Search

Perfektný guláš z hovädzieho pliecka: Mäsko je neskutočne mäkké a rozpadá sa na jazyku

guláš z hovädzieho pliecka
guláš z hovädzieho pliecka

Obsah receptu

Guláš z hovädzieho pliecka je tradičné slovenské jedlo, ktoré poteší každého milovníka mäsa. S bohatou chuťou, jemným mäsom, a hustou omáčkou je tento guláš ideálnym jedlom na rodinný obed či večeru.

Tento recept na hovädzí guláš vás naučí, ako pripraviť mäso, ktoré sa rozpadá na jazyku. Stačí dodržať pár jednoduchých krokov a vychutnáte si dokonalý guláš, ktorý si obľúbi celá rodina.

Perfektný guláš z hovädzieho pliecka

Ingrediencie:

  • 1400 g hovädzieho pliecka
  • 1 kg cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 150 ml paradajkovej šťavy
  • Olej
  • Soľ
  • Korenie
  • Vegeta (podľa chuti)
  • 2 čajové lyžičky sladkej červenej papriky
  • 200 ml vody
  • 1 polievková lyžica škrobu alebo múky (voliteľné, ak je omáčka príliš riedka)

Postup prípravy:

  1. Príprava cibule:
    • Cibuľu nakrájajte nadrobno.
    • Na hlbokú panvicu alebo hrniec pridajte olej a nechajte ho zahriať. Potom pridajte cibuľu a dusíme ju na miernom ohni, kým nezmäkne (asi 10 minút).
    • Pridajte štipku soli, aby sa cibuľa rýchlejšie rozvarila.
  2. Príprava mäsa:
    • Hovädzie pliecko nakrájajte na väčšie kúsky.
    • Keď je cibuľa zmäknutá, pridajte mäso a dusíme, kým mäso nepustí vlastnú šťavu. Teplotu znížte, aby sa šťava udržala v hrnci. Miešajte občas a varte pod pokrievkou približne 45 minút na strednej teplote.
  3. Dochutenie:
    • Keď sa väčšina tekutiny z mäsa odparí, pridajte pretlačené strúčiky cesnaku, sladkú papriku a paradajkovú šťavu.
    • Pridajte 200 ml vody, premiešajte a ochutnajte. Podľa potreby dochuťte soľou, korením a suchým korením.
    • Prikryte a pokračujte v dusení na miernom ohni asi hodinu, alebo kým mäso nebude mäkké.
  4. Zahustenie omáčky (voliteľné):
    • Ak je omáčka príliš riedka, zmiešajte 1 polievkovú lyžicu škrobu alebo múky s trochou vody a pridajte do omáčky. Nechajte ešte chvíľu variť, kým sa omáčka nezahustí.
  5. Podávanie:
    • Guláš podávajte so zemiakovou kašou alebo inou prílohou podľa chuti.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Na zahustenie omáčky môžete namiesto múky použiť aj rozmixovanú cibuľu.
  2. Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte štipku mletej rasce alebo čili.
  3. Guláš chutí ešte lepšie na druhý deň, keď sa chute spoja.

Guláš z hovädzieho pliecka – Video recept:

Vďaka jednoduchému postupu a skvelým ingredienciám sa tento guláš stane obľúbeným receptom vo vašej kuchyni. Nezabudnite si ho vychutnať s čerstvým chlebom alebo zemiakovou kašou.

Súvisiace články:

Poľovnícky guláš z diviny (jeleň a diviak) – výherný recept

Pikantný bravčový guláš: Takto ho varí môj otec. Mäso sa rozplýva na jazyku

Najlepší výherný recept na hovädzí guláš podľa gulášmajstra


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Varte so Stašou

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty