Publikované: 16. októbra 2025, 07:00
Sú dni, keď na varenie zostáva sotva pár minút. Presne vtedy prichádza na rad tento recept. Je to môj tajný tromf na bleskovú večeru, ktorá je plná chuti a všetko pripravíte v jedinej panvici. Žiadna hora riadu, žiadny stres, len fantastické jedlo na stole do 20 minút.
Kombinácia sladko-slanej teriyaki omáčky so šťavnatým kuracím mäsom je jednoducho návyková. Tento recept je dôkazom, že aj za pár minút sa dá vykúzliť jedlo, ktoré chutí ako z ázijskej reštaurácie.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min
- Čas varenia: 15 min
- Počet porcií: 2
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 550 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Z jednej panvice
Potrebujeme
Teriyaki omáčka:
- 3 PL teriyaki omáčky
- 1 PL sójovej omáčky
- 3 PL pomarančovej šťavy
- 1 ČL sušeného cesnaku (alebo 1 prelisovaný strúčik čerstvého)
- 1/2 ČL sušeného mletého zázvoru (alebo 1 ČL čerstvo strúhaného)
- 1/2 ČL zemiakového škrobu
Základ:
- 400 g kuracích pŕs
- 1–2 PL rastlinného oleja
- 200 g varenej ryže (na servírovanie)
- čerstvá pažítka, jarná cibuľka a sezamové semienka na ozdobu
Postup prípravy
- Najprv si dajte variť ryžu podľa návodu na obale, keďže jej príprava trvá najdlhšie.
- Medzitým si pripravte omáčku. V malej miske metličkou dôkladne zmiešajte teriyaki omáčku, sójovú omáčku, pomarančovú šťavu, sušený cesnak, zázvor a zemiakový škrob.
- Kuracie prsia očistite a nakrájajte na menšie kocky alebo rezance. Vložte ich do misky, pridajte 2 lyžice pripravenej omáčky a premiešajte. Nechajte krátko marinovať, kým si pripravíte panvicu.
- Vo veľkej panvici alebo woku na rozpálenom oleji sprudka opečte kuracie mäso zo všetkých strán dozlatista, trvá to približne 4–6 minút.
- Keď je mäso hotové, zalejte ho zvyškom pripravenej omáčky.
- Za stáleho miešania varte 2–3 minúty, kým omáčka nezhustne a pekne neobalí každý kúsok mäsa.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krátke marinovanie pre extra šťavnatosť: Nevynechajte krátke marinovanie mäsa v časti omáčky. Aj 10 minút stačí na to, aby mäso nasiaklo chuť a po opečení bolo oveľa šťavnatejšie.
- Čerstvé je najlepšie: Ak máte možnosť, vymeňte sušený cesnak a zázvor za čerstvé. Chuť bude neporovnateľne intenzívnejšia a aromatickejšia. Čerstvý cesnak pridajte do panvice tesne pred zaliatím omáčkou.
Jednoduché variácie
- So zeleninou: Spolu s mäsom môžete na panvici opiecť aj obľúbenú zeleninu – na prúžky nakrájanú mrkvu, papriku alebo ružičky brokolice.
- Hovädzie teriyaki: Namiesto kuracích pŕs použite tenké plátky hovädzej sviečkovice. Opekajte ich však ešte kratšie a sprudka, aby zostali jemné.
Hotové kuracie teriyaki podávajte s uvarenou ryžou. Na tanieri jedlo štedro posypte nasekanou pažítkou, jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Vaříme s Mozkem, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
