Publikované: 18. októbra 2025, 05:00
Toto je jedlo môjho detstva. Presne takto ich robila moja babička, keď chcela z pár základných surovín vykúzliť niečo sýte a nesmierne chutné. Sú to poctivé sedliacke knedle, ktoré sú vďaka zemiakom a opraženej cibuľke vláčne a plné chuti. Dokonalé jedlo na chladnejšie dni.
Zabudnite na lepivé alebo tvrdé zemiakové cesto. Kľúčom k úspechu je rýchlosť a práca s ešte teplými zemiakmi. S týmto receptom zvládnete pripraviť túto jednoduchú a lacnú dobrotu, ktorá zasýti celú rodinu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 25 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Úspora peňazí
Potrebujeme
- 800 g múčnatých zemiakov (varný typ B alebo C)
- 1 ks veľkého vajca
- 160 g hrubej múky (+ na podsypanie)
- 300 g cibule
- 2 PL bravčovej masti (alebo oleja)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- kyslá smotana a pažítka na servírovanie
Postup prípravy
- Zemiaky ošúpte, nakrájajte na menšie kocky a v osolenej vode uvarte domäkka (cca 20 minút).
- Kým sa zemiaky varia, cibuľu nakrájajte nadrobno. Na panvici rozohrejte masť alebo olej a cibuľu na strednom ohni opekajte dozlatista. Tretinu opečenej cibuľky si odložte bokom na ozdobu.
- Uvarené zemiaky ihneď sceďte a ešte horúce ich prelisujte alebo najemno postrúhajte do veľkej misy.
- Teraz pracujte rýchlo! K horúcim zemiakom ihneď pridajte vajce, soľ, čierne korenie, väčšiu časť opečenej cibuľky a múku.
- Rýchlo vypracujte hladké cesto. Cesto nesmie odpočívať, pretože by zredlo a stalo by sa lepivým.
- Z cesta na pomúčenej doske tvarujte guľky alebo menšie knedličky.
- Pripravené knedle ihneď vkladajte do vriacej osolenej vody. Varte ich, kým nevyplávajú na povrch. Po vyplávaní ich povarte ešte 2–3 minúty.
- Dierovanou naberačkou ich vyberte, nechajte odkvapkať a podávajte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- S cestom pracujte rýchlo: Toto je najdôležitejšie pravidlo pri zemiakovom ceste z varených zemiakov. Po vychladnutí sa škrob v zemiakoch mení a cesto redne a stáva sa extrémne lepivým. Preto ho spracujte a uvarte ihneď.
- Poctivá chuť: Pre autentickú “sedliacku” chuť použite na opraženie cibuľky bravčovú masť. Rozdiel v chuti je naozaj poznať.
Jednoduché variácie
- So slaninkou: Spolu s cibuľou môžete opražiť aj 100 g na kocky nakrájanej slaniny. Časť slaninky potom vmiešajte do cesta a časť si nechajte na posypanie hotových knedlí.
- Plnené údeným mäsom: Do stredu každej guľôčky môžete pred varením vtlačiť kúsok vareného údeného mäsa.
Hotové knedle podávajte s kopcom kyslej smotany, posypané zvyšnou opečenou cibuľkou a čerstvo nasekanou pažítkou.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Sprint Cooking, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
