Search

Mäso sa bude samo rozpadať: Recept na bravčové kocky so zemiakmi z jednej panvice

Bravčové kocky so zemiakmi z jednej panvice
Bravčové kocky so zemiakmi z jednej panvice

Obsah receptu

Publikované: 17. októbra 2025, 07:00

Ak existuje jedlo, ktoré je synonymom domácej pohody a poctivej chuti, je to presne toto. Zabudnite na tuhé mäso a nedopečené zemiaky. S týmto receptom vám sľubujem bravčové kocky tak mäkké, že sa budú samé rozpadať, a zemiaky nasiaknuté fantastickou šťavou.

Milujem jedlá z jednej panvice a toto je kráľ medzi nimi. Celé tajomstvo je v pomalom dusení, vďaka ktorému sa všetky chute dokonale prepoja. Príprava je jednoduchá, bez hory riadu a výsledok je jednoducho božský.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 70 min
  • Počet porcií: 3-4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 680 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jednej panvice

Potrebujeme

  • 700 g bravčovej krkovičky
  • 1 kg zemiakov (varný typ B)
  • 4 ks stredne veľkej cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja (alebo bravčovej masti)
  • 20 g masla
  • 200 ml horúceho vývaru (alebo vody)
  • 1 ČL mletého koriandra
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Bravčovú krkovičku nakrájajte na väčšie kocky (cca 3×3 cm). Mäso zo všetkých strán štedro osoľte a okoreňte.
  2. Vo veľkej, hlbšej panvici (ideálne takej, ktorá má pokrievku) rozohrejte olej. Mäso sprudka opečte z každej strany dozlatista. Vyberte ho z panvice a odložte bokom.
  3. Do výpeku v panvici pridajte na hrubšie pásiky nakrájanú cibuľu a orestujte ju dosklovita, približne 5 minút. Na záver pridajte na plátky nakrájaný cesnak a restujte ešte minútu.
  4. Do panvice vráťte opečené mäso. Pridajte ošúpané a na väčšie kocky nakrájané zemiaky. Všetko posypte mletým koriandrom.
  5. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou tak, aby suroviny boli zhruba do polovice ponorené. Priveďte do varu.
  6. Panvicu prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a pomaly duste 60–70 minút, alebo kým nie je mäso aj zemiaky dokonale mäkké. Počas dusenia občas premiešajte.
  7. Na záver odstavte z ohňa. Do jedla vmiešajte kúsok masla pre zjemnenie a štedrú hrsť nasekanej petržlenovej vňate.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Opečenie mäsa je základ: Nevynechajte počiatočné sprudké opečenie mäsa. Na povrchu sa vytvorí chutná kôrka a šťava zostane pekne vnútri. Výpek z mäsa je navyše základom fantastickej chuti celej omáčky.
  2. Nebojte sa piva: Namiesto vody alebo vývaru môžete mäso a zemiaky podliať tmavým pivom. Dodá jedlu skvelú, jemne karamelovú a hlbokú chuť.

Jednoduché variácie

  • S hubami: Spolu s cibuľou môžete orestovať aj 200 g na plátky nakrájaných šampiňónov alebo lesných húb. Jedlo získa úžasnú zemitú chuť.
  • S koreňovou zeleninou: Spolu so zemiakmi pridajte do panvice aj na kocky nakrájanú mrkvu alebo petržlen. Budú krásne sladké a jedlo bude ešte výživnejšie.

Hotové jedlo podávajte ihneď, priamo z panvice. Ako príloha skvele poslúži kyslá uhorka alebo cviklový šalát.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Alina FooDee, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty