Hľadáte inšpiráciu na sýty a chuťovo výrazný obed, ktorý poteší celú rodinu? Tento TOP recept na belehradské zemiaky s bravčovým rezňom je presne to, čo potrebujete! Kombinácia šťavnatých bravčových rezňov s lahodnou prílohou z roztlačených zemiakov zmiešaných s dusenou zeleninou – cibuľou, paradajkami a paprikami – je osvedčená klasika, ktorá nikdy nesklame. Je to jedlo plné farieb, vôní a predovšetkým skvelej chuti.
Príprava tohto pokrmu nie je zložitá a výsledok stojí za to. Zemiaky uvarené domäkka sa zmiešajú s aromatickou zeleninovou zmesou, zatiaľ čo bravčové rezne sa opečú dozlatista a zostanú krásne šťavnaté. Tento výdatný obed je ideálny na víkendové hodovanie, ale aj ako sýta večera po náročnom dni. Pripravte si s nami túto tradičnú dobrotu a vychutnajte si každé sústo!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25-30 minút
- Čas varenia/pečenia: cca 30-40 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na bravčové rezne:
- 1000 g bravčového stehna (nakrájaného na plátky/rezne)
- Grilovacie korenie podľa chuti
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti (ak grilovacie korenie nestačí)
- cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (na opekanie rezňov)
Belehradské zemiaky (príloha):
- 1500 g zemiakov (varný typ B alebo C, vhodných na kašu)
- cca 1 polievková lyžica soli (na varenie zemiakov)
- 3 ks stredne veľkej cibule
- 4 ks stredne veľkých zrelých paradajok
- 1 ks stredne veľkej červenej papriky
- 1 ks stredne veľkej zelenej papriky
- 1 čajová lyžička mletej (alebo drvenej) rasce
- 1/2 čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (na zeleninu)
- 1,5 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- 1 čajová lyžička soli (na zeleninu, alebo podľa chuti)
- cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (na dusenie zeleniny)
Na servírovanie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať alebo jarná cibuľka (nasekaná)
- Kolieska čerstvej cibule
Postup prípravy
Príprava zemiakov a zeleniny:
- Varenie zemiakov: Najprv si pripravte zemiaky. Dôkladne ich umyte. Môžete ich uvariť v šupke a po uvarení olúpať, alebo ich olúpte hneď, nakrájajte na menšie kocky a vložte do väčšieho hrnca. Zalejte ich studenou vodou tak, aby boli úplne ponorené, a pridajte približne 1 polievkovú lyžicu soli do vody. Priveďte do varu a varte domäkka, čo trvá zvyčajne 15–20 minút (ak sú zemiaky nakrájané na kocky), alebo kým sa dajú ľahko prepichnúť vidličkou.
- Príprava zeleniny: Kým sa zemiaky varia, pripravte si ostatnú zeleninu. Cibuľu (3 ks) očistite a nakrájajte nadrobno. Červenú a zelenú papriku (po 1 ks) umyte, zbavte jadrovníkov a bielych vnútorných častí a nakrájajte na menšie kocky alebo prúžky. Paradajky (4 ks) na spodnej strane jemne narežte do kríža. Krátko ich sparte vo vriacej vode (ponorte ich na cca 30 sekúnd), potom ich ihneď preložte do misky so studenou vodou (môžete pridať aj kocky ľadu). Šupka by sa teraz mala dať veľmi ľahko olúpať. Olúpané paradajky nakrájajte na menšie kocky.
Príprava zeleninovej zmesi a mäsa:
- Dusenie zeleniny: Vo väčšej hlbokej panvici alebo širšom hrnci rozohrejte polovicu pripraveného rastlinného oleja (cca 2-3 PL) na strednom ohni. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a za občasného miešania ju restujte dosklovita, približne 3-5 minút. Potom k cibuli pridajte nakrájané papriky a na kocky nakrájané olúpané paradajky. Zeleninovú zmes osoľte (začnite 1 čajovou lyžičkou, podľa chuti môžete pridať viac), okoreňte čerstvo mletým čiernym korením (1/2 ČL), pridajte mletú (alebo drvenú) rascu (1 ČL) a mletú sladkú papriku (1,5 ČL). Všetko dôkladne premiešajte. Prikryte panvicu/hrniec pokrievkou, znížte teplotu na mierny oheň a zeleninu pomaly duste približne 15-20 minút, alebo kým úplne nezmäkne a chute sa krásne neprepoja. Počas dusenia občas premiešajte a ak by sa zmes príliš vysušovala, môžete podliať malým množstvom vody alebo zeleninového vývaru.
- Príprava a opekanie bravčových rezňov: Kým sa zelenina dusí, pripravte si mäso. Bravčové stehno (1000 g) umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na plátky (rezne) s hrúbkou približne 1 až 1,5 cm. Rezne zľahka naklepte tĺčikom na mäso (ideálne cez potravinársku fóliu, aby ste nepoškodili štruktúru mäsa). Naklepané rezne z oboch strán ochuťte grilovacím korením podľa vašej chuti. Ak vaše grilovacie korenie neobsahuje dostatok soli a korenia, môžete rezne ešte zľahka osoliť a okoreniť čerstvo mletým čiernym korením. Na druhej (väčšej) panvici rozohrejte zvyšný rastlinný olej (cca 2 PL). Pripravené ochutené rezne opekajte na stredne silnom ohni z každej strany približne 4-5 minút, kým nie sú pekne zlatohnedé a prepečené.
Dokončenie “belehradských zemiakov” a servírovanie:
- Príprava “belehradských zemiakov”: Uvarené zemiaky dôkladne sceďte. Ak ste ich varili v šupke, olúpte ich ešte teplé. Ešte teplé zemiaky dôkladne roztlačte pučidlom na zemiaky alebo ich môžete prelisovať cez lis na zemiaky. K takto pripraveným roztlačeným zemiakom pridajte hotovú udusenú zeleninovú zmes (aj s prípadnou šťavou, ktorá sa počas dusenia vytvorila). Všetko spolu dobre, ale zľahka premiešajte, aby sa chute spojili a zemiaky sa pekne obalili zeleninou. Podľa potreby môžete ešte dochutiť soľou. (Pre jemnejšiu konzistenciu môžete do zemiakov pridať aj malý kúsok masla alebo trochu teplého mlieka a zľahka vyšľahať, ale tradičné belehradské zemiaky sú skôr “roztlačené” než kašovité).
- Podávanie: Na taniere servírujte porciu pripravených belehradských zemiakov a k nim pridajte opečený bravčový rezeň. Hotové jedlo môžete podľa chuti ozdobiť kolieskami čerstvej cibule a posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo jarnou cibuľkou.
Videorecept
Tipy
- Pre ešte výraznejšiu chuť zeleninovej zmesi môžem na začiatku spolu s cibuľou orestovať aj na malé kocky nakrájanú údenú slaninku.
- Namiesto bravčového stehna môžem použiť aj iné druhy bravčového mäsa vhodné na rezne, napríklad karé alebo krkovičku (tá bude šťavnatejšia).
- Ak mám rád pikantnejšie, môžem do zeleninovej zmesi pridať aj štipku mletej pálivej papriky alebo kúsok najemno nasekanej čerstvej chilli papričky.
- Belehradské zemiaky sú výborné aj ako samostatné vegetariánske jedlo, prípadne doplnené o volské oko alebo strúhaný syr.
Tento TOP recept na belehradské zemiaky s bravčovým rezňom je skvelou voľbou pre výdatný a chutný obed, ktorý určite poteší celú vašu rodinu!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Vaření s Jančou, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.