Publikované: 9. októbra 2025, 18:20
Keď sa povie jeseň, predstavím si vôňu jabĺk a škorice. Tento koláč je presne taký – poctivý, voňavý a neuveriteľne lahodný. Je to môj tajný tromf na každú rodinnú oslavu. Na prvý pohľad vyzerá ako klasický mrveničkový koláč, no vo vnútri skrýva dve fantastické prekvapenia.
Krémová jablková plnka vďaka jednému triku nikdy nie je vodnatá a pod chrumkavou mrveničkou sa ukrýva jemná snehová perinka. Táto kombinácia textúr a chutí je absolútne božská. Stavím sa, že si kúsok vypýtate dvakrát!
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 min
- Čas pečenia: 50 min
- Počet porcií: 10-12 rezov
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/rez
- Trend: Jesenný koláč
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm
Mrvenička (cesto aj posýpka):
- 325 g hladkej pšeničnej múky
- 135 g kryštálového cukru
- 12 g prášku do pečiva (1 PL)
- 1 PL vanilkového cukru
- 100 g masla (studeného)
- 3 ks vaječných žĺtkov
- 1 štipka soli
Jablková plnka:
- 5 ks stredne veľkých jabĺk (cca 1 kg)
- 30 g masla
- 45 g kryštálového cukru
- 35 g hladkej pšeničnej múky
- 200 ml čerstvej pomarančovej šťavy
- mletá škorica (podľa chuti)
Snehová vrstva:
- 3 ks vaječných bielkov
- 90 g kryštálového cukru
- 10 g kukuričného škrobu (1 PL)
- 1 štipka soli
Postup prípravy
Príprava mrveničky:
- V miske zmiešajte múku, oba cukre, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte na kocky nakrájané studené maslo. Prstami rýchlo spracujte suroviny na drobivú zmes pripomínajúcu vlhký piesok.
- Pridajte žĺtky a rukami len zľahka premiešajte, aby sa suroviny spojili. Výsledkom bude sypká, mierne vlhká mrvenička. Cesto nemieste. Odložte bokom.
Jablková plnka:
- Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky.
- V panvici alebo hrnci rozpustite maslo. Pridajte cukor a múku a na miernom ohni miešajte, kým nevznikne hladká zápražka.
- Pomaly prilievajte pomarančovú šťavu a metličkou miešajte, kým sa všetko nespojí do hladkého krému. Pridajte škoricu.
- Do horúceho krému vmiešajte nakrájané jablká. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť.
Príprava snehovej vrstvy a skladanie:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si tortovú formu (s priemerom 24-26 cm), dno môžete vystlať papierom na pečenie.
- Z bielkov a štipky soli začnite šľahať sneh. Keď začne peniť, postupne pridávajte cukor a šľahajte, kým nevznikne pevný a lesklý sneh. Nakoniec krátko zašľahajte kukuričný škrob.
- Na dno formy rovnomerne nasypte a utlačte približne dve tretiny pripravenej mrveničky. Vytvorte aj malý okraj po bokoch.
- Na mrveničkový základ rovnomerne rozotrite celú jablkovú plnku.
- Na jablká navrstvite a jemne rozotrite pripravený sneh.
- Na záver povrch rovnomerne posypte zvyšnou tretinou mrveničky.
- Pečte v predhriatej rúre 45–50 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý.
- Koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť vo forme, ideálne niekoľko hodín.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalú mrveničku: Kľúčom k chrumkavej mrveničke je studené maslo a rýchle spracovanie. Ak cesto príliš spracujete, bude hutné a nie drobivé. Maslo môžete pre uľahčenie aj nastrúhať na hrubom strúhadle.
- Výber jabĺk: Na tento koláč sú ideálne pevnejšie a kyslejšie odrody jabĺk (napr. Granny Smith, Idared), ktoré si aj po upečení udržia tvar a vytvoria príjemný kontrast k sladkému snehu a mrveničke.
Jednoduché variácie
- Orechová mrvenička: Nahraďte 50 g múky v recepte na mrveničku najemno mletými vlašskými alebo lieskovými orechmi. Koláč získa úžasnú orieškovú chuť.
- S hruškami a kardamónom: Namiesto jabĺk použite rovnaké množstvo tvrdších hrušiek. Do krémového základu pridajte namiesto škorice štipku mletého kardamónu pre zaujímavú a voňavú obmenu.
Výsledkom je koláč, ktorý je explóziou chutí a textúr – chrumkavý, krémový a nadýchaný zároveň.
Recept vychádza z verzie z Youtube Jazete Paulista, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
