Hľadáte inšpiráciu na nedeľný obed? Bratislavský guláš je ideálna voľba! Je to sýte a chutné jedlo, ktoré poteší aj tých najnáročnejších stravníkov.
Už ste niekedy varili bratislavský guláš? Ak nie, teraz je ten pravý čas! Recept z youtube kanála Dá sa to aj doma vám krok za krokom ukáže, ako na to, aby ste si toto legendárne slovenské jedlo uvarili aj doma.
Bratislavský guláš
Ingrediencie:
- 700 g hovädzieho mäsa (napríklad plece)
- 2 ks mrkvy
- 1 ks cibuľa
- 1/4 ks zeleru
- 1 ks petržlenu
- 1 čajová lyžička (KL) octu
- 1 polievková lyžica (PL) hladkej múky
- 3 dl kyslej smotany
- 1/2 PL cukru
- 1 PL horčice
- 1/2 ks citróna (plátky)
- 5 PL oleja
- 2 dl bieleho vína
- 1 ks bobkový list
- Na dochutenie: mleté čierne korenie, nové korenie, soľ
- Hovädzí vývar alebo voda
Postup prípravy:
- Marinovanie mäsa: Hovädzie mäso nakrájajte na kúsky, osolte a okoreňte mletým čiernym korením. Pridajte 2 PL oleja a nechajte marinovať 30 minút.
- Príprava zeleniny: Nakrájajte koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) na menšie kúsky. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Asi polovicu nakrájanej zeleniny odložte bokom na neskôr.
- Opekanie zeleniny: Na horúcom oleji orestujte cibuľu, pridajte zvyšnú polovicu nakrájanej zeleniny a restujte niekoľko minút.
- Pridanie mäsa: K zelenine pridajte nakrájané mäso a opečte ho, kým sa nezatiahne.
- Dusenie: Pridajte bobkový list, nové a celé korenie, plátky citróna a trochu octa. Podlejte vodou alebo hovädzím vývarom a dusite približne hodinu a pol. Podľa potreby podlievajte bielym vínom a vodou.
- Zahustenie: Po uvarení mäsa zahustite omáčku múkou rozmiešanou vo vode alebo škrobom. Pridajte horčicu a cukur.
- Pridanie kyslej smotany: Pridajte časť šťavy odobratej z mäsa, aby sa omáčka nezrazila. Potom pridajte kyslú smotanu, varte na miernom ohni 20 minút.
- Dokončenie: Pridajte druhú časť zeleniny a nechajte všetko spolu prevrieť.
Tipy:
- Guláš môžete podávať s haluškami, knedľou alebo chlebom.
- Pre pikantnejšiu chuť môžete do guláša pridať čili papričku.
Bratislavský guláš – Video recept:
Bratislavský guláš je klasické slovenské jedlo, ktoré si vás získa svojou bohatou chuťou a jednoduchou prípravou. Vyskúšajte náš recept a presvedčte sa sami!
Súvisiace články:
Fantastický maďarský kurací guláš: Tento recept si zamilujete, je pripravený za 20 minút!
Starý recept na Putimský bravčový guláš: Zmes z bravčového mäsa a nakladanej zeleniny si zamilujete!
Viac skvelých receptov nájdete na YouTube Dá sa to aj doma