Search

Posúchy z jogurtového cesta hotové raz-dva: sú mäkučké a ľahučké ako pierko

Posúchy z jogurtového cesta
Posúchy z jogurtového cesta

Obsah receptu

Dnes máme pre vás recept na posúchy z jogurtového cesta, ktoré sú také ľahučké, že sa im len tak rozplynú v ústach. A čo je najlepšie? Sú hotové raz-dva, takže nemusíte tráviť hodiny v kuchyni.

Pamätáte si na tie voňavé posúchy, ktoré piekla vaša starká? Tie, čo sa rozplývali na jazyku a vždy chutili najlepšie s domácim džemom? Tento recept je práve taký – jednoduchý, tradičný a plný lásky.

Posúchy z jogurtového cesta

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička soli
  • 200 ml bieleho jogurtu (izbovej teploty)
  • 200 ml teplej vody (približne 36 °C)
  • 20 g čerstvého droždia

Na potretie:

  • Roztopená bravčová masť
    • Alternatíva: maslo alebo olej

Postup prípravy:

  1. Príprava kvásku:
    • Do misky nalejte 200 ml teplej vody.
    • Pridajte 20 g čerstvého droždia a dobre premiešajte.
    • Nechajte zmes odpočívať približne 10 minút, kým droždie nezačne pracovať.
  2. Príprava cesta:
    • Vo veľkej mise zmiešajte 500 g hladkej múky a 1 čajovú lyžičku soli.
    • Pridajte 200 ml bieleho jogurtu a nakvasený kvások.
    • Vypracujte cesto. Ak je príliš husté, pridajte trochu teplej vody.
    • Miesite, kým sa cesto prestane lepiť na ruky a je hladké a pružné.
  3. Kysnutie cesta:
    • Povrch cesta posypte trochou múky.
    • Misu prikryte čistou utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  4. Tvarovanie posúchov:
    • Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú pracovnú plochu.
    • Rozdeľte cesto na 12 rovnakých častí.
    • Z každého kúska vytvarujte malý bochník.
  5. Vyvaľkávanie:
    • Každý bochník vyvaľkajte na kruh s priemerom približne 13 cm.
    • Dbajte na rovnomernú hrúbku cesta, aby sa posúchy rovnomerne upiekli.
  6. Pečenie:
    • Rozohrejte suchú panvicu na strednom ohni.
    • Posúchy pečte na suchej panvici z oboch strán do zlatista.
    • Pečte pomaly, aby sa dobre prepiekli a neprihoreli.
  7. Dokončenie:
    • Hneď po upečení posúchy natrite roztopenou bravčovou masťou.
    • Ak preferujete, môžete použiť maslo alebo olej.

Tipy:

  • Nebojte sa pridať trochu viac jogurtu, ak je cesto príliš suché.
  • Ak nemáte po ruke bravčovú masť, pokojne použite masielko alebo trošku oleja.
  • Tieto posúchy sú najlepšie ešte teplé, ale nebojte sa, aj na druhý deň sú výborné.

Video recept:

Tak čo, milé moje gazdinky, vyskúšate tento recept? Verím, že áno. A nezabudnite, pri pečení je najdôležitejšia láska, ktorú do jedla vložíte. Tak nech sa vám vydaria!

Súvisiace články:

Tradičný cesnakový posúch podľa nášho receptu: Je tak dobrý, že ho budete robiť dvakrát týždenne!

Tradičný slovenský posúch s bryndzou, kyslou smotanou a opečenou slaninkou podľa babky Stanky

Vynikajúci turecký posúch so syrom: Recept som si doniesla z dovolenky – najlepšie pohostenie!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty