Pikantný bravčový guláš je obľúbené jedlo, ktoré si získalo srdcia mnohých Slovákov. Tento recept, ktorý varí môj otec, sa vyznačuje jemným a šťavnatým mäsom, ktoré sa doslova rozplýva na jazyku. Kombinácia štipľavých čili papričiek a sladkej červenej papriky dodáva gulášu nezameniteľnú chuť, ktorú si zamilujete.
Chcete pripraviť jedlo, ktoré ohúri každého, kto ho ochutná? Tento pikantný bravčový guláš je tou správnou voľbou. Jednoduchý postup a niekoľko základných ingrediencií vám umožnia vytvoriť jedinečné jedlo, ktoré poteší aj tých najnáročnejších stravníkov. Ideálne je ho podávať s čerstvým chlebom, ryžou alebo cestovinami.
Pikantný bravčový guláš
Ingrediencie:
- 450 gramov cibule
- 4 až 5 polievkových lyžíc rastlinného oleja
- 600 gramov bravčového mäsa (nakrájaného na kocky)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku (80 až 100 gramov)
- 1 polievková lyžica prášku sladkej červenej papriky
- 2 bobkové listy
- 2 až 3 čili papričky (alebo podľa chuti)
- 350 mililitrov + 100 mililitrov horúcej vody
- 1 lyžica múky
- 50 mililitrov studenej vody
Postup prípravy:
- Príprava cibule:
- Na strednom ohni zahrejte 4 až 5 polievkových lyžíc rastlinného oleja na panvici.
- Pridajte na jemno nakrájanú cibuľu (450 gramov) a smažte 5 až 6 minút, až bude cibuľa jemná a zlatistá.
- Pridanie bravčového mäsa:
- Pridajte 600 gramov na kocky nakrájaného bravčového mäsa na panvicu s cibuľou.
- Znížte teplotu na nízku, prikryte a varte 5 minút, aby sa mäso zatiahlo a trochu uvoľnilo šťavu.
- Po 5 minútach mäso skontrolujte, premiešajte a varte ďalších 20 minút na nízkom ohni, kým sa šťava čiastočne neodparí.
- Dochutenie:
- Pridajte soľ a korenie podľa chuti.
- Potom pridajte 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku, 1 polievkovú lyžicu sladkej červenej papriky, 2 bobkové listy a 2 až 3 čili papričky.
- Zalejte 350 mililitrami horúcej vody a zvýšte teplotu na strednú. Varte 35 až 40 minút, aby sa mäso pekne podusilo a získalo chuť.
- Zahustenie omáčky:
- V miske zmiešajte 1 lyžicu múky s 50 mililitrami studenej vody, až vznikne hladká zmes bez hrudiek.
- Zmes pridajte do hrnca a dobre premiešajte.
- Prilejte ďalších 100 mililitrov horúcej vody, znížte teplotu na miernu a varte ďalších 10 až 15 minút, kým omáčka nezhustne a mäso nebude úplne mäkké.
- Dokončenie:
- Guláš podávajte horúci, ideálne s prílohou ako je ryža, cestoviny alebo čerstvý chlieb.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Na dosiahnutie ešte jemnejšieho mäsa, nechajte guláš po dovarení odpočívať pod pokrievkou 10-15 minút.
- Pre výraznejšiu chuť môžete použiť údenú papriku namiesto sladkej červenej papriky.
- Ak nemáte čili papričky, môžete použiť štipku kajenského korenia alebo pár kvapiek tabasca.
Pikantný bravčový guláš – Video recept:
Pikantný bravčový guláš je vynikajúcou voľbou pre rodinné obedy alebo večere s priateľmi. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok vždy stojí za to. Nech už ho podávate s čímkoľvek, jedno je isté – každý tanier sa rýchlo vyprázdni. Skúste tento recept a nechajte sa uniesť dokonalou chuťou!
Súvisiace články:
Najlepší výherný recept na hovädzí guláš podľa gulášmajstra
Hovädzí guláš na novej úrovni: Jednoduchý a lahodný recept!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SOS kuchyňa