenín. Je to sýty a uspokojivý pokrm, ktorý zasýti celú rodinu.
Príprava spočíva v rýchlom orestovaní mäsa, aby si zachovalo šťavnatosť, následnom pripravení zeleninovo-hubového základu a spoločnom dusení, kým mäso dokonale nezmäkne. Omáčka sa jemne zahustí múkou, ktorou zaprášime základ, takže je krásne krémová. Ako príloha sa k týmto rezančekom výborne hodí dusená ryža alebo cestoviny, ktoré perfektne nasajú lahodnú šťavu. Skvelý obed je tak hotový raz-dva!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15-20 minút
- Čas dusenia: cca 60-90 minút (podľa mäsa)
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá až stredná
Potrebujeme
- 650 g bravčového stehna (orech, šál) alebo pliecka
- Soľ (podľa chuti)
- Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový)
- 1 ks cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g čerstvých šampiňónov (alebo iných obľúbených húb)
- 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
- 3-4 guličky celých borievok (jalovca) – voliteľné
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
- 1-2 polievkové lyžice hladkej múky (na zaprášenie)
- cca 500-700 ml horúceho mäsového alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Bravčové mäso (stehno alebo pliecko) umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na tenké rezančeky (proti vláknu).
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Šampiňóny očistite (neoplachujte zbytočne vodou, len utrite vlhkou handričkou alebo ošúpte) a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky.
- Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci so širším dnom rozohrejte približne polovicu oleja (cca 2 PL) na silnejšom ohni.
- Pridajte nakrájané mäsové rezančeky (ideálne v menších dávkach, aby sa panvica nepreplnila) a sprudka ich opečte zo všetkých strán dozlatista, aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso osoľte, okoreňte a vyberte z panvice dierovanou lyžicou, odložte bokom na tanier.
- Do výpeku v panvici pridajte zvyšný olej (ak je potrebné). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju restujte dosklovita (cca 5 minút).
- Pridajte pripravený cesnak a restujte ešte asi pol minúty, kým sa nerozvonia.
- K cibuľovo-cesnakovému základu pridajte nakrájané šampiňóny. Zvýšte teplotu a restujte za občasného miešania, kým huby nepustia vodu, tá sa neodparí a huby nezačnú chytať zlatistú farbu (trvá to cca 5-7 minút).
- Pridajte drvenú rascu, celé borievky (ak používate) a čerstvo mleté čierne korenie. Vmiešajte lyžicu horčice a krátko všetko spolu premiešajte a prehrejte (cca 30 sekúnd).
- Zeleninovo-hubový základ zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania krátko (cca 1 minútu) orestujte.
Dusenie a dokončenie:
- K orestovanému základu vráťte opečené mäso aj so šťavou, ktorú prípadne pustilo na tanieri.
- Zalejte horúcim vývarom (alebo vodou) tak, aby bolo mäso takmer ponorené (cca 500-700 ml). Dôkladne premiešajte, aby sa rozpustila múka a nevznikli hrudky.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, aby obsah panvice/hrnca len veľmi jemne bublal. Prikryte pokrievkou.
- Pomaly duste, kým nie je mäso úplne mäkké a krehké. Čas dusenia závisí od typu a kvality mäsa, počítajte s približne 60 až 90 minútami. Počas dusenia občas premiešajte a skontrolujte množstvo tekutiny. Ak sa príliš odparuje a mäso ešte nie je mäkké, podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.
- Keď je mäso mäkké, odstráňte pokrievku. Ochutnajte omáčku a finálne ju dochuťte soľou a prípadne ešte čiernym korením. Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju na silnejšom ohni bez pokrievky krátko povariť (zredukovať) do požadovanej hustoty. Pred podávaním môžete vybrať guličky borievok.
Servírovanie:
- Hotové bravčové rezančeky na šampiňónoch podávajte horúce.
- Ako príloha sa výborne hodí dusená ryža (tarhoňa) alebo cestoviny (širšie rezance, kolienka). Na tanieri môžete jedlo posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné obľúbené huby, napríklad hlivu ustricovú, kuriatka alebo zmes lesných húb (čerstvých alebo mrazených).
- Pre jemnejšiu chuť omáčky môžete na záver (po odstavení z ohňa) vmiešať 1-2 lyžice kyslej smotany alebo lyžicu masla.
- Ak máte radi výraznejšiu horčicovú chuť, pridajte na konci ešte lyžičku horčice podľa chuti.
- Namiesto zaprášenia múkou môžete omáčku zahustiť aj tmavou zápražkou pripravenou zvlášť, alebo rozmiešaním malého množstva škrobu v studenej vode a vliatím do vriacej omáčky na konci varenia.

Tieto rýchle bravčové rezančeky na šampiňónoch sú skvelým tipom na chutný obed či večeru. Sú jednoduché na prípravu a výsledok vždy poteší. Dobrú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.