Máte chuť na naozaj poctivé a chutné hlavné jedlo, ktoré zahreje na tele aj na duši? Potom ste tu správne! Tieto bravčové plátky v jemne pikantnej horčičnej omáčke sú presne tým pravým – mäsko je úžasne šťavnaté a krehké, doslova sa rozplýva na jazyku, a lahodná omáčka s nádychom rozmarínu a petržlenovej vňate dokonale dopĺňa celkový chuťový zážitok. Tento recept je prekvapivo jednoduchý na prípravu a výsledok je taký famózny, že si ho zamiluje celá vaša rodina. Pripravte sa na ovácie!
Zabudnite na suché a tvrdé bravčové plátky! S týmto receptom dosiahnete dokonalú textúru mäsa a omáčku, ktorá je hustá tak akurát a plná bohatej chuti. Je to ideálny obed či večera na všedný deň, ale pokojne ho môžete podávať aj pri slávnostnejších príležitostiach. Poďme si spolu ukázať, ako pripraviť tie najlepšie bravčové plátky v horčičnej omáčke, aké ste kedy jedli!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia/dusenia: cca 60-70 minút (vrátane opekania mäsa)
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá až Stredná
Potrebujeme
- 900 g bravčového stehna alebo karé (nakrájaného na plátky hrubé cca 1,5 cm)
- soľ (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie (podľa chuti)
- 3 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového)
- 50 g masla
- 2 ks stredne veľkej cibule (olúpanej a nakrájanej nadrobno)
- 5 strúčikov cesnaku (olúpaného a prelisovaného alebo nasekaného najemno)
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu (alebo ½ ČL sušeného)
- 1 ČL celého čierneho korenia
- 3 ks bobkových listov
- 3 PL plnotučnej horčice (môže byť aj dijonská pre výraznejšiu chuť)
- 1 PL hladkej múky (na zahustenie)
- 700 ml horúcej vody (alebo mäsového/zeleninového vývaru pre plnšiu chuť)
- čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, na posypanie, podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava a opekanie mäsa:
- Bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky s hrúbkou približne 1,5 cm. Plátky zľahka naklepeme päsťou alebo tĺčikom na mäso (cez potravinovú fóliu, aby sme neporušili štruktúru mäsa).
- Každý plátok z oboch strán dôkladne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Necháme ich pri izbovej teplote odpočívať aspoň 5-10 minút.
- Na väčšej panvici (ideálne takej, ktorá má aj pokrievku) rozohrejeme rastlinný olej. Pripravené plátky mäsa na ňom sprudka opečieme z každej strany dozlatista, približne 3-5 minút z každej strany, aby sa mäso pekne zatiahlo.
- Opečené mäso vyberieme z panvice a odložíme bokom na tanier.
Príprava horčicovej omáčky:
- Do výpeku v panvici (ak je ho príliš veľa, časť môžeme odobrať) pridáme maslo a necháme ho na miernom ohni rozpustiť.
- Na rozpustenom masle opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita až jemne dozlatista (cca 5-7 minút).
- K opraženej cibuli pridáme prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, vetvičku čerstvého rozmarínu (alebo sušený), celé čierne korenie a bobkové listy. Všetko spolu krátko restujeme (asi 1-2 minúty), kým sa neuvoľnia vône. Dávame pozor, aby cesnak nezhorkol.
- Následne do panvice pridáme horčicu, dobre premiešame a krátko (asi 1 minútu) ju orestujeme, aby sa rozvinula jej chuť.
- Zmes zasypeme hladkou múkou a za stáleho miešania vytvoríme zápražku (cca 1-2 minúty). Postupne prilievame horúcu vodu (alebo vývar) a metličkou dôkladne miešame, aby sa nevytvorili hrudky a vznikla hladká omáčka. Privedieme do varu.
Dusenie mäsa v omáčke a dokončenie:
- Do vriacej omáčky vrátime opečené plátky mäsa. Mäso by malo byť ponorené v omáčke (ak treba, prilejeme ešte trochu vody alebo vývaru).
- Panvicu prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu na minimum a necháme mäso pomaly dusiť približne 60 minút, alebo kým nie je úplne mäkké a krehké. Čas dusenia závisí od typu a kvality mäsa. Počas dusenia môžeme podľa potreby mäso obrátiť a skontrolovať množstvo tekutiny.
- Keď je mäso mäkké, vyberieme z omáčky vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Omáčku podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Ak je príliš hustá, zriedime ju trochou horúcej vody; ak je príliš riedka, necháme ju ešte chvíľu bez pokrievky redukovať.
- Nakoniec do hotovej omáčky vmiešame časť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
- Bravčové plátky podávame preliate horčicovou omáčkou a posypané zvyšnou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte bohatšiu a komplexnejšiu chuť omáčky rada namiesto časti vody používam kvalitný domáci mäsový alebo zeleninový vývar. Rozdiel v chuti je naozaj poznať!
- Ak chcem omáčku jemnejšiu, zamatovejšiu a krémovejšiu, na úplný záver do nej môžem vmiešať lyžicu kyslej smotany (aspoň 16% tuku) alebo malý kopček (cca 30-50 ml) smotany na varenie. Nechám už len krátko prehriať, nevarím.
- Namiesto klasickej plnotučnej horčice môžem experimentovať aj s dijonskou horčicou pre ostrejšiu a rafinovanejšiu chuť, alebo s kremžskou horčicou, ktorá dodá omáčke zaujímavejšiu textúru vďaka horčičným semienkam.
- Ak nemám poruke čerstvú vetvičku rozmarínu, môžem bez problémov použiť aj sušený rozmarín. V tom prípade však stačí menšie množstvo, približne polovica čajovej lyžičky, keďže sušené bylinky bývajú koncentrovanejšie.
Tieto bravčové plátky v horčičnej omáčke sú skutočnou delikatesou, ktorá poteší každého milovníka mäsových jedál. Sú ideálnou voľbou na sýty obed alebo večeru. Prajeme vám dobrú chuť a príjemné varenie!
Recept je inšpirovaný verziou z Dozus Cook, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.