Search

Poctivé domáce lečo s vajíčkom: Jednoduchý RECEPT na najlepšiu rýchlu večeru

domáce lečo
domáce lečo

Obsah receptu

Nič nechutí v lete lepšie ako poctivé domáce lečo plné čerstvej zeleniny. Tento jednoduchý RECEPT je presne taký, ako si ho pamätáme od našich babičiek – hustý, voňavý a plný bohatej chuti. Je to tá najlepšia rýchla večera alebo ľahký obed, ktorý máte na stole za chvíľočku. Kombinácia sladkej papriky, šťavnatých paradajok, údenej klobásky a krémových vajíčok je proste dokonalá. S naším vylepšeným postupom bude vaše lečo zaručene to najlepšie, aké ste kedy jedli!

Príprava tohto jedla je naozaj nenáročná a všetko sa udeje v jednom hrnci. Ukážeme si, ako postupne restovať zeleninu, aby pustila čo najviac chuti a ako na záver správne pridať vajíčka, aby bolo lečo krásne krémové a nie suché. S čerstvým chlebíkom je to proste dokonalosť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: cca 4-5 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 kg svetlej zelenej papriky (tzv. lečovej)
  • 1 kg zrelých paradajok
  • 2 kvalitné údené klobásy (napr. čabajská, domáca)
  • 1 veľká cibuľa
  • 4-6 vajec (podľa toho, aké husté ho máte radi)
  • 2 PL rastlinného oleja alebo bravčovej masti
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Najprv si pripravíme paradajky: na spodnej strane ich narežeme do kríža, zalejeme vriacou vodou a necháme postáť asi 1-2 minúty. Potom ich schladíme v studenej vode a ošúpeme. Ošúpané paradajky nakrájame na menšie kocky.
  2. Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na prúžky alebo väčšie kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a klobásu na kolieska.

Varenie leča krok za krokom:

  1. Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici na strednom ohni rozohrejeme olej alebo masť. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a opečieme ju dochrumkava. Opečenú klobásu vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom.
  2. Na výpeku z klobásy orestujeme nasekanú cibuľu dosklovita (asi 5 minút).
  3. Pridáme nakrájanú papriku, zľahka ju osolíme a za občasného miešania restujeme asi 10 minút, kým nezmäkne a nezačne chytať farbu.
  4. K paprike pridáme lyžičku cukru, mletú sladkú papriku a krátko (asi pol minúty) orestujeme, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
  5. Pridáme nakrájané paradajky, premiešame, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni všetko spolu dusíme asi 15-20 minút, kým sa zelenina úplne nerozvarí a nevytvorí hustejšiu omáčku.
  6. Keď je zeleninový základ hotový, do hrnca vrátime opečenú klobásu.
  7. V miske si metličkou zľahka rozšľaháme vajíčka so štipkou soli a korenia. Vlejeme ich do horúceho leča a za stáleho miešania necháme stuhnúť do požadovanej konzistencie. Niekto má rád vajíčka úplne tuhé, niekto len jemne krémové.
  8. Hotové lečo ochutnáme a podľa potreby finálne dochutíme soľou a korením. Ihneď podávame s čerstvým chlebom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto klobásy alebo spolu s ňou niekedy opečiem aj pár plátkov údenej slaninky. Dodá leču skvelú údenú chuť.
  2. Ak to mám rád pikantnejšie, na záver restovania papriky pridám aj nadrobno nasekanú feferónku alebo štipku pálivej papriky.
  3. Keď sa mi naozaj nechce, šupku z paradajok neodstraňujem. Lečo je rovnako chutné, len v ňom cítiť kúsky šupiek, čo niekomu môže vadiť.
  4. Ak pustí zelenina príliš veľa šťavy a lečo je riedke, jednoducho ho na záver bez pokrievky varím o pár minút dlhšie, aby sa prebytočná voda odparila.

Verím, že s týmto vylepšeným receptom si pripravíte to najlepšie domáce lečo, aké ste kedy mali. Je to jedno z tých jedál, ktoré najlepšie chutia v lete, keď je všetka zelenina čerstvá a plná slnka. Dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty