Search

Výborný recept zo Spiša Džatky: Tradičné jedlo našich babičiek, ktoré si môžeš vychutnať na sladko aj na slano

Džatky
Džatky

Obsah receptu

Ochutnajte tradičné jedlo našich babičiek zo Spiša v sladkej aj slanej verzii! Džatky sú jednoduché halušky, ktoré si zamilujete pre ich lahodnú chuť a jednoduchú prípravu.

Hľadáte recept na chutné a sýte jedlo, ktoré zvládnete aj bez veľkého kulinárskeho umenia? Džatky sú ideálnou voľbou! Táto tradičná pochúťka zo Spiša poteší celú rodinu a zaručene si ju obľúbite. Tento skvelý pochádza recept z youtube kanála Dá sa to aj doma.

Džatky

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 200 až 300 g hladkej múky
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 100 g slaniny
  • Mak alebo orechy
  • Práškový cukor
  • maslo
  • Olej

Postup prípravy:

  1. Zemiaky očistite, nakrájajte na kocky a dajte variť v osolenej vode.
  2. Pre sladkú verziu si pripravte mletý mak zmiešaný s preosiatym práškovým cukrom.
  3. Pre slanú verziu nakrájajte slaninu na kocky.
  4. Uvarené zemiaky ocedíte, ale nechajte trochu vody nad zemiakmi.
  5. Slaninu dajte na panvicu a opražte do chrumkava.
  6. V malom kastroli rozohrejte olej a pridajte k nemu kus masla, nechajte rozpustiť.
  7. Na uvarené zemiaky nasypeme hladkú múku a nechajte pod pokrievkou na pár minút spariť.
  8. Po niekoľkých minútach zemiaky popučte, ako keby ste pripravovali zemiakovú kašu.
  9. Z popučených zemiakov a múky vyformujte pomocou lyžičky a vody halušky (ako vidíte na videu).
  10. Pre sladkú verziu hotové halušky posypte mletým makom, polejte rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.
  11. Pre slanú verziu hotové halušky polejte výpekom zo slaniny a pridajte opraženú slaninu.

Tipy:

  • Mak môžete zmiešať s trochou medu alebo mlieka.
  • Džatky môžete podávať aj s kyslou smotanou alebo jogurtom.
  • Ak nemáte radi slaninu, môžete ju nahradiť opraženou cibuľkou.

DžatkyVideo recept:

Džatky sú chutné a jednoduché jedlo, ktoré si zamilujú všetky generácie. Vďaka tomuto receptu si ich môžete uvariť aj doma a vychutnať si kúsok tradičnej slovenskej kuchyne.

Súvisiace články:

Bratislavský guláš tradične dobrý ako za starých čias: Skvelé, žiaľ už len výnimočne dostupné jedlo v reštauráciách

Bratislavský guláš tradične dobrý ako za starých čias: Skvelé, žiaľ už len výnimočne dostupné jedlo v reštauráciách

Najlepší veľkonočný tvarohový koláč podľa tradičného receptu mojej mamy: Jednoduchý a rýchly


Viac skvelých receptov nájdete na YouTube Dá sa to aj doma

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty