Ak máte radi tradičné chute s moderným nádychom a hľadáte jedlo, ktoré je sýte, voňavé a plné vitamínov, tento recept na gnocchi s kyslou kapustou a chrumkavým cesnakovým bôčikom je presne to, čo potrebujete! Zabudnite na klasické halušky s kapustou a objavte túto fantastickú kombináciu, ktorá si vás získa na prvé ochutnanie. Je to jedlo, ktoré vás príjemne prekvapí svojou jednoduchosťou prípravy a zároveň bohatou, vyváženou chuťou.
Tento recept je ideálny, keď sa vám nechce tráviť hodiny zložitým varením, no napriek tomu túžite po niečom naozaj chutnom a výživnom. Jemné zemiakové gnocchi sa dokonale snúbia s jemne sladkokyslou dusenou kapustou a chrumkavými kúskami opečeného cesnakového bôčika s cibuľkou. Všetko spolu zapečené v rúre vytvorí neodolateľnú harmóniu chutí a textúr. Tento NOVÝ HIT jednoducho musíte vyskúšať!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas varenia/dusenia/pečenia: cca 40-45 minút
- Počet porcií: 4-5 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na hlavné jedlo:
- 1000 g kvasenej (kyslej) kapusty (podľa potreby prepláchnuť a vyžmýkať)
- 300 g údeného cesnakového bôčika (alebo klasického údeného bôčika)
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 1000 g zemiakových gnocchi (čerstvých alebo sušených)
- 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový) alebo bravčovej masti
- 1/2 čajovej lyžičky soli (na kapustu, alebo podľa chuti)
- 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (množstvo upravte podľa kyslosti kapusty a chuti)
- Soľ na varenie gnocchi (cca 1 polievková lyžica)
- (Voliteľné: čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie bôčika)
Na servírovanie (voliteľné):
- Bryndza
- Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, pažítka)
Postup prípravy
Príprava kapusty a bôčika:
- Príprava kapusty: Kyslú kapustu (1000 g) ochutnajte. Ak je príliš kyslá alebo slaná, zľahka ju prepláchnite pod studenou tečúcou vodou a potom dôkladne vyžmýkajte prebytočnú tekutinu. Ak sú vlákna kapusty príliš dlhé, môžete ju na doske prekrojiť na menšie kúsky, aby sa lepšie jedla. Jednu stredne veľkú cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
- Dusenie kapusty: Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte polovicu pripraveného oleja alebo masti (cca 1-1,5 PL) na strednom ohni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dozlatista, čo trvá približne 5-6 minút. K orestovanej cibuli pridajte pripravenú kyslú kapustu. Posypte ju kryštálovým cukrom (začnite s 2 polievkovými lyžicami, podľa kyslosti kapusty a vašej chuti môžete pridať viac alebo menej) a prípadne zľahka osoľte (1/2 ČL alebo menej, keďže kapusta aj bôčik sú slané). Dôkladne premiešajte. Hrniec s kapustou prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a kapustu pomaly duste približne 15-20 minút, alebo kým úplne nezmäkne a chute sa neprepoja. Počas dusenia kapustu občas premiešajte a ak by sa zdala príliš suchá alebo by sa prichytávala o dno hrnca, podlejte ju malým množstvom vody.
- Príprava bôčika s cibuľou: Medzitým, kým sa kapusta dusí, si pripravte bôčik. Cesnakový (alebo klasický údený) bôčik (300 g) nakrájajte na menšie kocky alebo tenké prúžky. Druhú stredne veľkú cibuľu očistite a tiež nakrájajte nadrobno. Na samostatnej panvici rozohrejte zvyšný olej alebo masť (cca 1-1,5 PL). Pridajte nakrájaný bôčik a opekajte ho na strednom ohni, kým nie je pekne chrumkavý a zlatistý (trvá to približne 5-7 minút). Potom k opečenému bôčiku pridajte druhú nakrájanú cibuľu a spolu opekajte ďalšie približne 3-4 minúty, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne. (Ak používate klasický údený bôčik, môžete v tomto kroku pridať aj 1-2 prelisované strúčiky cesnaku pre výraznejšiu chuť).
Varenie gnocchi a kompletizácia jedla:
- Varenie gnocchi: Kým sa kapusta dusí a bôčik s cibuľou opeká, uvarte si gnocchi. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody a osoľte ju (pridajte cca 1 polievkovú lyžicu soli). Do vriacej vody opatrne vložte gnocchi (1000 g) a varte ich podľa návodu na obale. Čerstvé gnocchi sú zvyčajne uvarené veľmi rýchlo – hneď ako vyplávajú na povrch, varte ich ešte približne 1-2 minúty. Sušené gnocchi môžu vyžadovať o niečo dlhší čas varenia. Uvarené gnocchi opatrne sceďte.
- Predhriatie rúry a zmiešanie ingrediencií: Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Do väčšej zapekacej misy alebo hlbšieho pekáča vložte scedené uvarené gnocchi. K nim pridajte udusenú kyslú kapustu a opečený cesnakový bôčik s cibuľou (aj s chutným vypečeným tukom z panvice).
- Zapekanie: Všetky ingrediencie v zapekacej mise zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa chute pekne spojili. Podľa chuti môžete jedlo v tejto fáze ešte dosoliť alebo okoreniť čerstvo mletým čiernym korením, ak je to potrebné. Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a nechajte jedlo prehrievať a jemne zapiecť približne 15-20 minút.
Servírovanie:
- Podávanie: Hotové gnocchi s kapustou a cesnakovým bôčikom vyberte z rúry. Podávajte teplé. Podľa chuti môžete tento pokrm pri servírovaní doplniť kopčekom bryndze, ktorá sa s kyslou kapustou a slaninkou výborne hodí, alebo posypať čerstvo nasekanými bylinkami, ako je petržlenová vňať alebo pažítka.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť môžem do dusenej kapusty pridať aj trochu drvenej rasce alebo pár guľôčok celého nového korenia (tie potom pred zmiešaním s gnocchi vyberiem).
- Ak nemám cesnakový bôčik, môžem použiť klasický údený bôčik a pri jeho opekaní pridať 2-3 prelisované strúčiky cesnaku pre dosiahnutie podobnej arómy.
- Namiesto kupovaných gnocchi môžem, samozrejme, použiť aj domáce zemiakové gnocchi, ktoré budú ešte chutnejšie.
- Ak chcem jedlo trochu odľahčiť, môžem časť údeného bôčika nahradiť kvalitnou údenou šunkou nakrájanou na kocky.
Zabudnite na halušky a vyskúšajte tieto gnocchi s kyslou kapustou a cesnakovým bôčikom – tento NOVÝ HIT si určite zamiluje celá vaša rodina!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.