Search

Zabudnite na čínu: Fantastické bravčové rezančeky na ‘putimský’ spôsob (Recept)

Putimské bravčové rezančeky
Putimské bravčové rezančeky

Obsah receptu

Zabudnite na klasickú ‘čínu’ alebo soté. Máme pre vás recept na fantastické Putimské bravčové rezančeky, ktoré si vás získajú svojou originálnou sladko-kyslo-pikantnou chuťou a bohatou zeleninovou zložkou. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to vyskúšať.

Pochutnajte si na príjemne pikantnom pokrme podľa tohto receptu. Putimské bravčové rezančeky so zeleninou a hubami sú výbornou voľbou na rýchly obed či večeru. Podávať ich môžete s ryžou, zemiakmi alebo len s čerstvým chlebom na vytretie lahodnej šťavy.

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas tepelnej úpravy: cca 35-40 minút
  • Počet porcií: cca 3-4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 600 g bravčového mäsa (napr. pliecko, karé bez kosti, panenka)
  • 1 veľká cibuľa (cca 200 g)
  • 120 g sterilizovaných kyslých uhoriek
  • 150 g čerstvých šampiňónov
  • 150 g sterilizovanej kápie (červená paprika v sladkokyslom náleve)
  • 1 ks čerstvej chilli papričky (alebo štipka sušených vločiek/pasty, podľa chuti)
  • 1 polievková lyžica plnotučnej horčice
  • 70 g paradajkového pretlaku (koncentrátu, cca 3-4 PL)
  • 1 polievková lyžica Worcestrovej omáčky
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody + 1/2 kocky bujónu)
  • 1 čajová lyžička kryštálového cukru
  • Rastlinný olej (cca 4 PL)

Na dochutenie:

  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Zahustenie:

  • 2 čajové lyžičky zemiakového škrobu (napr. Solamyl)
  • Trochu studenej vody (cca 2-3 PL)

Na servírovanie (voliteľné):

  • Dusená ryža, varené zemiaky, hranolky, čerstvé pečivo
  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Mäso umyte, osušte a nakrájajte na tenké rezančeky (julienne). Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké prúžky alebo polmesiačiky. Kyslé uhorky a scedenú kápiu nakrájajte tiež na tenké rezančeky. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Chilli papričku (ak používate čerstvú) zbavte semienok a nasekajte najemno.

Opekanie a dusenie:

  1. Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte na stredne silnom ohni rastlinný olej (cca 3-4 PL).
  2. Pridajte na rezančeky nakrájané a ochutené mäso a sprudka ho opečte zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nechytí farbu (trvá to asi 5-8 minút). Opečené mäso vyberte dierovanou lyžicou a dočasne odložte bokom.
  3. Do výpeku v panvici pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 5 minút).
  4. Pridajte nakrájané šampiňóny a restujte spolu ďalších pár minút, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
  5. Pridajte paradajkový pretlak a krátko ho orestujte (asi 1 minútu). Pridajte Worcestrovú omáčku a premiešajte.
  6. Vráťte opečené mäso späť do panvice k zelenine. Zalejte horúcim vývarom (alebo vodou s bujónom). Priveďte do varu.
  7. Znížte teplotu, prikryte panvicu pokrievkou a nechajte pomaly dusiť približne 15 minút.
  8. Potom odkryte, premiešajte a varte odkryté ďalších 5 minút, aby sa šťava čiastočne zredukovala.

Dokončenie omáčky:

  1. Po cca 20 minútach dusenia pridajte do panvice k mäsu nakrájané kyslé uhorky na rezančeky, kápiu na rezančeky a nasekanú chilli papričku (alebo chilli pastu/vločky).
  2. Pridajte lyžicu horčice a lyžičku cukru. Všetko spolu dobre premiešajte. Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a korením.
  3. V malej miske alebo pohári rozmiešajte zemiakový škrob (2 ČL) v troche studenej vody (2-3 PL) dohladka.
  4. Túto škrobovú zmes pomaly za stáleho miešania prilejte do vriacej omáčky v panvici, aby ste ju zahustili do požadovanej konzistencie. Nechajte krátko prejsť varom (asi 1 minútu), aby sa škrob uvaril. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vývaru alebo vody.

Servírovanie:

  1. Hotové Putimské bravčové rezančeky ihneď podávajte.
  2. Servírujte s obľúbenou prílohou – hodí sa dusená ryža, varené zemiaky, zemiaková kaša, hranolky alebo len čerstvý chlieb či pečivo. Pred podávaním môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Na rezančeky používam chudšie bravčové mäso ako karé alebo pliecko, ale výborná je aj panenka (tú stačí dusiť kratšie). Mäso aj zeleninu (cibuľu, uhorky, kápiu) sa snažím krájať na približne rovnaké tenké rezančeky (julienne) – jedlo potom vyzerá profesionálnejšie a suroviny sa rovnomerne uvaria. Šampiňóny krájam na plátky.
  2. Mäso vždy najprv sprudka opečiem na oleji, aby sa zatiahlo a zostalo šťavnaté. Potom ho vyberiem a na výpeku restujem cibuľu a huby. Po pridaní pretlaku, worcestru a vývaru vrátim mäso späť a dusím domäkka.
  3. Kyslú uhorku, kápiu a chilli pridávam až ku koncu dusenia, aby si zachovali trochu svojej chrumkavosti a sviežosti. Horčica a cukor na záver pekne vyvážia chute omáčky.
  4. Omáčku zahusťujem len jemne zemiakovým škrobom rozmiešaným v studenej vode. Nechám ju už len krátko prevariť. Výsledná šťava by mala byť jemne hustá, nie príliš riedka ani kašovitá. Podávam horúce s ryžou alebo zemiakmi.

Tak zabudnite na čínu a vyskúšajte tieto fantastické Putimské bravčové rezančeky. Tento recept na originálnu a chutnú rýchlovku si určite obľúbite.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty