Ako pripraviť dokonalé plnené kapustové holúbky – TOP recept

Ako pripraviť dokonalé plnené kapustové holúbky – TOP recept

Pripravte si lahodné plnené kapustové holúbky podľa nášho overeného receptu. Mäsová zmes s ryžou, zabalená v kapustových listoch a pomaly dusená vo vývare, vytvára dokonalý komfortný pokrm, ktorý zahreje telo i dušu.

S naším podrobným návodom a užitočnými tipmi zvládnete prípravu tohto tradičného jedla aj ako kuchársky nováčik. Dozviete sa, ako vybrať správnu kapustu, pripraviť chutnú plnku a ako dlho dusiť holúbky, aby boli mäkké a šťavnaté.

Plnené kapustové holúbky

Ingrediencie:

  • 500 g mletého bravčového mäsa (pliecko)
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (pliecko)
  • 1,3 kg kyslej kapusty (najlepšie domácej)
  • 200 g cibule
  • 80 g ryže
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli
  • 150 g slaniny nakrájanej na plátky
  • 300 až 400 g slaniny v kuse
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 čajové lyžičky sladkej papriky
  • 1,5 litra vývaru (alebo vody + kocka vývaru)
  • 2 bobkové listy

Postup prípravy:

  1. Príprava cibule a slaniny:
    • Cibuľu nakrájajte na jemno.
    • Na panvici rozohrejte olej a pridajte nakrájanú cibuľu.
    • Slaninu nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuľke.
    • Smažte na strednom ohni 5-6 minút, až kým cibuľa nezmäkne a slanina sa nezačne vypražovať.
    • Nezabudnite pravidelne miešať, aby sa ingrediencie nepripálili.
  2. Príprava mäsovej zmesi:
    • V miske zmiešajte mleté hovädzie a bravčové mäso.
    • Pridajte vychladnutú zmes cibuľky a slaniny.
    • Pridajte prelisovaný cesnak, ryžu, soľ, korenie, sladkú papriku a 100 ml vývaru.
    • Všetko dôkladne premiešajte a nechajte zmes odležať aspoň 20 minút, aby sa chute prepojili.
  3. Príprava kapusty:
    • Z kyslej kapusty oddelíte 15-16 listov.
    • Ak sú listy príliš tvrdé, môžete ich krátko povariť v horúcej vode, aby zmäkli.
  4. Plnenie a balenie holúbkov:
    • Do každého kapustového listu pridajte približne 2 lyžice mäsovej zmesi.
    • Listy zabaľte podľa videa alebo štandardným spôsobom, aby náplň nevytekala.
  5. Ukladanie holúbkov do hrnca:
    • Na spodok veľkého hrnca dajte plátky slaniny a kapustové listy.
    • Na kapustové listy položte zabalené holúbky.
    • Pridajte bobkové listy a zalejte vývarom alebo horúcou vodou, aby boli holúbky čiastočne ponorené.
    • Na vrch dajte ešte pár kapustových listov.
    • Na kapustu položte tanier, ktorý jemne pritlačí závitky.
  6. Varenie:
    • Hrniec zakryte pokrievkou a varte na miernom ohni približne 2 hodiny.
  7. Podávanie:
    • Hotové holúbky podávajte teplé s čerstvým chlebom alebo zemiakmi.
    • Môžete ich tiež poliať smotanou alebo kyslou smotanou pre bohatšiu chuť.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Kapusta: Ak sú listy príliš tvrdé, namočte ich na pár minút do vriacej vody, aby zmäkli.
  • Mäso: Použite kombináciu bravčového a hovädzieho mäsa pre bohatšiu chuť.
  • Ryža: Ryžu pred pridaním do zmesi uvarte do polomäkka.
  • Doba varenia: Holúbky duste pomaly a dostatočne dlho, aby boli mäkké a plnka prepečená.
  • Podávanie: Holúbky podávajte s čerstvým chlebom, zemiakovou kašou alebo kyslou smotanou.

Plnené kapustové holúbky – Video recept:

Plnené kapustové holúbky sú klasické slovenské jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. S naším receptom a tipmi si ich ľahko pripravíte aj doma. Nebojte sa experimentovať a pridať svoje obľúbené ingrediencie alebo koreniny. Prajeme vám dobrú chuť!

Súvisiace články:

Zapekané zemiaky s mletým mäsom a zeleninou: mleté mäso už robím len takto!

Najlepšie šošovicové fašírky: Mleté mäso nám už vôbec nechýba! Manžel si žiada už len tieto!

Najšťavnatejšie fašírky na svete: Zmiešajte mleté mäso s jogurtom a výsledok vás ohromí!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa


Súvisiace príspevky

Šťavnatý slivkový koláč s láskou: Jednoduchý na prípravu, krásny a chutný!

Šťavnatý slivkový koláč s láskou: Jednoduchý na prípravu, krásny a chutný!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Šťavnatý slivkový koláč je ideálnou voľbou na každú príležitosť. Jednoduchý na prípravu, plný lahodných čerstvých sliviek a voňavý po vanilke. Tento koláč vás očarí nielen svojou chuťou, ale aj krásnym vzhľadom. Pripravte si ho ešte dnes s láskou! Tento šťavnatý slivkový koláč […]

Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie! 

Recept na hruškový kompót – takto to robili naše staré mamy bez chémie! 

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hruškový kompót je tradičný recept, ktorý poznali a používali už naše staré mamy. Tento spôsob zavárania je jednoduchý, nevyžaduje žiadne chemické prísady a výsledkom je lahodný kompót, ktorý si môžete vychutnať počas celej zimy. Hruškový kompót je tradičný recept, ktorý poznali a […]

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

Slivkové gule zo zemiakového cesta ako od babičky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Slivkové gule zo zemiakového cesta sú tradičný slovenský recept, ktorý si pamätáme z detstva. Voňavé a mäkké gule plnené sladkými slivkami nám pripomínajú kuchyňu našich babičiek. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm poteší celú rodinu. Slivkové gule zo zemiakového cesta sú klasikou, ktorú […]

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Poľovnícky guláš z diviny je jedinečný recept, ktorý vyniká svojou bohatou chuťou a výživnými ingredienciami. Príprava poľovníckeho guláša z diviny je proces, ktorý vyžaduje trochu trpezlivosti, no výsledok stojí za to. Výrazná chuť mäsa a výborne vyvážená zmes korenín vás odmení nezabudnuteľným […]

Fantastické domáce noky: Recept na nokerlíky ako ich robila moja babka

Fantastické domáce noky: Recept na nokerlíky ako ich robila moja babka

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Domáce noky sú skutočnou klasikou slovenskej kuchyne. Tento recept vás prevedie krok za krokom, ako pripraviť fantastické nokerlíky, ktoré milovala moja babka. Sú jednoduché na prípravu a skvelé ako príloha alebo hlavné jedlo. Chutné, mäkké a lahodné noky sa stanú vašim obľúbeným […]

Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané

Domáce žemľové knedle: Skvelá a jednoduchá príloha. Jemné a nadýchané

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Domáce žemľové knedle sú skvelou a jednoduchou prílohou, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Sú jemné, nadýchané a plné chuti. Tento recept vás naučí, ako si ich ľahko pripravíte doma. Hľadáte výbornú prílohu k vašim obľúbeným jedlám? Vyskúšajte domáce žemľové knedle! S […]


Google Správy: Daj nám ⭐