Hľadáte RECEPT na placky z mletého mäsa, ktoré sú všetko, len nie suché a nudné? Tak ste ho práve našli! Tieto šťavnaté placky sú pripravené zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa, dochutené červenou cibuľkou, cesnakom a štipkou chilli pre ten správny říz. Tajomstvo ich dokonalej chuti a mäkkosti spočíva nielen v kombinácii dvoch druhov mäsa, ale aj v pridaní sladkej chilli omáčky a krátkom odležaní pred tepelnou úpravou. Výsledkom sú mäsové placky, ktoré sú na povrchu pekne opečené a vo vnútri neuveriteľne šťavnaté. Podávané s domácimi zemiakovými chipsami tvoria neodolateľné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina a určite si budete chcieť pridať. Je to jednoducho TOP voľba!
Príprava týchto placiek nie je vôbec zložitá. Zeleninový základ s chilli dodá mäsu skvelú chuť a zemiakový škrob pomôže udržať šťavnatosť. Dvojfázová tepelná úprava – najprv opekanie na panvici a potom krátke dopečenie v rúre – zaručí, že placky budú dokonale prepečené bez rizika spálenia. A čo k nim? Domáce zemiakové chipsy sú absolútne fantastická príloha, ktorá povýši toto jedlo na gurmánsky zážitok. Tento RECEPT na placky z mletého mäsa je skvelým tipom na výdatný obed alebo večeru, keď chcete niečo naozaj chutné a uspokojujúce.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút
- Čas odležania mäsa: 30 minút
- Čas pečenia/vyprážania: cca 15 minút (opekanie) + 20 minút (pečenie) + cca 10-15 minút (chipsy)
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná ★★
Potrebujeme
Placky z mletého mäsa
- 1 ks červenej cibule (stredne veľká)
- 1 ks chilli papričky (čerstvá, napr. Jalapeño, alebo podľa chuti)
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
- Mleté čierne korenie podľa chuti
- 3 lyžice sladkej chilli omáčky (sweet chilli sauce)
- 1 lyžica zemiakového škrobu
- 850 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
- Olej na opekanie (napr. rastlinný, cca 3-4 lyžice)
Domáce zemiakové chipsy
- 6 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ C alebo vhodné na vyprážanie)
- Soľ podľa chuti
- Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo na ponorenie chipsov)
Postup prípravy
Príprava mäsovej zmesi
- Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte na veľmi jemné kocky. Chilli papričku umyte, rozrežte, zbavte semienok (pre menšiu pálivosť) a nasekajte nadrobno. Cesnak ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo prelisujte.
- V mise zmiešajte najemno nakrájanú cibuľu, nasekanú chilli papričku a nastrúhaný/prelisovaný cesnak. (Voliteľne môžete túto zmes ešte spoločne krátko presekať nožom pre jemnejšiu konzistenciu).
- K zeleninovej zmesi pridajte soľ, mleté čierne korenie, sladkú chilli omáčku a zemiakový škrob. Všetko spolu starostlivo premiešajte.
- Do misy pridajte mleté mäso a rukami veľmi dôkladne premiešajte so zeleninovo-korenenou zmesou, aby sa chute rovnomerne spojili. Nezmiesujte však príliš dlho.
- Misu prikryte fóliou a nechajte mäsovú zmes odležať v chladničke aspoň 30 minút.
Tvarovanie a opekanie placiek
- Odležanú mäsovú zmes vyberte z chladničky. Rukami navlhčenými studenou vodou tvarujte z mäsa okrúhle placky hrubé približne 1,5 – 2 cm (malo by vám vyjsť cca 8-10 placiek).
- Na väčšej panvici rozohrejte olej (cca 3-4 lyžice) na stredne silnom ohni.
- Opatrne vkladajte vytvarované placky na rozpálenú panvicu a opekajte ich z oboch strán dozlatista (približne 3-4 minúty z každej strany). Opekajte ich postupne, aby panvica nebola preplnená.
Dopečenie placiek v rúre
- Rúru predhrejte na 140 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
- Opečené placky preložte z panvice na pripravený plech.
- Plech s plackami vložte do predhriatej rúry a pečte (dopekajte) približne 20 minút, aby sa mäso dôkladne prepeklo aj vo vnútri.
Príprava domácich chipsov
- Kým sa placky dopekajú, pripravte si chipsy. Zemiaky dôkladne umyte (môžete nechať šupku, ak je pekná, alebo ich ošúpte) a nastrúhajte alebo nakrájajte na veľmi tenké plátky (ideálne pomocou mandolíny alebo škrabky na zemiaky).
- Kľúčový krok: Nakrájané plátky ihneď vložte do misy so studenou vodou a dobre ich prepláchnite, aby ste odstránili prebytočný škrob. Vodu zlejte a môžete proces prepláchnutia zopakovať.
- Plátky zemiakov sceďte a veľmi dôkladne osušte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami. Musia byť naozaj suché!
- V hlbšej panvici alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja (plátky musia byť ponorené) na teplotu približne 170–180 °C.
- Bezpečnostné upozornenie: Pri práci s horúcim olejom buďte mimoriadne opatrní! Do horúceho oleja vkladajte len úplne suché zemiaky a po menších dávkach.
- Opatrne vkladajte osušené zemiakové plátky do rozpáleného oleja. Vyprážajte ich po menších dávkach, kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé. Počas vyprážania ich môžete občas jemne premiešať.
- Hotové chipsy vyberajte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke. Ihneď ich zľahka osoľte podľa chuti.
Podávanie
- Dopečené mäsové placky vyberte z rúry.
- Servírujte teplé placky z mletého mäsa spolu s čerstvo pripravenými domácimi zemiakovými chipsami. Ako ozdobu môžete použiť kolieska červenej cibule alebo nakladané uhorky.
Videorecept
Tipy
- Mäsová zmes: Použitie mixu hovädzieho a bravčového mäsa zaručí šťavnatosť placiek. Pri miešaní mäsovej zmesi pracujte jemne a len kým sa ingrediencie nespoja – príliš dlhé miesenie môže spôsobiť, že placky budú tuhé.
- Domáce chipsy: Tajomstvom chrumkavých chipsov je naozaj dôkladné odstránenie škrobu (prepláchnutím) a následné perfektné osušenie plátkov pred vyprážaním. Vyprážajte ich v dostatočne horúcom oleji a po malých dávkach, aby sa nezlepili a teplota oleja príliš neklesla.
- Tepelná úprava placiek: Ak nechcete používať rúru, môžete placky dopiecť aj len na panvici. Po opečení z oboch strán znížte teplotu, panvicu prikryte pokrievkou a pomaly dopekajte ďalších 10-15 minút, kým nie sú úplne prepečené. Ja však preferujem dopečenie v rúre pre rovnomernejšie prepečenie.
- Pikantnosť: Množstvo chilli papričky a sladkej chilli omáčky si upravte podľa vlastnej tolerancie pálivosti. Ak máte radi jemnejšiu chuť, chilli papričku môžete vynechať úplne.
Tieto šťavnaté placky z mletého mäsa sú skvelým dôkazom toho, že aj z mletého mäsa sa dá pripraviť famózne jedlo. V kombinácii s domácimi chrumkavými chipsami a jemnou pikantnosťou chilli je to RECEPT, ktorý si jednoducho zamilujete. Dobrú chuť!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty