Hľadáte chutné a výživné vegetariánske jedlo? Vyskúšajte náš šošovicový prívarok s kari! Tento prívarok je plný bielkovín a vlákniny a je pripravený za menej ako 45 minút.
Lahodny a výživny šošovicovy prívarok s kari je ideálny pre vegetariánov aj mäsožravcov. Vďaka rýchlej a jednoduchej príprave je toto jedlo ideálne pre rušný deň.
Šošovicový prívarok
Ingrediencie:
- 200 g červenej šošovice, namočenej na 30 minút
- Zeleninový olej
- 1 lyžica semien rasce (kmínu)
- 1 veľká cibuľa (150 g), najemno nakrájaná
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička koriandrového prášku
- 1 lyžička čili prášku alebo papriky
- 1/2 lyžičky kurkumy
- 3 paradajky, premenené na pyré
- 2 bobkové listy
- Soľ podľa chuti
- 4 šálky (960 ml) vody
- 2 cibule (300 g), nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžice masla (30 g)
- 2 strúčiky cesnaku (10 g), mleté
- Sušené čili vločky
- Čerstvý koriander, nasekaný
Postup prípravy:
- Šošovicu premyjte a namočte na 30 minút.
- Na panvici rozohrejte olej a pridajte semienka rasce. Pražte asi minútu.
- Pridajte najemno nakrájanú cibuľu a restujte, kým nezmäkne.
- Pridajte cesnak, zázvor, koriander, čili prášok a kurkumu. Premiešajte a krátko opečte.
- Pridajte trochu vody, aby sa korenie nepripálilo, a potom pridajte pasírované paradajky. Varíte 5 minút.
- Pridajte namočenú šošovicu, bobkové listy a soľ. Zalejte štyrmi šálkami vody a varíte pod pokrievkou na strednom ohni asi 30 minút, kým šošovica nie je mäkká.
- Medzitým na ďalšej panvici rozohrejte olej a opečte tenké plátky cibule do zlatista. Odkvapkajte a odložte na bok.
- V inej panvici roztopíte maslo, pridajte mletý cesnak a sušené čili vločky. Keď cesnak chytí farbu, znížte teplotu a pridajte lyžičku čili alebo papriky.
- Túto zmes pridajte k uvarenej šošovici spolu s nasekaným koriandrom a dobre premiešajte. Nakoniec pridajte opečenú cibuľu a ešte raz premiešajte.
- Podávajte horúce s čerstvým chlebíkom alebo ako prílohu k ryži. Pridajte ešte trochu čerstvého koriandru pre zvýraznenie chuti.
Tipy:
- Pre pikantnejšiu chuť môžete pridať viac kari korenia alebo chilli papričiek.
- Do prívarku môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad mrkvu, zeler alebo papriku.
- Ak nemáte radi koriander, môžete ho nahradiť petržlenovou vňaťou.
- prívarok môžete podávať s čerstvým chlebom alebo s pita chlebom.
- Pre vegánsku verziu prívarku použite rastlinný vývar a rastlinné maslo.
Šošovicový prívarok – Video recept:
Šošovicový prívarok s kari je chutný, výživný a ľahko sa pripravuje. Je to skvelý spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac strukovín a zeleniny.
Súvisiace články:
Extra chutné šošovicové fašírky: Manžel vyhlásil, že lepšie fašírky ešte nejedol!
Cícerový prívarok s volským okom a zemiakmi podľa babky Stanky: Rýchly a lacný obed
Turecká šošovicová polievka, ktorá ma prekvapila svojou chuťou! Jednoduchá a chutná!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála مطبخنا اليمني Our Yemeni Kitchen