Nakladaná paprika je obľúbeným zimným pokladom v každej domácnosti. Tento recept na kyslú zaváranú papriku, inšpirovaný tradičným chorvátskym spôsobom prípravy, vám prinesie skvelú chuť leta priamo do vašich zimných zásob.
Vyskúšajte náš overený recept na nakladanú papriku, ktorá svojou sviežou a výraznou chuťou obohatí každý jedálniček. Vďaka jednoduchým surovinám a postupu budete mať vždy po ruke dokonalú prílohu alebo základ pre rôzne jedlá.
Nakladaná paprika na zimu
Ingrediencie:
- 7 – 8 kg malých okrúhlych paprík (napríklad paradajkové papriky)
- 5 – 6 litrov vody (záleží na tom, koľko pohárov naplníte, ak ich naplníte menej, potrebujete viac tekutiny)
- 1,5 litra octu
- 250 g cukru
- 120 g soli
- 1 veľká hlava cesnaku
- 1 zväzok listov petržlenu
- 1 vrecko korenia (napr. čierne korenie, nové korenie)
Potrebné pomôcky:
- Zaváracie poháre a viečka (musí pasovať do každého pohára)
- Väčšií hrniec
- Utierka
- Voda (na pasterizáciu pohárov)
- Deka (na zahriatie pohárov)
Postup prípravy:
Príprava paprík:
- Papriky dobre umyte, odrežte zelený vrch. Môžete ich prekrojiť na polovicu alebo ponechať celé, podľa vašich preferencií.
Príprava pohárov:
- Poháre dôkladne umyte a vysušte v rúre pri teplote 100 °C asi 30 minút, aby boli sterilné.
Roztok:
- V hrnci zmiešajte vodu, ocot, cukor, a soľ. Priveďte k varu a miešajte, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Tento roztok bude slúžiť na zalievanie paprík v pohároch.
Plnenie pohárov:
- Do každého sterilizovaného pohára vložte niekoľko strúčikov cesnaku a vetvičku petržlenových listov.
- Papriky rozložte do teplých pohárov a zalejte horúcim roztokom. Nechajte papriky roztok vsiaknuť, a potom pridajte dolejte, aby bola tekutina až po vrch.
Uzavretie a pasterizácia:
- Poháre pevne uzavrite viečkami a pripravte na pasterizáciu.
- Pasterizujte poháre vo veľkom hrnci s vodou. Poháre vložte do hrnca vystlaným utierkou, aby sa nedotýkali priamo dna panvice.
- Vodu priveďte k varu a potom znížte teplotu a pasterizujte poháre 20-30 minút.
Zahriatie a uskladnenie:
- Po pasterizácii poháre zabalte do deky a nechajte ich pomaly vychladnúť.
- Zavárané papriky skladujte na chladnom a tmavom mieste.
Tipy:
- Na prípravu používajte len čerstvé a pevné papriky, aby ste dosiahli najlepšiu chuť a konzistenciu.
- Ak máte radi ostrejšie chute, pridajte niekoľko kúskov feferónky.
- Poháre po naplnení dôkladne uzavrite, aby ste predišli znehodnoteniu papriky.
- Zavárané papriky skladujte na tmavom a chladnom mieste, kde vydržia aj niekoľko mesiacov.
Nakladaná paprika na zimu – Video recept:
Nakladaná paprika na zimu podľa tohto receptu je ideálna na dochutenie rôznych jedál alebo ako chutná príloha. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si vlastné zásoby plné vitamínov a chuti, ktoré vám spríjemnia zimné dni.
Súvisiace články:
Výborný miešaný zeleninový šalát na zimu: krásny, chutný a zdravý
Pečená paprika s cesnakom na zimu: Tento chutný recept mám priamo z Chorvátska
Skvelá čalamáda na zimu bez sterilizovania: Takto ju pripravovala moja babka
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ivana Dinulović Šerpica Recept