Zabudnite na kupované tortilly či placky. Toto sú najlepšie domáce ‘tortilly’ (alebo skôr mäkké jogurtové placky), aké si môžete pripraviť, a to len zo 4 základných surovín! Tento recept z jogurtu jednoducho musíte mať vo svojej zbierke. Vďaka špeciálnemu postupu s použitím horúcej vody a jogurtu sú úžasne mäkké, vláčne a pripravené raz-dva.
Prekvapte svoju rodinu netradičnou prílohou a pripravte im tieto veľmi ľahké domáce jogurtové tortilly, ktoré sú oveľa lepšie, než tie z obchodu. Môžete ich plniť mäsom a zeleninou ako wrap, servírovať ich k rôznym omáčkam a mäsovým zmesiam namiesto chleba, alebo si k nim pripraviť napríklad avokádové guacamole.
- Čas prípravy: cca 35 minút (+ krátke odpočívanie cesta)
- Čas pečenia (na panvici): cca 2-3 minúty na kus (celkovo cca 25-30 minút)
- Počet porcií: 12 kusov (tortilly/placky)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Len 4 základné suroviny: Áno
- Bez vajec: Áno
- Bez droždia: Áno
- Bez oleja (v ceste): Áno
Potrebujeme:
Základné 4 suroviny:
- 500 g hladkej múky (preosiatej)
- 200 ml vriacej vody
- 200 g bieleho plnotučného jogurtu (ideálne izbovej teploty)
- 1 čajová lyžička soli (cca 5-6 g)
Potrebujeme tiež:
- Valček na cesto
- Väčšia nepriľnavá panvica (ideálne s hrubším dnom)
Postup prípravy
Príprava cesta (metóda horúcej vody a jogurtu):
- Do stredne veľkej misky nalejte 200 ml vriacej vody. Ihneď do nej metličkou rýchlo vmiešajte biely jogurt izbovej teploty (200 g). Miešajte, kým sa jogurt nerozpustí a nevznikne homogénna teplá tekutina. (Pozor: Cieľom nie je jogurt uvariť, len ho rozmiešať v horúcej vode. Ak by ste varili, mohol by sa zraziť.)
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu hladkú múku (500 g) so soľou (1 ČL). Uprostred urobte jamku.
- Do jamky postupne prilievajte pripravenú teplú jogurtovo-vodovú zmes a vareškou alebo rukami začnite spracovávať cesto. Najprv bude lepkavé.
- Keď sa suroviny spoja, preložte cesto na jemne pomúčenú pracovnú dosku a krátko ho premieste rukami (stačí 2-3 minúty), kým nebude hladké a pružné. Malo by byť mäkké, ale nemalo by sa príliš lepiť (ak sa lepí, pridajte ešte trochu múky).
- Vytvarujte z cesta guľu, vložte ju späť do misy, prikryte utierkou alebo fóliou a nechajte pri izbovej teplote odpočívať asi 10-15 minút.
Tvarovanie a pečenie na panvici:
- Odpočinuté cesto preložte na pracovnú dosku a rozdeľte ho na 12 rovnakých častí. Z každej časti vytvarujte malú guľôčku. Guľôčky prikryte utierkou, aby neobschli.
- Postupne každú guľôčku cesta na jemne pomúčenej doske rozvaľkajte valčekom na čo najtenšiu okrúhlu placku (priemer cca 15-20 cm, hrúbka len 1-2 mm). Čím tenšie placky, tým budú jemnejšie.
- Rozohrejte veľkú nepriľnavú panvicu (ideálne s hrubším dnom) nasucho na stredne silnom až silnom ohni. Panvica musí byť dobre rozohriata.
- Opatrne položte jednu rozvaľkanú placku na horúcu suchú panvicu.
- Opekajte približne 1 až 2 minúty, alebo kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bubliny a spodná strana nechytí svetlohnedé škvrny.
- Placku otočte a opekajte rovnaký čas (cca 1 minútu) aj z druhej strany. Tortilla by mala zostať mäkká a pružná, nie úplne vysušená a tvrdá.
- Hotovú upečenú tortillu ihneď preložte na tanier a prikryte ju čistou utierkou. Je dôležité ich hneď prikrývať, aby zostali mäkké a nevyschli.
- Takto postupne opečte všetky pripravené placky. Ukladajte ich na seba na tanier a stále ich majte prikryté utierkou.
Skladovanie a použitie:
- Domáce jogurtové tortilly sú najlepšie čerstvé, v deň prípravy. Môžete ich podávať ako prílohu k rôznym jedlám (namiesto chleba), k dipom, šalátom.
- Výborne sa hodia aj na plnenie – naplňte ich obľúbenou mäsovou alebo zeleninovou zmesou, syrom, fazuľou a pripravte si domáce wrapy alebo quesadilly.
- Ak ich nespotrebujete hneď, skladujte ich vychladnuté vo vzduchotesnom vrecku alebo nádobe pri izbovej teplote 1-2 dni, alebo v chladničke o niečo dlhšie. Pred použitím ich môžete krátko nahriať na panvici alebo v mikrovlnke, aby opäť zmäkli.
Videorecept
Tipy
- Tajomstvo mäkkosti týchto placiek spočíva v použití horúcej vody, ktorú rýchlo zmiešam s jogurtom izbovej teploty (používam bežný biely plnotučný). Túto teplú zmes potom zapracujem do múky so soľou. Cesto stačí len krátko premiesiť a nechať chvíľku odpočinúť.
- Cesto vaľkám naozaj čo najtenšie, skoro až priesvitné. Len tak budú výsledné placky pekne mäkké a ohybné ako pravé tortilly. Používam hladkú múku.
- Opekám ich nasucho na dobre rozpálenej panvici (ideálne liatinovej alebo s hrubým dnom) a len veľmi krátko z každej strany – stačí minútka, maximálne dve, kým sa nenafúknu a nechytia pár hnedých škvŕn. Nesmú sa vysušiť.
- Kľúčové je hotové placky hneď po upečení ukladať na seba na tanier a prikryť čistou utierkou. Para, ktorá sa medzi nimi vytvorí, ich udrží krásne mäkké a vláčne. Sú fantastické na plnenie na slano, ale dokonca aj na sladko (napríklad s tvarohom a ovocím alebo s nutellou).
Toto sú naozaj najlepšie domáce ‘tortilly’ len zo 4 základných surovín. Recept z jogurtu, ktorý musíte mať – sú mäkké, vláčne a neuveriteľne jednoduché na prípravu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Simple Fast Delicious