Publikované: 13. októbra 2025, 11:00
Sú zákusky, ktoré patria k rodinnému zlatému fondu. Tieto medové rezy sú presne také. Sú to tie najjemnejšie a najvláčnejšie rezy, aké som kedy jedol. Poctivé medové pláty sa striedajú s lahodným krupicovým krémom a na vrchu je chrumkavá čokoláda. Každé sústo sa doslova rozplýva na jazyku.
Mnohí sa tohto receptu boja, pretože medové pláty sú po upečení tvrdé. Prezradím vám však jedno jediné tajomstvo, ktoré je absolútne kľúčové a vďaka ktorému budú vaše rezy dokonale mäkké. Chce to len trochu trpezlivosti.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 min
- Čas pečenia: 48 min (4×12 min)
- Čas chladenia: min. 24 hodín
- Počet porcií: cca 30 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 290 kcal/rez
- Trend: Slávnostný zákusok
Potrebujeme
pre plech s rozmermi cca 30×40 cm
Medové cesto:
- 750 g hladkej múky
- 4 ks vajec
- 188 g kryštálového cukru
- 5 PL tekutého medu
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 125 g masla
Krupicový krém:
- 1,2 l mlieka
- 188 g kryštálového cukru
- 12 PL detskej krupice
- 250 g masla (izbovej teploty)
Na dokončenie:
- slivkový lekvár (na potretie)
- 100 g mliečnej čokolády
- 20 g masla
- 4 PL horúceho mlieka
- nasekané vlašské orechy na posypanie
Postup prípravy
Príprava krému:
- Najprv si pripravte krupicový základ krému. Do hrnca nalejte mlieko, pridajte cukor a krupicu. Za stáleho miešania metličkou priveďte do varu.
- Varte na miernom ohni približne 10 minút, kým kaša nezhustne do podoby hustého pudingu.
- Hotovú kašu odstavte, prikryte potravinovou fóliou (priložte ju priamo na povrch, aby sa nevytvorila koža) a nechajte ju úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
Príprava cesta:
- V miske zmiešajte preosiatu múku so sódou bikarbónou.
- Vo väčšom hrnci, ktorý je vhodný nad parný kúpeľ, zmiešajte vajcia, cukor, med a zmäknuté maslo. Hniec položte nad paru a za stáleho šľahania metličkou zohrievajte, kým sa cukor a maslo úplne nerozpustia a nevznikne hladká pena.
- Odstavte z pary a do ešte teplej zmesi postupne zapracujte sypké suroviny. Vypracujte hladké, nelepivé cesto.
- Cesto rozdeľte na 4 rovnaké časti. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Postupne na papieri na pečenie vyvaľkajte z každej časti tenký plát vo veľkosti plechu (cca 30×40 cm).
- Každý plát pečte jednotlivo na otočenom plechu približne 10–12 minút. Upečené pláty sú po vybratí z rúry tvrdé, je to v poriadku. Nechajte ich úplne vychladnúť.
Kompletizácia:
- Dokončite krém. Maslo izbovej teploty šľahajte asi 2 minúty do peny.
- Dôležitý krok: Do masla po lyžiciach zašľahávajte úplne vychladnutú krupicovú kašu. Obe zložky musia mať rovnakú izbovú teplotu, aby sa krém nezrazil.
- Začnite vrstviť. Prvý medový plát položte na podnos a potrite ho tretinou krému. Prikryte druhým plátom, opäť potrite krémom a postup zopakujte.
- Položte štvrtý, posledný plát a ten potrite tenkou vrstvou slivkového lekváru.
- Pripravte polevu. V malom hrnčeku zohrejte mlieko, pridajte maslo a nalámanú čokoládu. Miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkej polevy.
- Polevu nalejte na lekvárovú vrstvu, rovnomerne rozotrite a posypte nasekanými orechmi.
- Toto je najdôležitejší krok celého receptu! Hotové rezy nechajte odležať v chlade, ideálne prikryté, minimálne 24 hodín. Pláty nasiaknu vlhkosť z krému a dokonale zmäknú.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Trpezlivosť prináša mäkké rezy: Naozaj nepodceňujte odležanie. Ak by ste rezy krájali hneď, boli by tvrdé. Až po 24 hodinách (ideálne po dvoch dňoch) sa z nich stane tá pravá, vláčna a jemná delikatesa.
- Krém bez zrazenia: Kľúčom k hladkému krému je naozaj rovnaká izbová teplota masla a krupicovej kaše. Ak sa vám aj napriek tomu krém zrazí, nahrejte misku fénom alebo nad parou a rýchlo prešľahajte.
Jednoduché variácie
- Kávový krém: Do hotového krupicového krému zašľahajte 2 lyžice silného espressa (vychladnutého). K medovému cestu sa kávová chuť fantasticky hodí.
- S rumom: Pre ešte výraznejšiu chuť môžete do krému pridať 2 lyžice rumu alebo pokvapkať rumom jednotlivé medové pláty pred natretím krému.
Poctivo odležané rezy krájajte nožom namočeným v horúcej vode na úhľadné kúsky.
Recept vychádza z verzie od Smaki Katriny-najlepsze przepisy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
