Publikované: 16. októbra 2025, 05:00
Hľadáte recept na večeru, ktorá je hotová za pár minút, plná chutí a nemusíte pri nej zašpiniť polovicu kuchyne? Toto kuracie soté je presne také. Je to moja obľúbená voľba na uponáhľaný deň, keď chcem niečo zdravé, sýte a hlavne rýchle. Všetko pripravíte v jedinej panvici.
Kombinácia šťavnatého kuracieho mäsa, chrumkavej zeleniny a lahodnej ázijskej omáčky je jednoducho návyková. Prezradím vám aj jednoduchý trik, vďaka ktorému zostane brokolica vždy krásne zelená a chrumkavá, nie rozvarená.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 15 min
- Počet porcií: 2-3
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Rýchla večera / Jedlo z jednej panvice
Potrebujeme
Mäso a zelenina:
- 250 g kuracích pŕs
- 300 g brokolice
- 1 ks stredne veľkej mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- 2-3 PL rastlinného oleja
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Ázijská omáčka:
- 2 PL ustricovej omáčky
- 1 PL svetlej sójovej omáčky
- 1/2 ČL tmavej sójovej omáčky
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 125 ml vody (alebo kuracieho vývaru)
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetky suroviny. Brokolicu rozdeľte na malé ružičky, mrkvu nakrájajte na tenké kolieska, cesnak nasekajte najemno. Kuracie prsia nakrájajte na tenké rezance a v miske ich zmiešajte so soľou a korením.
- Pripravte si omáčku: V malej miske zmiešajte obe sójové omáčky, ustricovú omáčku, vodu a kukuričný škrob. Dobre premiešajte metličkou.
- Do vriacej osolenej vody vhoďte ružičky brokolice a krátko ich blanšírujte 1–2 minúty. Ihneď ich sceďte a vložte do misky s ľadovou vodou, aby si zachovali farbu a chrumkavosť. Po minúte opäť sceďte.
- Vo veľkej panvici alebo woku na rozpálenom oleji sprudka opečte kuracie mäso dozlatista (cca 2-3 minúty). Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
- Do tej istej panvice pridajte nakrájanú mrkvu a restujte ju asi 2 minúty. Potom pridajte nasekaný cesnak a restujte ďalších 30 sekúnd, kým sa nerozvonia.
- Do panvice vráťte opečené kuracie mäso, pridajte blanšírovanú brokolicu a všetko zalejte pripravenou omáčkou.
- Za stáleho miešania varte 1–2 minúty, kým omáčka nezhustne a pekne neobalí mäso a zeleninu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo chrumkavej a zelenej brokolice: Nikdy ju nevarte dlho. Krátke blanšírovanie vo vriacej vode a následné okamžité schladenie v ľadovej vode je profesionálny trik, ktorý zastaví proces varenia a zaručí, že brokolica zostane krásne zelená a pevná na skus.
- Aby bolo mäso šťavnaté: Kuracie prsia opekajte naozaj krátko a sprudka na horúcej panvici. Ak by ste ich restovali príliš dlho, boli by suché a gumové.
Jednoduché variácie
- Pikantná verzia: Spolu s cesnakom pridajte do panvice aj najemno nasekanú chilli papričku alebo štipku sušených chilli vločiek.
- S inou zeleninou: Namiesto mrkvy alebo spolu s ňou môžete použiť na prúžky nakrájanú červenú papriku, hrsť cukrového hrášku alebo jarnú cibuľku.
Toto jedlo podávajte ihneď, s dusenou jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Mel’s Cooking Journey, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
