Search

Najšťavnatejšie bravčové mäso z vrecka: RECEPT s cibuľou a korením, ktoré sa pečie samo!

bravčové mäso z vrecka
Bravčové mäso z vrecka

Obsah receptu

Máte chuť na dokonale šťavnaté a rozpadávajúce sa bravčové mäso, ktorého príprava je takmer bez práce? Tento recept na bravčové mäso pečené vo vrecku s marinovanou cibuľou a aromatickou zmesou korenia je presne to, čo hľadáte! Kúzlo spočíva v tom, že mäso sa pečie pomaly vo vlastnej šťave spolu s cibuľou, ktorá vďaka octovému nálevu získa úžasnú sladkokyslú chuť a mäkkosť. Vrecko na pečenie zabezpečí, že všetky chute a šťavy zostanú pekne vo vnútri a mäso bude neuveriteľne jemné.

Tento spôsob prípravy je ideálny, ak nemáte veľa času na stráženie pri sporáku – mäso jednoducho pripravíte, vložíte do rúry a ono sa “pečie samo”. Kombinácia tymiánu, oregana, rasce a ďalších korenín dodá mäsu nezameniteľnú arómu. Podávajte s vašou obľúbenou prílohou, či už sú to zemiaky, knedľa alebo len čerstvý chlieb na vytretie lahodnej šťavy.

Základné informácie

  • Čas prípravy (s marinovanim cibule): cca 1 hodina 15 minút
  • Čas pečenia: cca 90 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1000 g bravčového pliecka alebo krkovičky
  • 4 ks väčšej cibule
  • Soľ podľa chuti
  • 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
  • 1 čajová lyžička sušeného oregana
  • 1 čajová lyžička drvenej alebo celej rasce
  • 1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 čajová lyžička mletej sladkej papriky (voliteľné, pre farbu a chuť)
  • 100 ml bieleho vínneho octu (alebo jablčného octu)
  • 500 ml studenej vody (na marinovanie cibule)
  • Vrecko na pečenie (dostatočne veľké)

Postup prípravy

Príprava a marinovanie cibule:

  1. Príprava cibule: Cibuľu (4 ks) očistite a nakrájajte na tenšie mesiačiky alebo prúžky.
  2. Marinovanie: Nakrájanú cibuľu vložte do misy a premiešajte so štipkou soli. Zalejte ju bielym vínnym octom (100 ml) a studenou vodou (500 ml) tak, aby bola cibuľa úplne ponorená. Zľahka premiešajte a nechajte marinovať pri izbovej teplote približne 60 minút.

Príprava mäsa:

  1. Krájanie a ochutenie mäsa: Kým sa cibuľa marinuje, bravčové mäso (pliecko alebo krkovičku) umyte pod tečúcou vodou a dôkladne osušte papierovými utierkami. Nakrájajte ho na väčšie kocky (približne 4×4 cm).
  2. Korenenie mäsa: V čistej mise mäso dôkladne premiešajte so soľou (začnite s cca 1 až 1,5 čajovou lyžičkou, dosoliť môžete hotové jedlo), sušeným tymiánom, sušeným oreganom, drvenou alebo celou rascou, mletým čiernym korením a prípadne aj mletou sladkou paprikou. Korenie sa snažte do kúskov mäsa dôkladne vmasírovať zo všetkých strán, aby sa chute pekne prepojili.

Pečenie vo vrecku:

  1. Príprava na pečenie: Predhrejte rúru na 200 °C (horný/dolný ohrev). Marinovanú cibuľu dôkladne sceďte z octového nálevu.
  2. Plnenie vrecka: Pripravte si dostatočne veľké vrecko na pečenie. Na dno vrecka rovnomerne rozložte scedenú marinovanú cibuľu. Na vrstvu cibule poukladajte ochutené kúsky bravčového mäsa.
  3. Uzavretie a príprava vrecka: Vrecko na pečenie dôkladne uzavrite podľa návodu výrobcu (zvyčajne pomocou priloženého klipu alebo jednoduchým zaviazaním). Uzavreté vrecko vložte do vhodného pekáča alebo na plech. Dôležité: Aby mohla počas pečenia unikať prebytočná para a vrecko neprasklo, na niekoľkých miestach na vrchnej strane ho opatrne prepichnite špáradlom alebo špičkou noža (stačia cca 3-4 vpichy).
  4. Pečenie: Pekáč s naplneným a pripraveným vreckom vložte do rúry predhriatej na 200 °C. Pečte približne 90 minút. Počas tejto doby by sa mäso malo krásne udusiť vo vlastnej šťave a cibuľa by mala zmäknúť a jemne skaramelizovať.

Dokončenie a servírovanie:

  1. Vyberanie z vrecka: Po uplynutí doby pečenia vyberte pekáč s vreckom z rúry. Pri otváraní vrecka buďte veľmi opatrní, pretože vo vnútri sa nahromadila horúca para, ktorou by ste sa mohli opariť! Vrecko opatrne rozstrihnite alebo otvorte.
  2. Servírovanie: Šťavnaté bravčové mäso s cibuľou podávajte horúce. Výborne chutí s varenými alebo pečenými zemiakmi, zemiakovou kašou, ryžou, knedľou alebo len s čerstvým chlebom na vytretie lahodnej šťavy, ktorá sa vytvorila vo vrecku.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžem do marinády na cibuľu pridať aj pár guľôčok celého čierneho korenia alebo bobkový list.
  2. Ak mám rád pikantnejšie jedlá, môžem k mäsu pridať aj trochu mletého chilli alebo údenú papriku pre zaujímavejšiu chuť.
  3. Namiesto bravčového pliecka alebo krkovičky môžem podobným spôsobom pripraviť aj iné druhy mäsa, napríklad kuracie stehná (čas pečenia bude kratší).
  4. Ak chcem mať viac šťavy/omáčky, môžem pred uzavretím vrecka k mäsu priliať trochu vody alebo vývaru (cca 50-100 ml), ale mäso pustí dosť vlastnej šťavy.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Tento recept na bravčové mäso z vrecka je skvelým dôkazom toho, že aj s minimálnou námahou sa dá pripraviť mimoriadne chutné a šťavnaté jedlo. Určite si ho zamilujete!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Moja kuchyňa Tanja, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty