Tento makový koláč s mrveničkou a pudingovo-tvarohovou náplňou vám pripomenie vôňu babičkinej kuchyne! Jemné krehké cesto, lahodná maková plnka s pudingom a tvarohom, a na vrchu chrumkavá mrvenička. To je kombinácia, ktorá pohladí dušu i bruško. A nebojte sa, recept je tak jednoduchý, že ho zvládne upiecť aj začínajúca gazdinka.
Tento makový koláč je ako stvorený na nedeľné popoludnie s rodinou. Upečte ho s láskou a sledujte, ako sa všetkým rozžiaria oči pri prvom zahryznutí. A nezabudnite si k nemu uvariť šálku voňavého čaju alebo kávy. Verím, že sa tento recept stane vašou srdcovkou, tak ako je to u nás doma už roky.
Ingrediencie:
Na krehké cesto:
- 130 g masla
- 70 g cukru
- 250 g hladkej múky
- 8 g prášku do pečiva
- 1 vajce
Mrvenička:
- 100 g masla
- 70 g cukru
- 200 g hladkej múky
Na makovú plnku:
- 200 g kyslej smotany
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 500 g namletého maku
- 2 vajcia
- 2 balenia vanilkového pudingu na varenie
Na ozdobu:
- Kryštálový cukor
Postup prípravy:
1. Príprava krehkého cesta
Všetky suroviny na krehké cesto (maslo, cukor, múka, prášok do pečiva a vajce) dajte do misky a vymiešajte hladké cesto. Pripravte si formu (priemer 26 cm), na dno položte papier na pečenie a okraje formy vymastite a vysypte múkou. Z cesta vytvarujte okraj vysoký 3-4 cm a zvyšné cesto rovnomerne rozložte na dno formy. Popichajte cesto vidličkou a vložte do chladničky.
2. Príprava posýpky
Všetky suroviny na posýpku (maslo, cukor, múka) dajte do misky a rukami alebo mixérom premiešajte, kým nevznikne mrvenička. Vložte do chladničky.
3. Príprava makovej plnky
V miske zmiešajte kyslú smotanu, tvaroh, mak, vajcia, cukor podľa chuti a pudingové prášky. Túto makovú plnku rovnomerne rozotrite na krehké cesto.
4. Pečenie
Koláč vložte do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C (horný a dolný ohrev) po dobu 30 minút. Po 30 minútach koláč posypte pripravenou posýpkou a pečte ďalších 40 minút pri rovnakej teplote.
5. Dokončenie
Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Koláč krájajte až po úplnom vychladnutí.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Maslo na cesto: Použite maslo izbovej teploty, aby sa vám lepšie zapracovalo do cesta.
- Mak: Ak nemáte mlynček na mak, môžete použiť aj mletý mak z obchodu.
- Puding: Vyberte si svoj obľúbený pudingový prášok, či už vanilkový, čokoládový alebo iný.
- Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto odporúčam koláč po 30 minútach skontrolovať a prípadne upraviť čas pečenia.
- Vychladnutie: Nechajte koláč úplne vychladnúť, aby sa vám pri krájaní nerozpadol.
Video recept:
Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento makový koláč s mrveničkou a pudingovo-tvarohovou náplňou si zamilujete rovnako ako ja. Je to jednoduchý, ale zároveň neodolateľný dezert, ktorý poteší každého makového labužníka. Neváhajte a pustite sa do pečenia! A nezabudnite sa so mnou podeliť o vaše skúsenosti a fotky vašich výtvorov. Prajem vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!
Súvisiace články:
Tradičný makový závin: Poctivý makovník, ktorý miluje celá rodina!
Úžasný orechový a makový závin podľa starého chorvátskeho receptu
Obrátený slivkovo-makový koláč pani Vierky: Pripravuje sa veľmi jednoducho a chutí výborne
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Sandrine nápady na pečenie