Search

Domáce hranolčeky v cestíčku so šalotkovým dipom, ktoré zmiznú za pár minút! TOP recept

Hranolčeky v cestíčku
Hranolčeky v cestíčku

Obsah receptu

Tieto domáce hranolčeky nie sú len tak hocijaké! Každý kúsok zemiaku je obalený v jemne pikantnom, chrumkavom cestíčku, ktoré po usmažení vytvorí neodolateľnú kôrku. V kombinácii s osviežujúcim a zároveň pikantným šalotkovým dipom s kaparami a srirachou sa z obyčajných zemiakov stáva skutočná delikatesa. Pripravte sa na to, že táto dobrota si získa každého a zo stola zmizne naozaj rýchlo. Je to ideálna chuťovka, ktorá premení bežné posedenie na malú slávnosť.

Či už plánujete večer s priateľmi pri pive, filmový maratón s rodinou, alebo len máte chuť na niečo výnimočné a chrumkavé, tento recept je skvelá voľba. Príprava je pomerne jednoduchá a zvládnu ju aj menej skúsení kuchári. Kľúčom k úspechu je správne pripravené cestíčko a starostlivé smaženie dozlatista.

Základné Info:

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas smaženia: cca 20-30 minút (podľa veľkosti panvice a počtu dávok)
  • Počet porcií: 2-3 (ako chuťovka)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★

Potrebujeme

Hranolčeky

  • 3–4 ks väčšie zemiaky (varný typ B alebo C)
  • 2 ks vajcia
  • ½ lyžičky soli (alebo podľa chuti)
  • 1 lyžička mletého chilli (môžete upraviť podľa preferovanej pálivosti)
  • ½ lyžičky sušeného cesnaku
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • 65 g hladkej múky (preosiatej)
  • Rastlinný olej na vyprážanie (dostatočné množstvo na vrstvu aspoň 1-2 cm v panvici)

Dip

  • ½ ks šalotky (alebo malej červenej cibule)
  • 1 lyžica kapár (nasekaných nadrobno)
  • 2 lyžice kvalitnej majonézy
  • 1 lyžica kečupu (jemného alebo pikantného)
  • 1 lyžička Sriracha omáčky (alebo inej chilli omáčky, podľa chuti)
  • Štipka čerstvo mletého čierneho korenia
  • Čerstvá pažítka na ozdobu (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava zemiakov a cestíčka

  1. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na hranolčeky (cca 1 cm hrubé). Snažte sa, aby boli približne rovnako veľké kvôli rovnomernému smaženiu.
  2. Nakrájané hranolčeky vložte do misy, zalejte studenou vodou a dôkladne prepláchnite, aby ste odstránili prebytočný škrob. Potom ich sceďte a dôkladne osušte čistou kuchynskou utierkou. Toto je dôležitý krok pre dosiahnutie chrumkavosti.
  3. V inej miske rozšľahajte vajcia so soľou, chilli, sušeným cesnakom a oreganom. Postupne zašľahajte preosiatu hladkú múku, aby vzniklo hladké, mierne husté cestíčko bez hrudiek.
  4. Osušené hranolčeky pridajte do misky s cestíčkom a dôkladne premiešajte, aby sa každý kúsok rovnomerne obalil.

Kuracie mäso
TIP na dnes
Recept na najlepšie kuracie mäso: Super ľahká príprava a úžasná chuť

Smaženie hranolčekov

  1. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejte dostatočné množstvo oleja (vrstva aspoň 1-2 cm) na stredne vysokú teplotu (cca 170-180°C). Olej je správne rozohriaty, keď okolo kúska zemiaku vloženého do oleja začnú okamžite vznikať bublinky.
  2. Pozor: Pri práci s horúcim olejom buďte maximálne opatrní! Nikdy nevkladajte mokré suroviny do horúceho oleja.
  3. Pomocou klieští alebo dierovanej lyžice opatrne vkladajte obalené hranolčeky do horúceho oleja. Smažte ich po menších dávkach, aby sa olej príliš neochladil a hranolčeky sa nezlepili.
  4. Smažte približne 10-15 minút (v závislosti od hrúbky hranolčekov a teploty oleja), alebo kým nie sú krásne zlatohnedé, chrumkavé a zemiaky vo vnútri úplne mäkké. Počas smaženia ich môžete občas jemne premiešať.
  5. Usmažené hranolčeky vyberajte dierovanou lyžicou a nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, ktorá vsiakne prebytočný tuk. Pred podávaním ich môžete ešte jemne dosoliť podľa chuti.

Príprava dipu

  1. Kým sa smažia hranolčeky (alebo tesne pred podávaním), pripravte dip. Šalotku ošúpte a nakrájajte na veľmi jemné kocky. Kapary tiež nasekajte nadrobno.
  2. V malej miske zmiešajte nadrobno nakrájanú šalotku, nasekané kapary, majonézu, kečup a sriracha omáčku. Dochuťte čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Všetko dobre premiešajte. Hotový dip môžete pred podávaním nechať krátko vychladiť v chladničke. Podávajte spolu s horúcimi, čerstvo usmaženými hranolčekmi v cestíčku. Ak chcete, ozdobte dip nasekanou čerstvou pažítkou.

Videorecept

Tipy

  1. Výber zemiakov: Ja najradšej používam zemiaky varného typu B alebo C, ktoré dobre držia tvar a po usmažení sú vo vnútri príjemne mäkké. Dôležité je naozaj dôkladné osušenie pred obaľovaním v cestíčku.
  2. Konzistencia cestíčka: Ak by sa vám zdalo cestíčko príliš husté, môžete pridať lyžičku vody alebo mlieka. Naopak, ak je príliš riedke, pridajte trochu múky. Malo by pekne priľnúť k hranolčekom.
  3. Smaženie: Dbám na to, aby som panvicu neprepĺňal. Radšej smažím na viackrát po menších dávkach. Takto zaistím, že teplota oleja neklesne a hranolčeky budú naozaj chrumkavé, nie nasiaknuté tukom.
  4. Variácie dipu: Namiesto šalotky môžete použiť jarnú cibuľku. Ak nemáte radi kapary, skúste pridať nadrobno nasekanú kyslú uhorku. Pre jemnejšiu verziu vynechajte srirachu alebo ju nahraďte sladkou chilli omáčkou.

Pečené zemiaky s mletým mäsom
TIP na dnes
Jednoduché pečené zemiaky s mletým mäsom: Perfektné riešenie, keď neviete čo variť

Tieto domáce hranolčeky v cestíčku sú skutočnou pochúťkou, ktorá prekvapí svojou chuťou a textúrou. Vyskúšajte tento TOP recept a presvedčte sa sami, prečo miznú zo stola tak rýchlo!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Essen Rezepte

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty