Search

Šťavnaté kuracie soté s brokolicou a mrkvou: Rýchla a zdravá večera z jednej panvice

Kuracie soté s brokolicou a mrkvou
Kuracie soté s brokolicou a mrkvou

Obsah receptu

Publikované: 16. októbra 2025, 05:00

Hľadáte recept na večeru, ktorá je hotová za pár minút, plná chutí a nemusíte pri nej zašpiniť polovicu kuchyne? Toto kuracie soté je presne také. Je to moja obľúbená voľba na uponáhľaný deň, keď chcem niečo zdravé, sýte a hlavne rýchle. Všetko pripravíte v jedinej panvici.

Kombinácia šťavnatého kuracieho mäsa, chrumkavej zeleniny a lahodnej ázijskej omáčky je jednoducho návyková. Prezradím vám aj jednoduchý trik, vďaka ktorému zostane brokolica vždy krásne zelená a chrumkavá, nie rozvarená.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 15 min
  • Počet porcií: 2-3
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia (bez prílohy)
  • Trend: Rýchla večera / Jedlo z jednej panvice

Potrebujeme

Mäso a zelenina:

  • 250 g kuracích pŕs
  • 300 g brokolice
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Ázijská omáčka:

  • 2 PL ustricovej omáčky
  • 1 PL svetlej sójovej omáčky
  • 1/2 ČL tmavej sójovej omáčky
  • 1 ČL kukuričného škrobu
  • 125 ml vody (alebo kuracieho vývaru)

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetky suroviny. Brokolicu rozdeľte na malé ružičky, mrkvu nakrájajte na tenké kolieska, cesnak nasekajte najemno. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance a v miske ich zmiešajte so soľou a korením.
  2. Pripravte si omáčku: V malej miske zmiešajte obe sójové omáčky, ustricovú omáčku, vodu a kukuričný škrob. Dobre premiešajte metličkou.
  3. Do vriacej osolenej vody vhoďte ružičky brokolice a krátko ich blanšírujte 1–2 minúty. Ihneď ich sceďte a vložte do misky s ľadovou vodou, aby si zachovali farbu a chrumkavosť. Po minúte opäť sceďte.
  4. Vo veľkej panvici alebo woku na rozpálenom oleji sprudka opečte kuracie mäso dozlatista (cca 2-3 minúty). Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
  5. Do tej istej panvice pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ju asi 2 minúty. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte ďalších 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
  6. Do panvice vráťte opečené kuracie mäso, pridajte blanšírovanú brokolicu a všetko zalejte pripravenou omáčkou.
  7. Za stáleho miešania varte 1–2 minúty, kým omáčka nezhustne a pekne neobalí mäso a zeleninu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo chrumkavej a zelenej brokolice: Nikdy ju nevarte dlho. Krátke blanšírovanie vo vriacej vode a následné okamžité schladenie v ľadovej vode je profesionálny trik, ktorý zastaví proces varenia a zaručí, že brokolica zostane krásne zelená a pevná na skus.
  2. Aby bolo mäso šťavnaté: Kuracie prsia opekajte naozaj krátko a sprudka na horúcej panvici. Ak by ste ich restovali príliš dlho, boli by suché a gumové.

Jednoduché variácie

  • Pikantná verzia: Spolu s cesnakom pridajte do panvice aj najemno nasekanú chilli papričku alebo štipku sušených chilli vločiek.
  • S inou zeleninou: Namiesto mrkvy alebo spolu s ňou môžete použiť na prúžky nakrájanú červenú papriku, hrsť cukrového hrášku alebo jarnú cibuľku.

Toto jedlo podávajte ihneď, s dusenou jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Mel’s Cooking Journey, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty