Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom: Rýchly a lahodný dezert

Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom
Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom

Obsah receptu

Vôňa tohto slivkového koláča ma vždy prenesie späť do detstva, keď sme s babičkou piekli v starej peci. Tento recept na strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom je jednoduchý, ako láska, a chutí ako božtek od slnka. Slivky, mäkkučké cesto a lahodný krém, to je kombinácia, ktorá pohladí dušu.

Nebojte sa, že je to zložité. S týmto receptom to zvládne aj začiatočník. Stačí trochu trpezlivosti a štipka lásky, a budete mať na stole koláč, ktorý rozžiari oči celej rodiny. A nezabudnite, najlepšie chutí s pohárom studeného mlieka!

Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 vajce
  • Štipka soli
  • 8 g (1 čajová lyžička) vanilkového cukru
  • 150 g (3/4 šálky) cukru
  • 120 g (1/2 šálky) studeného masla
  • 320 g (2 šálky) hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Forma na pečenie s rozmermi 18 x 28 cm

Na pudingovú zmes:

  • 100 g (1/2 šálky) cukru
  • 16 g (2 čajové lyžičky) vanilkového cukru
  • 40 g (1/3 šálky) kukuričného škrobu
  • 500 ml (2 šálky) mlieka
  • 400 g (1,8 šálky) kyslej smotany

Ostatné:

  • 1 kg sliviek
  • Práškový cukor na posypanie

Postup prípravy:

  1. Miešanie cesta:
    • V miske vyšľahajte 1 vajce so štipkou soli.
    • Pridajte 8 g vanilkového cukru a 150 g cukru. Dobre premiešajte.
    • Pridajte 120 g studeného masla nakrájaného na kocky.
    • Prisypte 320 g múky zmiešanej s 1 čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
    • Rukami alebo mixérom spracujte, kým zmes nepripomína hrubú strúhanku.
  2. Chladenie cesta:
    • Cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3.
    • Väčšiu časť cesta (2/3) vtlačte do formy na pečenie 18 x 28 cm vyloženej papierom na pečenie.
    • Formu s cestom vložte na 15 minút do chladničky.
    • Menšiu časť cesta (1/3) zabaľte do potravinovej fólie a vložte tiež do chladničky.

Príprava krémovej zmesi

  1. Varenie krému:
    • V miske zmiešajte 100 g cukru, 16 g vanilkového cukru a 40 g kukuričného škrobu.
    • Postupne prilievajte 500 ml mlieka, pričom neustále miešajte, aby nevznikli hrudky.
    • Zmes prelejte do hrnca.
    • Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne (asi 5 minút).
    • Odstavte z ohňa, prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte vychladnúť.
  2. Pridanie kyslej smotany:
    • Do vychladnutého krému vmiešajte 400 g kyslej smotany. Dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká krémová zmes.

Príprava sliviek

  • Príprava ovocia:
    • 1 kg sliviek umyte a osušte.
    • Odstráňte kôstky a slivky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.

Skladanie koláča

  1. Skladanie vrstiev:
    • Vyberte formu s cestom z chladničky.
    • Na cesto rovnomerne rozotrite krémovú zmes.
    • Na vrch krému poukladajte pripravené slivky.
  2. Vrchná vrstva cesta:
    • Vyberte zvyšnú 1/3 cesta z chladničky.
    • Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle.
    • Rovnomerne posypte cestom vrch koláča, aby slivky boli zakryté.

Pečenie

  • Pečenie koláča:
    • Predhrejte rúru na 180 °C.
    • Koláč vložte do predhriatej rúry.
    • Pečte približne 50 minút, kým povrch nie je zlatistý.

Dokončenie

  1. Chladenie a odležanie:
    • Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
    • Následne ho vložte na noc do chladničky, aby krémová plnka dobre stuhla a chute sa prepojili.
  2. Servírovanie:
    • Pred podávaním posypte koláč práškovým cukrom.
    • Nakrájajte na kúsky a podávajte.

Tipy:

  • Slivky vyberajte zrelé, ale nie prezreté, aby koláč nebol príliš mokrý.
  • Ak nemáte kyslú smotanu, môžete ju nahradiť bielym jogurtom.
  • Koláč môžete ozdobiť aj nasekanými orechmi alebo mandľami.
  • Ak chcete, aby bol koláč ešte šťavnatejší, môžete slivky posypať trochou škoricového cukru.
  • Nezabudnite nechať koláč vychladnúť, aby sa krém poriadne usadil.

Video recept:

Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento starodávny recept na strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom si zamilujete rovnako ako ja. Je to kúsok šťastia, ktorý si môžete dopriať kedykoľvek. A nezabudnite, pečenie je najlepšie, keď sa doň vloží srdce. Prajem vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!

Súvisiace články:

Najchutnejší krehký slivkový koláč s drobenkou: Jednoduchý recept, ktorý si zamilujete

Tradičný slivkový koláč so maslovou posýpkou: Jednoduchý recept plný lásky a vône jesene!

Babičkin domáci slivkový koláč: Presne tak, ako ho piekli naše staré mamy

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Leckeres und einfaches Essen

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty