Search

Šťavnaté placky z mletého mäsa: Tento RECEPT s chilli je TOP!

Placky z mletého mäsa
Placky z mletého mäsa

Obsah receptu

Hľadáte RECEPT na placky z mletého mäsa, ktoré sú všetko, len nie suché a nudné? Tak ste ho práve našli! Tieto šťavnaté placky sú pripravené zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa, dochutené červenou cibuľkou, cesnakom a štipkou chilli pre ten správny říz. Tajomstvo ich dokonalej chuti a mäkkosti spočíva nielen v kombinácii dvoch druhov mäsa, ale aj v pridaní sladkej chilli omáčky a krátkom odležaní pred tepelnou úpravou. Výsledkom sú mäsové placky, ktoré sú na povrchu pekne opečené a vo vnútri neuveriteľne šťavnaté. Podávané s domácimi zemiakovými chipsami tvoria neodolateľné jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina a určite si budete chcieť pridať. Je to jednoducho TOP voľba!

Príprava týchto placiek nie je vôbec zložitá. Zeleninový základ s chilli dodá mäsu skvelú chuť a zemiakový škrob pomôže udržať šťavnatosť. Dvojfázová tepelná úprava – najprv opekanie na panvici a potom krátke dopečenie v rúre – zaručí, že placky budú dokonale prepečené bez rizika spálenia. A čo k nim? Domáce zemiakové chipsy sú absolútne fantastická príloha, ktorá povýši toto jedlo na gurmánsky zážitok. Tento RECEPT na placky z mletého mäsa je skvelým tipom na výdatný obed alebo večeru, keď chcete niečo naozaj chutné a uspokojujúce.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas odležania mäsa: 30 minút
  • Čas pečenia/vyprážania: cca 15 minút (opekanie) + 20 minút (pečenie) + cca 10-15 minút (chipsy)
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Stredná ★★

Potrebujeme

Placky z mletého mäsa

  • 1 ks červenej cibule (stredne veľká)
  • 1 ks chilli papričky (čerstvá, napr. Jalapeño, alebo podľa chuti)
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 3 lyžice sladkej chilli omáčky (sweet chilli sauce)
  • 1 lyžica zemiakového škrobu
  • 850 g mletého mäsa (ideálne mix hovädzieho a bravčového)
  • Olej na opekanie (napr. rastlinný, cca 3-4 lyžice)

Domáce zemiakové chipsy

  • 6 ks stredne veľkých zemiakov (varný typ C alebo vhodné na vyprážanie)
  • Soľ podľa chuti
  • Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo na ponorenie chipsov)

Postup prípravy

Príprava mäsovej zmesi

  1. Červenú cibuľu ošúpte a nakrájajte na veľmi jemné kocky. Chilli papričku umyte, rozrežte, zbavte semienok (pre menšiu pálivosť) a nasekajte nadrobno. Cesnak ošúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle alebo prelisujte.
  2. V mise zmiešajte najemno nakrájanú cibuľu, nasekanú chilli papričku a nastrúhaný/prelisovaný cesnak. (Voliteľne môžete túto zmes ešte spoločne krátko presekať nožom pre jemnejšiu konzistenciu).
  3. K zeleninovej zmesi pridajte soľ, mleté čierne korenie, sladkú chilli omáčku a zemiakový škrob. Všetko spolu starostlivo premiešajte.
  4. Do misy pridajte mleté mäso a rukami veľmi dôkladne premiešajte so zeleninovo-korenenou zmesou, aby sa chute rovnomerne spojili. Nezmiesujte však príliš dlho.
  5. Misu prikryte fóliou a nechajte mäsovú zmes odležať v chladničke aspoň 30 minút.

Tvarovanie a opekanie placiek

  1. Odležanú mäsovú zmes vyberte z chladničky. Rukami navlhčenými studenou vodou tvarujte z mäsa okrúhle placky hrubé približne 1,5 – 2 cm (malo by vám vyjsť cca 8-10 placiek).
  2. Na väčšej panvici rozohrejte olej (cca 3-4 lyžice) na stredne silnom ohni.
  3. Opatrne vkladajte vytvarované placky na rozpálenú panvicu a opekajte ich z oboch strán dozlatista (približne 3-4 minúty z každej strany). Opekajte ich postupne, aby panvica nebola preplnená.

Dopečenie placiek v rúre

  1. Rúru predhrejte na 140 °C. Pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Opečené placky preložte z panvice na pripravený plech.
  3. Plech s plackami vložte do predhriatej rúry a pečte (dopekajte) približne 20 minút, aby sa mäso dôkladne prepeklo aj vo vnútri.

Príprava domácich chipsov

  1. Kým sa placky dopekajú, pripravte si chipsy. Zemiaky dôkladne umyte (môžete nechať šupku, ak je pekná, alebo ich ošúpte) a nastrúhajte alebo nakrájajte na veľmi tenké plátky (ideálne pomocou mandolíny alebo škrabky na zemiaky).
  2. Kľúčový krok: Nakrájané plátky ihneď vložte do misy so studenou vodou a dobre ich prepláchnite, aby ste odstránili prebytočný škrob. Vodu zlejte a môžete proces prepláchnutia zopakovať.
  3. Plátky zemiakov sceďte a veľmi dôkladne osušte čistou kuchynskou utierkou alebo papierovými utierkami. Musia byť naozaj suché!
  4. V hlbšej panvici alebo fritéze rozohrejte dostatočné množstvo oleja (plátky musia byť ponorené) na teplotu približne 170–180 °C.
  5. Bezpečnostné upozornenie: Pri práci s horúcim olejom buďte mimoriadne opatrní! Do horúceho oleja vkladajte len úplne suché zemiaky a po menších dávkach.
  6. Opatrne vkladajte osušené zemiakové plátky do rozpáleného oleja. Vyprážajte ich po menších dávkach, kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé. Počas vyprážania ich môžete občas jemne premiešať.
  7. Hotové chipsy vyberajte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke. Ihneď ich zľahka osoľte podľa chuti.

Podávanie

  1. Dopečené mäsové placky vyberte z rúry.
  2. Servírujte teplé placky z mletého mäsa spolu s čerstvo pripravenými domácimi zemiakovými chipsami. Ako ozdobu môžete použiť kolieska červenej cibule alebo nakladané uhorky.

Videorecept

Tipy

  1. Mäsová zmes: Použitie mixu hovädzieho a bravčového mäsa zaručí šťavnatosť placiek. Pri miešaní mäsovej zmesi pracujte jemne a len kým sa ingrediencie nespoja – príliš dlhé miesenie môže spôsobiť, že placky budú tuhé.
  2. Domáce chipsy: Tajomstvom chrumkavých chipsov je naozaj dôkladné odstránenie škrobu (prepláchnutím) a následné perfektné osušenie plátkov pred vyprážaním. Vyprážajte ich v dostatočne horúcom oleji a po malých dávkach, aby sa nezlepili a teplota oleja príliš neklesla.
  3. Tepelná úprava placiek: Ak nechcete používať rúru, môžete placky dopiecť aj len na panvici. Po opečení z oboch strán znížte teplotu, panvicu prikryte pokrievkou a pomaly dopekajte ďalších 10-15 minút, kým nie sú úplne prepečené. Ja však preferujem dopečenie v rúre pre rovnomernejšie prepečenie.
  4. Pikantnosť: Množstvo chilli papričky a sladkej chilli omáčky si upravte podľa vlastnej tolerancie pálivosti. Ak máte radi jemnejšiu chuť, chilli papričku môžete vynechať úplne.

Tieto šťavnaté placky z mletého mäsa sú skvelým dôkazom toho, že aj z mletého mäsa sa dá pripraviť famózne jedlo. V kombinácii s domácimi chrumkavými chipsami a jemnou pikantnosťou chilli je to RECEPT, ktorý si jednoducho zamilujete. Dobrú chuť!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty bez brepty

     
     

    Google Správy: Daj nám ⭐

    Podobné recepty