Nič nechutí v lete lepšie ako poctivé domáce lečo plné čerstvej zeleniny. Tento jednoduchý RECEPT je presne taký, ako si ho pamätáme od našich babičiek – hustý, voňavý a plný bohatej chuti. Je to tá najlepšia rýchla večera alebo ľahký obed, ktorý máte na stole za chvíľočku. Kombinácia sladkej papriky, šťavnatých paradajok, údenej klobásky a krémových vajíčok je proste dokonalá. S naším vylepšeným postupom bude vaše lečo zaručene to najlepšie, aké ste kedy jedli!
Príprava tohto jedla je naozaj nenáročná a všetko sa udeje v jednom hrnci. Ukážeme si, ako postupne restovať zeleninu, aby pustila čo najviac chuti a ako na záver správne pridať vajíčka, aby bolo lečo krásne krémové a nie suché. S čerstvým chlebíkom je to proste dokonalosť.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: cca 4-5 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1 kg svetlej zelenej papriky (tzv. lečovej)
- 1 kg zrelých paradajok
- 2 kvalitné údené klobásy (napr. čabajská, domáca)
- 1 veľká cibuľa
- 4-6 vajec (podľa toho, aké husté ho máte radi)
- 2 PL rastlinného oleja alebo bravčovej masti
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL kryštálového cukru
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Najprv si pripravíme paradajky: na spodnej strane ich narežeme do kríža, zalejeme vriacou vodou a necháme postáť asi 1-2 minúty. Potom ich schladíme v studenej vode a ošúpeme. Ošúpané paradajky nakrájame na menšie kocky.
- Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na prúžky alebo väčšie kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno a klobásu na kolieska.
Varenie leča krok za krokom:
- Vo väčšom hrnci alebo hlbšej panvici na strednom ohni rozohrejeme olej alebo masť. Pridáme na kolieska nakrájanú klobásu a opečieme ju dochrumkava. Opečenú klobásu vyberieme dierovanou naberačkou a odložíme bokom.
- Na výpeku z klobásy orestujeme nasekanú cibuľu dosklovita (asi 5 minút).
- Pridáme nakrájanú papriku, zľahka ju osolíme a za občasného miešania restujeme asi 10 minút, kým nezmäkne a nezačne chytať farbu.
- K paprike pridáme lyžičku cukru, mletú sladkú papriku a krátko (asi pol minúty) orestujeme, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
- Pridáme nakrájané paradajky, premiešame, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni všetko spolu dusíme asi 15-20 minút, kým sa zelenina úplne nerozvarí a nevytvorí hustejšiu omáčku.
- Keď je zeleninový základ hotový, do hrnca vrátime opečenú klobásu.
- V miske si metličkou zľahka rozšľaháme vajíčka so štipkou soli a korenia. Vlejeme ich do horúceho leča a za stáleho miešania necháme stuhnúť do požadovanej konzistencie. Niekto má rád vajíčka úplne tuhé, niekto len jemne krémové.
- Hotové lečo ochutnáme a podľa potreby finálne dochutíme soľou a korením. Ihneď podávame s čerstvým chlebom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto klobásy alebo spolu s ňou niekedy opečiem aj pár plátkov údenej slaninky. Dodá leču skvelú údenú chuť.
- Ak to mám rád pikantnejšie, na záver restovania papriky pridám aj nadrobno nasekanú feferónku alebo štipku pálivej papriky.
- Keď sa mi naozaj nechce, šupku z paradajok neodstraňujem. Lečo je rovnako chutné, len v ňom cítiť kúsky šupiek, čo niekomu môže vadiť.
- Ak pustí zelenina príliš veľa šťavy a lečo je riedke, jednoducho ho na záver bez pokrievky varím o pár minút dlhšie, aby sa prebytočná voda odparila.
Verím, že s týmto vylepšeným receptom si pripravíte to najlepšie domáce lečo, aké ste kedy mali. Je to jedno z tých jedál, ktoré najlepšie chutia v lete, keď je všetka zelenina čerstvá a plná slnka. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.