Domáce žemľové knedle sú skvelou a jednoduchou prílohou, ktorá sa hodí k mnohým jedlám. Sú jemné, nadýchané a plné chuti. Tento recept vás naučí, ako si ich ľahko pripravíte doma.
Hľadáte výbornú prílohu k vašim obľúbeným jedlám? Vyskúšajte domáce žemľové knedle! S ich lahodnou textúrou a bohatou chuťou budú zaručeným hitom pri každom stole.
Domáce žemľové knedle
Ingrediencie:
- 450 – 500 g rožok alebo žemla z predchádzajúceho dňa
- 200 g slaniny
- 200 g cibule
- 4 PL rastlinného oleja
- 200 ml mlieka
- 3 vajcia
- 20 g petržlenovej vňate
- 1/2 lyžičky muškátového orieška
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 40 g masla
Postup prípravy:
- Rožky alebo žemle nakrájajte na menšie kúsky a vložte ich do väčšej misky.
- Na panvici zahrejte olej a pridajte na drobno nakrájanú cibuľu. Orestujte ju približne 2 minúty, kým nezmäkne.
- K cibuľke pridajte na drobno nakrájanú slaninu a smažte ďalšie 3 minúty. Zmes nechajte mierne vychladnúť.
- Medzitým v miske zmiešajte mlieko s vajíčkami a dobre premiešajte. Touto zmesou prelejte chlieb.
- Do chleba pridajte cibuľovo-slaninovú zmes, nakrájanú petržlenovú vňať, soľ, korenie a nastrúhaný muškátový oriešok. Všetko dôkladne premiešajte.
- Ruky si navlhčite vodou a vytvarujte z cesta guľky veľkosti približne 5 cm. Položte ich do nádoby a nechajte v chladničke odpočívať aspoň 30 minút.
- Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci. Do vriacej vody vložte knedle a varte ich na miernom plameni 15 minút.
- Po uvarení knedle polejte roztopeným maslom a podávajte.
Tipy:
- Na prípravu môžete použiť aj chlieb z predchádzajúceho dňa, aby ste minimalizovali odpad.
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, pridajte viac muškátového orieška alebo slaniny.
- Knedle si môžete pripraviť aj vopred a zamraziť ich pre neskoršie použitie.
Domáce žemľové knedle – Video recept:
Domáce žemľové knedle sú jednoduchou, ale chutnou prílohou, ktorá skvelo doplní mnoho jedál. Tento recept si určite obľúbite pre jeho rýchlosť a nenáročnosť. Dobrú chuť!
Súvisiace články:
Domáca kysnutá parená knedľa: Skvelý recept podľa pani Vierky, ktorý sa vždy vydarí
Varím ju 3x do týždňa! Túto polievku so syrovými knedličkami má každý rád!
Ako pripraviť najlepšie hovädzie mäso na prírodno so šťavou
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa