Vôňa tohto slivkového koláča ma vždy prenesie späť do detstva, keď sme s babičkou piekli v starej peci. Tento recept na strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom je jednoduchý, ako láska, a chutí ako božtek od slnka. Slivky, mäkkučké cesto a lahodný krém, to je kombinácia, ktorá pohladí dušu.
Nebojte sa, že je to zložité. S týmto receptom to zvládne aj začiatočník. Stačí trochu trpezlivosti a štipka lásky, a budete mať na stole koláč, ktorý rozžiari oči celej rodiny. A nezabudnite, najlepšie chutí s pohárom studeného mlieka!
Strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 vajce
- Štipka soli
- 8 g (1 čajová lyžička) vanilkového cukru
- 150 g (3/4 šálky) cukru
- 120 g (1/2 šálky) studeného masla
- 320 g (2 šálky) hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Forma na pečenie s rozmermi 18 x 28 cm
Na pudingovú zmes:
- 100 g (1/2 šálky) cukru
- 16 g (2 čajové lyžičky) vanilkového cukru
- 40 g (1/3 šálky) kukuričného škrobu
- 500 ml (2 šálky) mlieka
- 400 g (1,8 šálky) kyslej smotany
Ostatné:
- 1 kg sliviek
- Práškový cukor na posypanie
Postup prípravy:
- Miešanie cesta:
- V miske vyšľahajte 1 vajce so štipkou soli.
- Pridajte 8 g vanilkového cukru a 150 g cukru. Dobre premiešajte.
- Pridajte 120 g studeného masla nakrájaného na kocky.
- Prisypte 320 g múky zmiešanej s 1 čajovou lyžičkou prášku do pečiva.
- Rukami alebo mixérom spracujte, kým zmes nepripomína hrubú strúhanku.
- Chladenie cesta:
- Cesto rozdeľte na 2/3 a 1/3.
- Väčšiu časť cesta (2/3) vtlačte do formy na pečenie 18 x 28 cm vyloženej papierom na pečenie.
- Formu s cestom vložte na 15 minút do chladničky.
- Menšiu časť cesta (1/3) zabaľte do potravinovej fólie a vložte tiež do chladničky.
Príprava krémovej zmesi
- Varenie krému:
- V miske zmiešajte 100 g cukru, 16 g vanilkového cukru a 40 g kukuričného škrobu.
- Postupne prilievajte 500 ml mlieka, pričom neustále miešajte, aby nevznikli hrudky.
- Zmes prelejte do hrnca.
- Varte na strednom ohni za stáleho miešania, kým krém nezhustne (asi 5 minút).
- Odstavte z ohňa, prikryte potravinovou fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte vychladnúť.
- Pridanie kyslej smotany:
- Do vychladnutého krému vmiešajte 400 g kyslej smotany. Dôkladne premiešajte, aby vznikla hladká krémová zmes.
Príprava sliviek
- Príprava ovocia:
- 1 kg sliviek umyte a osušte.
- Odstráňte kôstky a slivky nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
Skladanie koláča
- Skladanie vrstiev:
- Vyberte formu s cestom z chladničky.
- Na cesto rovnomerne rozotrite krémovú zmes.
- Na vrch krému poukladajte pripravené slivky.
- Vrchná vrstva cesta:
- Vyberte zvyšnú 1/3 cesta z chladničky.
- Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Rovnomerne posypte cestom vrch koláča, aby slivky boli zakryté.
Pečenie
- Pečenie koláča:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Koláč vložte do predhriatej rúry.
- Pečte približne 50 minút, kým povrch nie je zlatistý.
Dokončenie
- Chladenie a odležanie:
- Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
- Následne ho vložte na noc do chladničky, aby krémová plnka dobre stuhla a chute sa prepojili.
- Servírovanie:
- Pred podávaním posypte koláč práškovým cukrom.
- Nakrájajte na kúsky a podávajte.
Tipy:
- Slivky vyberajte zrelé, ale nie prezreté, aby koláč nebol príliš mokrý.
- Ak nemáte kyslú smotanu, môžete ju nahradiť bielym jogurtom.
- Koláč môžete ozdobiť aj nasekanými orechmi alebo mandľami.
- Ak chcete, aby bol koláč ešte šťavnatejší, môžete slivky posypať trochou škoricového cukru.
- Nezabudnite nechať koláč vychladnúť, aby sa krém poriadne usadil.
Video recept:
Tak čo, milé moje, už sa vám zbiehajú slinky? Verím, že tento starodávny recept na strúhaný slivkový koláč s pudingovým krémom si zamilujete rovnako ako ja. Je to kúsok šťastia, ktorý si môžete dopriať kedykoľvek. A nezabudnite, pečenie je najlepšie, keď sa doň vloží srdce. Prajem vám veľa radosti pri pečení a dobrú chuť!
Súvisiace články:
Najchutnejší krehký slivkový koláč s drobenkou: Jednoduchý recept, ktorý si zamilujete
Tradičný slivkový koláč so maslovou posýpkou: Jednoduchý recept plný lásky a vône jesene!
Babičkin domáci slivkový koláč: Presne tak, ako ho piekli naše staré mamy
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Leckeres und einfaches Essen