Domáca Teriyaki omáčka za 3 minúty? To znie lákavo, však? Zabudnite na kupované omáčky plné konzervantov a urobte si vlastnú, zdravšiu a chutnejšiu verziu za pár minút. Naša teriyaki omáčka je ideálna na grilovanie, varenie, smaženie a je skvelá aj ako marináda.
Nech už ste milovníkom mäsa, vegetariánom alebo vegánom, táto domáca teriyaki omáčka si vás podmaní. Je perfektná k tofu, zelenine, kuraťu a takmer všetkému, na čo si spomeniete. Vyskúšajte ju a uvidíte sami!
Domáca Teriyaki omáčka
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice škrobu (kukuričný, zemiakový alebo tapiokový)
- 150 ml vody (½ šálky + 2 polievkové lyžice)
- 200 ml sójovej omáčky (¾ šálky)
- 50 g nerafinovaného cukru (¼ šálky, môžete nahradiť kokosovým alebo datľovým medom)
- 2 lyžice jablčného octu
- 6 strúčikov cesnaku, mletého
- 1 kus zázvoru, strúhaný
Postup prípravy
- V malej miske zmiešajte škrob s malým množstvom vody a vytvorte hladkú zmes.
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte zostávajúcu vodu, sójovú omáčku, cukor, jablčný ocot, mletý cesnak a strúhaný zázvor.
- Pridajte zmes škrobu a vody do hrnca.
- Varte na strednom plameni, občas premiešajte, až kým zmes nezačne vrieť.
- Po dosiahnutí varu, varte ešte jednu minútu, potom odstráňte z ohňa.
Tipy pre perfektnú omáčku Teriyaki
- Ak chcete jemnejšiu omáčku, môžete ju po uvarení prefiltrovať, ale mnohí preferujú ponechať ju s kúskami cesnaku a zázvoru.
- Táto omáčka je ideálna nielen pre milovníkov mäsa, ale aj pre vegetariánov a vegánov, keďže je vynikajúca k tofu alebo zeleninovým pokrmom.
Ako používať omáčku Teriyaki
- Skvele sa hodí ku grilovanému kuraťu, ako marináda pre rôzne druhy mäsa.
- Skvelý doplnok k vyprážaným rezancom alebo ako poleva na tofu.
Domáca Teriyaki omáčka – Video recept
Domáca teriyaki omáčka je rýchla, jednoduchá a chutná. Vyskúšajte ju a už nikdy sa nevrátite k kupovaným omáčkam!
Súvisiace články
Jednoduchá krémová hubová omáčka k mäsu a cestovinám
Kôprová omáčka na zimu: Bez varenia a sterilizácie! Len málo ľudí vie o tejto metóde!
Úžasná cuketovo-rajčinová omáčka do pohárov
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Un jour Une recette