Search

Bratislavský guláš tradične dobrý ako za starých čias: Skvelé, žiaľ už len výnimočne dostupné jedlo v reštauráciách

Bratislavský guláš
Bratislavský guláš

Obsah receptu

Hľadáte inšpiráciu na nedeľný obed? Bratislavský guláš je ideálna voľba! Je to sýte a chutné jedlo, ktoré poteší aj tých najnáročnejších stravníkov.

Už ste niekedy varili bratislavský guláš? Ak nie, teraz je ten pravý čas! Recept z youtube kanála Dá sa to aj doma vám krok za krokom ukáže, ako na to, aby ste si toto legendárne slovenské jedlo uvarili aj doma.

Bratislavský guláš

Ingrediencie:

  • 700 g hovädzieho mäsa (napríklad plece)
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks cibuľa
  • 1/4 ks zeleru
  • 1 ks petržlenu
  • 1 čajová lyžička (KL) octu
  • 1 polievková lyžica (PL) hladkej múky
  • 3 dl kyslej smotany
  • 1/2 PL cukru
  • 1 PL horčice
  • 1/2 ks citróna (plátky)
  • 5 PL oleja
  • 2 dl bieleho vína
  • 1 ks bobkový list
  • Na dochutenie: mleté čierne korenie, nové korenie, soľ
  • Hovädzí vývar alebo voda

Postup prípravy:

  1. Marinovanie mäsa: Hovädzie mäso nakrájajte na kúsky, osolte a okoreňte mletým čiernym korením. Pridajte 2 PL oleja a nechajte marinovať 30 minút.
  2. Príprava zeleniny: Nakrájajte koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Asi polovicu nakrájanej zeleniny odložte bokom na neskôr.
  3. Opekanie zeleniny: Na horúcom oleji orestujte cibuľu, pridajte zvyšnú polovicu nakrájanej zeleniny a restujte niekoľko minút.
  4. Pridanie mäsa: K zelenine pridajte nakrájané mäso a opečte ho, kým sa nezatiahne.
  5. Dusenie: Pridajte bobkový list, nové a celé korenie, plátky citróna a trochu octa. Podlejte vodou alebo hovädzím vývarom a dusite približne hodinu a pol. Podľa potreby podlievajte bielym vínom a vodou.
  6. Zahustenie: Po uvarení mäsa zahustite omáčku múkou rozmiešanou vo vode alebo škrobom. Pridajte horčicu a cukur.
  7. Pridanie kyslej smotany: Pridajte časť šťavy odobratej z mäsa, aby sa omáčka nezrazila. Potom pridajte kyslú smotanu, varte na miernom ohni 20 minút.
  8. Dokončenie: Pridajte druhú časť zeleniny a nechajte všetko spolu prevrieť.

Tipy:

  • Guláš môžete podávať s haluškami, knedľou alebo chlebom.
  • Pre pikantnejšiu chuť môžete do guláša pridať čili papričku.

Bratislavský gulášVideo recept:

Bratislavský guláš je klasické slovenské jedlo, ktoré si vás získa svojou bohatou chuťou a jednoduchou prípravou. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami!

Súvisiace články:

Fantastický maďarský kurací guláš: Tento recept si zamilujete, je pripravený za 20 minút!

Starý recept na Putimský bravčový guláš: Zmes z bravčového mäsa a nakladanej zeleniny si zamilujete!

Najlepšia gulášová polievka podľa môjho otca: Jeden z najlepších receptov na gulášovú polievku vôbec!


Viac skvelých receptov nájdete na YouTube Dá sa to aj doma

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty