Search

Najlepšie domáce ‘tortilly’ (len 4 suroviny!): Tento recept z jogurtu musíte mať

domáce jogurtové tortilly
Domáce jogurtové tortilly

Obsah receptu

Zabudnite na kupované tortilly či placky. Toto sú najlepšie domáce ‘tortilly’ (alebo skôr mäkké jogurtové placky), aké si môžete pripraviť, a to len zo 4 základných surovín! Tento recept z jogurtu jednoducho musíte mať vo svojej zbierke. Vďaka špeciálnemu postupu s použitím horúcej vody a jogurtu sú úžasne mäkké, vláčne a pripravené raz-dva.

Prekvapte svoju rodinu netradičnou prílohou a pripravte im tieto veľmi ľahké domáce jogurtové tortilly, ktoré sú oveľa lepšie, než tie z obchodu. Môžete ich plniť mäsom a zeleninou ako wrap, servírovať ich k rôznym omáčkam a mäsovým zmesiam namiesto chleba, alebo si k nim pripraviť napríklad avokádové guacamole.

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ krátke odpočívanie cesta)
  • Čas pečenia (na panvici): cca 2-3 minúty na kus (celkovo cca 25-30 minút)
  • Počet porcií: 12 kusov (tortilly/placky)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Len 4 základné suroviny: Áno
  • Bez vajec: Áno
  • Bez droždia: Áno
  • Bez oleja (v ceste): Áno

Potrebujeme:

Základné 4 suroviny:

  • 500 g hladkej múky (preosiatej)
  • 200 ml vriacej vody
  • 200 g bieleho plnotučného jogurtu (ideálne izbovej teploty)
  • 1 čajová lyžička soli (cca 5-6 g)

Potrebujeme tiež:

  • Valček na cesto
  • Väčšia nepriľnavá panvica (ideálne s hrubším dnom)

Postup prípravy

Príprava cesta (metóda horúcej vody a jogurtu):

  1. Do stredne veľkej misky nalejte 200 ml vriacej vody. Ihneď do nej metličkou rýchlo vmiešajte biely jogurt izbovej teploty (200 g). Miešajte, kým sa jogurt nerozpustí a nevznikne homogénna teplá tekutina. (Pozor: Cieľom nie je jogurt uvariť, len ho rozmiešať v horúcej vode. Ak by ste varili, mohol by sa zraziť.)
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (500 g) so soľou (1 ČL). Uprostred urobte jamku.
  3. Do jamky postupne prilievajte pripravenú teplú jogurtovo-vodovú zmes a vareškou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Najprv bude lepkavé.
  4. Keď sa suroviny spoja, preložte cesto na jemne pomúčenú pracovnú dosku a krátko ho premieste rukami (stačí 2-3 minúty), kým nebude hladké a pružné. Malo by byť mäkké, ale nemalo by sa príliš lepiť (ak sa lepí, pridajte ešte trochu múky).
  5. Vytvarujte z cesta guľu, vložte ju späť do misy, prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte pri izbovej teplote odpočívať asi 10-15 minút.

Tvarovanie a pečenie na panvici:

  1. Odpočinuté cesto preložte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 12 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte malú guľôčku. Guľôčky prikryte utierkou, aby neobschli.
  2. Postupne každú guľôčku cesta na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte valčekom na čo najtenšiu okrúhlu placku (priemer cca 15-20 cm, hrúbka len 1-2 mm). Čím tenšie placky, tým budú jemnejšie.
  3. Rozohrejte veľkú nepriľnavú panvicu (ideálne s hrubším dnom) nasucho na stredne silnom až silnom ohni. Panvica musí byť dobre rozohriata.
  4. Opatrne položte jednu rozvaľkanú placku na horúcu suchú panvicu.
  5. Opekajte približne 1 až 2 minúty, alebo kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bubliny a spodná strana nechytí svetlohnedé škvrny.
  6. Placku otočte a opekajte rovnaký čas (cca 1 minútu) aj z druhej strany. Tortilla by mala zostať mäkká a pružná, nie úplne vysušená a tvrdá.
  7. Hotovú upečenú tortillu ihneď preložte na tanier a prikryte ju čistou utierkou. Je dôležité ich hneď prikrývať, aby zostali mäkké a nevyschli.
  8. Takto postupne opečte všetky pripravené placky. Ukladajte ich na seba na tanier a stále ich majte prikryté utierkou.

Skladovanie a použitie:

  1. Domáce jogurtové tortilly sú najlepšie čerstvé, v deň prípravy. Môžete ich podávať ako prílohu k rôznym jedlám (namiesto chleba), k dipom, šalátom.
  2. Výborne sa hodia aj na plnenie – naplňte ich obľúbenou mäsovou alebo zeleninovou zmesou, syrom, fazuľou a pripravte si domáce wrapy alebo quesadilly.
  3. Ak ich nespotrebujete hneď, skladujte ich vychladnuté vo vzduchotesnom vrecku alebo nádobe pri izbovej teplote 1-2 dni, alebo v chladničke o niečo dlhšie. Pred použitím ich môžete krátko nahriať na panvici alebo v mikrovlnke, aby opäť zmäkli.

Videorecept

Tipy

  1. Tajomstvo mäkkosti týchto placiek spočíva v použití horúcej vody, ktorú rýchlo zmiešam s jogurtom izbovej teploty (používam bežný biely plnotučný). Túto teplú zmes potom zapracujem do múky so soľou. Cesto stačí len krátko premiesiť a nechať chvíľku odpočinúť.
  2. Cesto vaľkám naozaj čo najtenšie, skoro až priesvitné. Len tak budú výsledné placky pekne mäkké a ohybné ako pravé tortilly. Používam hladkú múku.
  3. Opekám ich nasucho na dobre rozpálenej panvici (ideálne liatinovej alebo s hrubým dnom) a len veľmi krátko z každej strany – stačí minútka, maximálne dve, kým sa nenafúknu a nechytia pár hnedých škvŕn. Nesmú sa vysušiť.
  4. Kľúčové je hotové placky hneď po upečení ukladať na seba na tanier a prikryť čistou utierkou. Para, ktorá sa medzi nimi vytvorí, ich udrží krásne mäkké a vláčne. Sú fantastické na plnenie na slano, ale dokonca aj na sladko (napríklad s tvarohom a ovocím alebo s nutellou).

Toto sú naozaj najlepšie domáce ‘tortilly’ len zo 4 základných surovín. Recept z jogurtu, ktorý musíte mať – sú mäkké, vláčne a neuveriteľne jednoduché na prípravu.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Simple Fast Delicious

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty