Search

Manžel povedal, že lepšie mäso nejedol: Fantastické zapečené kuracie prsia v perinke

Zapečené kuracie prsia v perine
Zapečené kuracie prsia v perine

Obsah receptu

Publikované: 22. októbra 2025, 08:00

Toto je jeden z tých receptov, ktoré zachránia večeru, keď nemáte veľa času. Zbožňujem ho pre tú jednoduchosť. Mäso sa len zaleje ochuteným cestíčkom (perinou) a o zvyšok sa postará rúra. Žiadne státie pri panvici, žiadne vyprážanie.

Výsledkom je neuveriteľne šťavnaté mäso zaliate v jemnej, bylinkovej “perine”. Paradajky na vrchu tomu dodajú sviežosť. Je to skvelý obed alebo večera z jedného pekáča, ktorá u nás doma vždy zožne úspech.

Ako pripraviť zapečené kuracie prsia v perine?

Kuracie mäso nakrájajte a vložte do zapekacej misy. Vajcia vyšľahajte s bylinkami, smotanou a olejom. Zmesou zalejte mäso. Poukladajte plátky paradajok, posypte vňaťou a pečte 30 minút pri 200 °C.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min
  • Čas varenia/pečenia: 30 min
  • Počet porcií: 3
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera

Potrebujeme

Základ

  • 2–3 ks kuracích pŕs (cca 500 g)

Cestíčko (Perina)

  • 2 ks vajec
  • 150 ml smotany na varenie (10 %)
  • 2–3 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL provensálskych bylín
  • 1 ČL kari korenia
  • ½ ČL tymiánu
  • ½ ČL soli

Na pokrytie

  • 1 ks väčšej paradajky
  • čerstvá petržlenová vňať (podľa chuti)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 200 °C. Zapekaciu misu jemne potrite olejom.
  2. Kuracie prsia očistite a nakrájajte na menšie kúsky alebo rezance. Rozložte ich rovnomerne na dno zapekacej misy.
  3. V miske si pripravte “perinu”. Rozšľahajte vajcia so soľou, tymiánom, provensálskymi bylinkami a kari korením.
  4. Do zmesi pridajte smotanu na varenie a olej. Všetko spolu dobre premiešajte.
  5. Vzniknutou zmesou rovnomerne polejte kuracie mäso v pekáči.
  6. Paradajku umyte a nakrájajte na tenké plátky. Poukladajte ich na vrch mäsa.
  7. Všetko posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
  8. Vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 30 minút, kým “perina” na povrchu nezozlatne.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Aké mäso použiť: Recept skvele funguje aj s kuracími stehnami (vykostenými), mäso bude ešte šťavnatejšie.
  2. Skladovanie: Ak jedlo nespotrebujete, chutí výborne aj na druhý deň za studena, nakrájané na kocky do šalátu.

Jednoduché variácie

  • Syrová perina: Do vajíčkovej zmesi pridajte 100 g vášho obľúbeného strúhaného syra pre ešte lepšiu chuť.
  • Iné bylinky: Namiesto provensálskych bylín použite čerstvú bazalku alebo oregano.

Zapečené kuracie prsia podávajte s varenými zemiakmi, ryžou alebo len s čerstvým zeleninovým šalátom.

Recept vychádza z verzie od Jednoduché recepty s Juliou Ševčukovou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty