Search

Zabudnite na halušky! Tieto gnocchi s kyslou kapustou a cesnakovým bôčikom sú NOVÝ HIT

gnocchi s kyslou kapustou
Gnocchi s kyslou kapustou

Obsah receptu

Ak máte radi tradičné chute s moderným nádychom a hľadáte jedlo, ktoré je sýte, voňavé a plné vitamínov, tento recept na gnocchi s kyslou kapustou a chrumkavým cesnakovým bôčikom je presne to, čo potrebujete! Zabudnite na klasické halušky s kapustou a objavte túto fantastickú kombináciu, ktorá si vás získa na prvé ochutnanie. Je to jedlo, ktoré vás príjemne prekvapí svojou jednoduchosťou prípravy a zároveň bohatou, vyváženou chuťou.

Tento recept je ideálny, keď sa vám nechce tráviť hodiny zložitým varením, no napriek tomu túžite po niečom naozaj chutnom a výživnom. Jemné zemiakové gnocchi sa dokonale snúbia s jemne sladkokyslou dusenou kapustou a chrumkavými kúskami opečeného cesnakového bôčika s cibuľkou. Všetko spolu zapečené v rúre vytvorí neodolateľnú harmóniu chutí a textúr. Tento NOVÝ HIT jednoducho musíte vyskúšať!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas varenia/dusenia/pečenia: cca 40-45 minút
  • Počet porcií: 4-5 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na hlavné jedlo:

  • 1000 g kvasenej (kyslej) kapusty (podľa potreby prepláchnuť a vyžmýkať)
  • 300 g údeného cesnakového bôčika (alebo klasického údeného bôčika)
  • 2 ks stredne veľkej cibule
  • 1000 g zemiakových gnocchi (čerstvých alebo sušených)
  • 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový) alebo bravčovej masti
  • 1/2 čajovej lyžičky soli (na kapustu, alebo podľa chuti)
  • 2-3 polievkové lyžice kryštálového cukru (množstvo upravte podľa kyslosti kapusty a chuti)
  • Soľ na varenie gnocchi (cca 1 polievková lyžica)
  • (Voliteľné: čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie bôčika)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Bryndza
  • Čerstvé bylinky (napr. petržlenová vňať, pažítka)

Postup prípravy

Príprava kapusty a bôčika:

  1. Príprava kapusty: Kyslú kapustu (1000 g) ochutnajte. Ak je príliš kyslá alebo slaná, zľahka ju prepláchnite pod studenou tečúcou vodou a potom dôkladne vyžmýkajte prebytočnú tekutinu. Ak sú vlákna kapusty príliš dlhé, môžete ju na doske prekrojiť na menšie kúsky, aby sa lepšie jedla. Jednu stredne veľkú cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
  2. Dusenie kapusty: Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte polovicu pripraveného oleja alebo masti (cca 1-1,5 PL) na strednom ohni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dozlatista, čo trvá približne 5-6 minút. K orestovanej cibuli pridajte pripravenú kyslú kapustu. Posypte ju kryštálovým cukrom (začnite s 2 polievkovými lyžicami, podľa kyslosti kapusty a vašej chuti môžete pridať viac alebo menej) a prípadne zľahka osoľte (1/2 ČL alebo menej, keďže kapusta aj bôčik sú slané). Dôkladne premiešajte. Hrniec s kapustou prikryte pokrievkou, znížte teplotu na minimum a kapustu pomaly duste približne 15-20 minút, alebo kým úplne nezmäkne a chute sa neprepoja. Počas dusenia kapustu občas premiešajte a ak by sa zdala príliš suchá alebo by sa prichytávala o dno hrnca, podlejte ju malým množstvom vody.
  3. Príprava bôčika s cibuľou: Medzitým, kým sa kapusta dusí, si pripravte bôčik. Cesnakový (alebo klasický údený) bôčik (300 g) nakrájajte na menšie kocky alebo tenké prúžky. Druhú stredne veľkú cibuľu očistite a tiež nakrájajte nadrobno. Na samostatnej panvici rozohrejte zvyšný olej alebo masť (cca 1-1,5 PL). Pridajte nakrájaný bôčik a opekajte ho na strednom ohni, kým nie je pekne chrumkavý a zlatistý (trvá to približne 5-7 minút). Potom k opečenému bôčiku pridajte druhú nakrájanú cibuľu a spolu opekajte ďalšie približne 3-4 minúty, kým cibuľa nezosklovatie a nezmäkne. (Ak používate klasický údený bôčik, môžete v tomto kroku pridať aj 1-2 prelisované strúčiky cesnaku pre výraznejšiu chuť).

Varenie gnocchi a kompletizácia jedla:

  1. Varenie gnocchi: Kým sa kapusta dusí a bôčik s cibuľou opeká, uvarte si gnocchi. Vo veľkom hrnci priveďte do varu dostatočné množstvo vody a osoľte ju (pridajte cca 1 polievkovú lyžicu soli). Do vriacej vody opatrne vložte gnocchi (1000 g) a varte ich podľa návodu na obale. Čerstvé gnocchi sú zvyčajne uvarené veľmi rýchlo – hneď ako vyplávajú na povrch, varte ich ešte približne 1-2 minúty. Sušené gnocchi môžu vyžadovať o niečo dlhší čas varenia. Uvarené gnocchi opatrne sceďte.
  2. Predhriatie rúry a zmiešanie ingrediencií: Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Do väčšej zapekacej misy alebo hlbšieho pekáča vložte scedené uvarené gnocchi. K nim pridajte udusenú kyslú kapustu a opečený cesnakový bôčik s cibuľou (aj s chutným vypečeným tukom z panvice).
  3. Zapekanie: Všetky ingrediencie v zapekacej mise zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa chute pekne spojili. Podľa chuti môžete jedlo v tejto fáze ešte dosoliť alebo okoreniť čerstvo mletým čiernym korením, ak je to potrebné. Vložte zapekaciu misu do predhriatej rúry a nechajte jedlo prehrievať a jemne zapiecť približne 15-20 minút.

Servírovanie:

  1. Podávanie: Hotové gnocchi s kapustou a cesnakovým bôčikom vyberte z rúry. Podávajte teplé. Podľa chuti môžete tento pokrm pri servírovaní doplniť kopčekom bryndze, ktorá sa s kyslou kapustou a slaninkou výborne hodí, alebo posypať čerstvo nasekanými bylinkami, ako je petržlenová vňať alebo pažítka.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu chuť môžem do dusenej kapusty pridať aj trochu drvenej rasce alebo pár guľôčok celého nového korenia (tie potom pred zmiešaním s gnocchi vyberiem).
  2. Ak nemám cesnakový bôčik, môžem použiť klasický údený bôčik a pri jeho opekaní pridať 2-3 prelisované strúčiky cesnaku pre dosiahnutie podobnej arómy.
  3. Namiesto kupovaných gnocchi môžem, samozrejme, použiť aj domáce zemiakové gnocchi, ktoré budú ešte chutnejšie.
  4. Ak chcem jedlo trochu odľahčiť, môžem časť údeného bôčika nahradiť kvalitnou údenou šunkou nakrájanou na kocky.

Zabudnite na halušky a vyskúšajte tieto gnocchi s kyslou kapustou a cesnakovým bôčikom – tento NOVÝ HIT si určite zamiluje celá vaša rodina!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty