Sú jedlá, ktoré nikdy nevyjdú z módy a vždy chutia ako od maminky. A presne také je toto poctivé kura na paprike! Je to obľúbená slovenská klasika, ktorú milujú celé generácie. S týmto jednoduchým RECEPTOM si pripravíte to najšťavnatejšie mäsko, ktoré sa bude rozpadať na jazyku, v bohatej a krémovej paprikovej omáčke. Zabudnite na zložité postupy, ukážeme si, ako na to jednoducho, krok za krokom. Je to ideálny nedeľný obed, ktorý zaručene poteší celú rodinu a prevonia kuchyňu tou pravou domácou atmosférou.
Kúzlo tohto jedla spočíva v poctivom základe z cibuľky a kvalitnej mletej papriky, a tiež v pomalom dusení, vďaka ktorému je mäso neuveriteľne mäkké. S naším vylepšeným postupom sa nemusíte báť ani toho, že sa vám omáčka zrazí. Pripravte si k nemu halušky alebo cestoviny a dokonalý obed je na svete.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas dusenia: cca 50-60 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- cca 1,2 kg kuracích stehien (horné a dolné)
- 2 veľké cibule
- 2 PL bravčovej masti alebo rastlinného oleja
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 1 PL hladkej múky
- 1 liter kuracieho vývaru
- 200 ml smotany na varenie (aspoň 12%)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Na podávanie:
- halušky, cestoviny alebo knedľa
- čerstvá petržlenová vňať
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu:
- Kuracie stehná umyjeme, osušíme a osolíme z každej strany. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme masť alebo olej. Vložíme kuracie stehná a na silnejšom plameni ich opečieme z oboch strán dozlatista. Opečené mäso vyberieme a odložíme bokom na tanier.
- Do výpeku v hrnci pridáme nasekanú cibuľu a na strednom plameni ju restujeme do sklovita a jemne dozlatista (asi 5-7 minút).
- Hrniec odstavíme z plameňa, pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo ju premiešame v horúcom tuku, aby pustila farbu, ale nezhorkla (stačí pol minúty).
- Ihneď zaprášime hladkou múkou, čím vytvoríme paprikovú zápražku. Krátko (asi minútu) orestujeme.
Dusenie a dokončenie omáčky:
- Zápražku zalejeme asi 200 ml studeného vývaru a metličkou dôkladne rozmiešame na hladkú kašičku bez hrudiek. Potom prilejeme zvyšok horúceho vývaru.
- Omáčku privedieme k varu. Do vriacej omáčky vrátime opečené kuracie stehná aj so šťavou, ktorú pustili.
- Stíšime plameň na minimum, hrniec prikryjeme pokrievkou a necháme pomaly dusiť 50 až 60 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a neoddeľuje sa od kosti.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme ho opäť von. Omáčku dochutíme soľou, korením a ak chcete, môžete ju ponorným mixérom rozmixovať dohladka.
- Dôležitý krok: Do horúcej, ale už nie vriacej omáčky vmiešame smotanu na varenie. Už ju ďalej nevaríme, len prehrejeme, aby sa nezrazila.
- Do hotovej omáčky vrátime kuracie stehná, aby sa prehriali.
- Podávame s obľúbenou prílohou (halušky, cestoviny) a posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu chuť niekedy na začiatku spolu s cibuľou opečiem aj na kocky nakrájanú údenú slaninku.
- Ak chcem mať omáčku extra krémovú a jemnú, na záver použijem namiesto smotany na varenie smotanu na šľahanie (33%). Je to úplná delikatesa.
- Ak sa chcem vyhnúť múke, omáčku jednoducho nezahusťujem zápražkou. Na konci do nej len rozdrobím kúsok zemiaku uvareného vo vývare a rozmixujem. Prirodzene ju zahustí.
- Toto jedlo sa dá pripraviť aj z kuracích pŕs, ale treba skrátiť dobu dusenia na cca 20-25 minút, aby sa mäso zbytočne nevysušilo.
Verím, že s týmto vylepšeným receptom si uvaríte to najlepšie kura na paprike, aké ste kedy jedli. Je to skutočné pohladenie pre chuťové bunky a istota, ktorá vždy poteší celú rodinu. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili.