Search

Poctivé sedliacke zemiakové knedle s cibuľkou: Jedlo z pár surovín, ktoré zasýti celú rodinu

Zemiakové knedle s cibuľkou
Zemiakové knedle s cibuľkou

Obsah receptu

Publikované: 18. októbra 2025, 05:00

Toto je jedlo môjho detstva. Presne takto ich robila moja babička, keď chcela z pár základných surovín vykúzliť niečo sýte a nesmierne chutné. Sú to poctivé sedliacke knedle, ktoré sú vďaka zemiakom a opraženej cibuľke vláčne a plné chuti. Dokonalé jedlo na chladnejšie dni.

Zabudnite na lepivé alebo tvrdé zemiakové cesto. Kľúčom k úspechu je rýchlosť a práca s ešte teplými zemiakmi. S týmto receptom zvládnete pripraviť túto jednoduchú a lacnú dobrotu, ktorá zasýti celú rodinu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 25 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Úspora peňazí

Potrebujeme

  • 800 g múčnatých zemiakov (varný typ B alebo C)
  • 1 ks veľkého vajca
  • 160 g hrubej múky (+ na podsypanie)
  • 300 g cibule
  • 2 PL bravčovej masti (alebo oleja)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • kyslá smotana a pažítka na servírovanie

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a v osolenej vode uvarte domäkka (cca 20 minút).
  2. Kým sa zemiaky varia, cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte masť alebo olej a cibuľu na strednom ohni opekajte dozlatista. Tretinu opečenej cibuľky si odložte bokom na ozdobu.
  3. Uvarené zemiaky ihneď sceďte a ešte horúce ich prelisujte alebo najemno postrúhajte do veľkej misy.
  4. Teraz pracujte rýchlo! K horúcim zemiakom ihneď pridajte vajce, soľ, čierne korenie, väčšiu časť opečenej cibuľky a múku.
  5. Rýchlo vypracujte hladké cesto. Cesto nesmie odpočívať, pretože by zredlo a stalo by sa lepivým.
  6. Z cesta na pomúčenej doske tvarujte guľky alebo menšie knedličky.
  7. Pripravené knedle ihneď vkladajte do vriacej osolenej vody. Varte ich, kým nevyplávajú na povrch. Po vyplávaní ich povarte ešte 2–3 minúty.
  8. Dierovanou naberačkou ich vyberte, nechajte odkvapkať a podávajte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. S cestom pracujte rýchlo: Toto je najdôležitejšie pravidlo pri zemiakovom ceste z varených zemiakov. Po vychladnutí sa škrob v zemiakoch mení a cesto redne a stáva sa extrémne lepivým. Preto ho spracujte a uvarte ihneď.
  2. Poctivá chuť: Pre autentickú “sedliacku” chuť použite na opraženie cibuľky bravčovú masť. Rozdiel v chuti je naozaj poznať.

Jednoduché variácie

  • So slaninkou: Spolu s cibuľou môžete opražiť aj 100 g na kocky nakrájanej slaniny. Časť slaninky potom vmiešajte do cesta a časť si nechajte na posypanie hotových knedlí.
  • Plnené údeným mäsom: Do stredu každej guľôčky môžete pred varením vtlačiť kúsok vareného údeného mäsa.

Hotové knedle podávajte s kopcom kyslej smotany, posypané zvyšnou opečenou cibuľkou a čerstvo nasekanou pažítkou.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Sprint Cooking, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty