Search

Obrátený slivkovo-makový koláč pani Vierky: Pripravuje sa veľmi jednoducho a chutí výborne

Slivkovo-makový koláč
Slivkovo-makový koláč

Obsah receptu

Lahodný a jednoduchý na prípravu, presne taký je tento obrátený slivkovo-makový koláč. Sladké slivky v kombinácii s makovou chuťou vytvárajú nezabudnuteľný dezert, ktorý si zamilujete.

Tento recept je ideálny pre všetkých, ktorí hľadajú rýchly a chutný koláč. S naším podrobným návodom zvládnete prípravu ľavou zadnou.

Obrátený slivkovo-makový koláč

Ingrediencie:

  • 5 vajec (strednej veľkosti)
  • Štipka soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 130 ml vlažnej vody
  • 260 g polohrubej múky
  • 12 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 100 g mletého maku
  • 20 g vanilkového alebo vanilínového cukru
  • 1 kg vykôstkovaných sliviek
  • 40 g horkej čokolády (na ozdobu)

Postup prípravy:

  1. Príprava sliviek:
    • Umyte a vykôstkujte 1 kg sliviek. Slivky rozložte rovnomerne na dno formy na pečenie s rozmermi 38 x 26 x 4 cm vystlaným papierom na pečenie a vysypaný vanilkovým cukrom.
  2. Príprava makového cesta:
    • V mixéri vyšľahajte 5 vajec so štipkou soli a 200 g kryštálového cukru, kým nevznikne ľahká a nadýchaná zmes.
    • Postupne pridávajte 100 ml slnečnicového oleja a 130 ml vlažnej vody. Zmes šľahajte ešte približne 3 minúty.
    • V samostatnej miske zmiešajte 260 g polohrubej múky, 12 g kypriaceho prášku do pečiva a 100 g mletého maku.
    • Suché prísady postupne pridávajte do vajíčkovej zmesi a dôkladne premiešajte.
  3. Pečenie:
    • Pripravené cesto vylejte na slivky v pekáči a rovnomerne ho rozotrite.
    • Pečte v predhriatej rúre na 180°C približne 35 minút, alebo kým povrch koláča nie je zlatistý a pevný na dotyk.
  4. Ozdobenie koláča:
    • Po upečení nechajte koláč vychladnúť, pretočte a odstrante papier na pečenie.
    • V horúcom vodnom kúpeli roztopte 40 g horkej čokolády.
    • Koláč ozdobte roztopenou čokoládou. Na jednoduché krájanie nahrejte nôž v horúcej vode.
  5. Podávanie:
    • Tento obrátený slivkovo-makový koláč nielen krásne vyzerá, ale aj skvele chutí. Podávajte ho ako dezert k čaju alebo káve.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Ak nemáte vanilkový cukor, môžete použiť obyčajný kryštálový cukor zmiešaný s trochou vanilkového extraktu.
  • Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete do cesta pridať trochu citrónovej kôry.
  • Ak chcete, aby bol koláč ešte šťavnatejší, môžete slivky pred pečením posypať trochou škorice.
  • Koláč podávajte s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.

Slivkovo-makový koláč – Video recept:

Obrátený slivkovo-makový koláč je dokonalým spojením chutí a jednoduchosti. Vyskúšajte tento recept a presvedčte sa sami, aký je výnimočný. Upečte si ho ešte dnes a potešte svojich blízkych lahodným dezertom.

Súvisiace články:

Vierkin jablkový koláč: Jednoduchý a rýchly recept na voňavý koláč plný jabĺk so škoricou a orechovým biskvitom

Domáca kysnutá parená knedľa: Skvelý recept podľa pani Vierky, ktorý sa vždy vydarí

Punčovo-kokosový zákusok podľa pani Vierky: Úžasne chutný dezert vhodný na každú príležitosť


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty