Search

Rýchle bravčové rezančeky na šampiňónoch: Skvelý obed hotový raz-dva!

bravčové rezančeky na šampiňónoch
Bravčové rezančeky na šampiňónoch

Obsah receptu

Neviete, čo rýchlo navariť na obed alebo večeru? Tieto bravčové rezančeky na šampiňónoch sú skvelou voľbou! Ide o jednoduché a chutné jedlo, ktoré máte pripravené relatívne rýchlo a zvládne ho aj menej skúsený kuchár. Mäkučké kúsky bravčového mäsa sa dusia v lahodnej šťave s cibuľkou, cesnakom, šampiňónmi a jemným nádychom horčice a korenín. Je to sýty a uspokojivý pokrm, ktorý zasýti celú rodinu.

Príprava spočíva v rýchlom orestovaní mäsa, aby si zachovalo šťavnatosť, následnom pripravení zeleninovo-hubového základu a spoločnom dusení, kým mäso dokonale nezmäkne. Omáčka sa jemne zahustí múkou, ktorou zaprášime základ, takže je krásne krémová. Ako príloha sa k týmto rezančekom výborne hodí dusená ryža alebo cestoviny, ktoré perfektne nasajú lahodnú šťavu. Skvelý obed je tak hotový raz-dva!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15-20 minút
  • Čas dusenia: cca 60-90 minút (podľa mäsa)
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá až stredná

Potrebujeme

  • 650 g bravčového stehna (orech, šál) alebo pliecka
  • Soľ (podľa chuti)
  • Čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • cca 3-4 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. repkový)
  • 1 ks cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g čerstvých šampiňónov (alebo iných obľúbených húb)
  • 1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
  • 3-4 guličky celých borievok (jalovca) – voliteľné
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 1-2 polievkové lyžice hladkej múky (na zaprášenie)
  • cca 500-700 ml horúceho mäsového alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
  • (Na ozdobu – voliteľné) Čerstvá petržlenová vňať

Postup prípravy

Príprava mäsa a základu:

  1. Bravčové mäso (stehno alebo pliecko) umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na tenké rezančeky (proti vláknu).
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a nasekajte najemno alebo prelisujte. Šampiňóny očistite (neoplachujte zbytočne vodou, len utrite vlhkou handričkou alebo ošúpte) a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky.
  3. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci so širším dnom rozohrejte približne polovicu oleja (cca 2 PL) na silnejšom ohni.
  4. Pridajte nakrájané mäsové rezančeky (ideálne v menších dávkach, aby sa panvica nepreplnila) a sprudka ich opečte zo všetkých strán dozlatista, aby sa mäso zatiahlo. Opečené mäso osoľte, okoreňte a vyberte z panvice dierovanou lyžicou, odložte bokom na tanier.
  5. Do výpeku v panvici pridajte zvyšný olej (ak je potrebné). Vsypte nadrobno nakrájanú cibuľu a na strednom ohni ju restujte dosklovita (cca 5 minút).
  6. Pridajte pripravený cesnak a restujte ešte asi pol minúty, kým sa nerozvonia.
  7. K cibuľovo-cesnakovému základu pridajte nakrájané šampiňóny. Zvýšte teplotu a restujte za občasného miešania, kým huby nepustia vodu, tá sa neodparí a huby nezačnú chytať zlatistú farbu (trvá to cca 5-7 minút).
  8. Pridajte drvenú rascu, celé borievky (ak používate) a čerstvo mleté čierne korenie. Vmiešajte lyžicu horčice a krátko všetko spolu premiešajte a prehrejte (cca 30 sekúnd).
  9. Zeleninovo-hubový základ zaprášte 1-2 lyžicami hladkej múky a za stáleho miešania krátko (cca 1 minútu) orestujte.

Dusenie a dokončenie:

  1. K orestovanému základu vráťte opečené mäso aj so šťavou, ktorú prípadne pustilo na tanieri.
  2. Zalejte horúcim vývarom (alebo vodou) tak, aby bolo mäso takmer ponorené (cca 500-700 ml). Dôkladne premiešajte, aby sa rozpustila múka a nevznikli hrudky.
  3. Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum, aby obsah panvice/hrnca len veľmi jemne bublal. Prikryte pokrievkou.
  4. Pomaly duste, kým nie je mäso úplne mäkké a krehké. Čas dusenia závisí od typu a kvality mäsa, počítajte s približne 60 až 90 minútami. Počas dusenia občas premiešajte a skontrolujte množstvo tekutiny. Ak sa príliš odparuje a mäso ešte nie je mäkké, podlejte trochou horúceho vývaru alebo vody.
  5. Keď je mäso mäkké, odstráňte pokrievku. Ochutnajte omáčku a finálne ju dochuťte soľou a prípadne ešte čiernym korením. Ak je omáčka príliš riedka, môžete ju na silnejšom ohni bez pokrievky krátko povariť (zredukovať) do požadovanej hustoty. Pred podávaním môžete vybrať guličky borievok.

Servírovanie:

  1. Hotové bravčové rezančeky na šampiňónoch podávajte horúce.
  2. Ako príloha sa výborne hodí dusená ryža (tarhoňa) alebo cestoviny (širšie rezance, kolienka). Na tanieri môžete jedlo posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné obľúbené huby, napríklad hlivu ustricovú, kuriatka alebo zmes lesných húb (čerstvých alebo mrazených).
  2. Pre jemnejšiu chuť omáčky môžete na záver (po odstavení z ohňa) vmiešať 1-2 lyžice kyslej smotany alebo lyžicu masla.
  3. Ak máte radi výraznejšiu horčicovú chuť, pridajte na konci ešte lyžičku horčice podľa chuti.
  4. Namiesto zaprášenia múkou môžete omáčku zahustiť aj tmavou zápražkou pripravenou zvlášť, alebo rozmiešaním malého množstva škrobu v studenej vode a vliatím do vriacej omáčky na konci varenia.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tieto rýchle bravčové rezančeky na šampiňónoch sú skvelým tipom na chutný obed či večeru. Sú jednoduché na prípravu a výsledok vždy poteší. Dobrú chuť!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty