Jednoduchý recept na šťavnaté bravčové rezančeky (zo stehna alebo pliecka) dusené v chutnej šťave s cibuľou, cesnakom, šampiňónmi, horčicou a korením. Výborné s ryžou alebo cestovinami.
650gbravčového stehna (orech, šál) alebo plieckaočisteného
Soľpodľa chuti
Čerstvo mleté čierne koreniepodľa chuti
3-4polievkové lyžicerastlinného olejacca (napr. repkový)
1kscibule
2strúčikycesnaku
200gčerstvých šampiňónovalebo iných húb
1/2čajovej lyžičkydrvenej rasce
3-4guličkycelých borievok (jalovca)(Voliteľné)
1polievková lyžicaplnotučnej horčice
1-2polievkové lyžicehladkej múkyna zaprášenie
500-700mlhorúceho mäsového alebo zeleninového vývarucca (alebo vody)
Čerstvá petržlenová vňať(Na ozdobu - voliteľné)
Pokyny
Príprava mäsa a základu:
1. Mäso nakrájajte na rezančeky. Cibuľu nadrobno, cesnak najemno/pretlačiť, huby na plátky/kúsky.2. Na polovici oleja v panvici/hrnci sprudka opečte mäso v dávkach dozlatista. Osoľte, okoreňte, vyberte a odložte.3. Do výpeku pridajte zvyšný olej (ak treba), orestujte cibuľu dosklovita (5 min).4. Pridajte cesnak, restujte 30 sekúnd.5. Pridajte huby, restujte do odparenia vody a zlatistej farby (5-7 min).6. Pridajte rascu, borievky (volit.), korenie, horčicu. Krátko premiešajte.7. Zaprášte múkou (1-2 PL) a krátko (1 min) orestujte.
Dusenie a dokončenie:
8. K základu vráťte mäso aj so šťavou.9. Zalejte horúcim vývarom/vodou (mäso takmer ponorené). Premiešajte.10. Priveďte k varu, stíšte oheň, prikryte a pomaly duste domäkka (cca 60-90 minút). Občas premiešajte, podľa potreby podlejte.11. Keď je mäso mäkké, odokryte. Dochuťte soľou, korením. Ak treba, omáčku krátko zredukujte. Vyberte borievky (ak boli použité).
Servírovanie:
12. Podávajte horúce s ryžou alebo cestovinami.13. Posypte petržlenovou vňaťou (voliteľné).
Poznámky
1. Namiesto šampiňónov môžete použiť aj iné obľúbené huby, napríklad hlivu ustricovú, kuriatka alebo zmes lesných húb (čerstvých alebo mrazených).2. Pre jemnejšiu chuť omáčky môžete na záver (po odstavení z ohňa) vmiešať 1-2 lyžice kyslej smotany alebo lyžicu masla.3. Ak máte radi výraznejšiu horčicovú chuť, pridajte na konci ešte lyžičku horčice podľa chuti.4. Namiesto zaprášenia múkou môžete omáčku zahustiť aj tmavou zápražkou pripravenou zvlášť, alebo rozmiešaním malého množstva škrobu v studenej vode a vliatím do vriacej omáčky na konci varenia.